Победителят в тазгодишния национален конкурс Borgo dei Borghi съчетава средновековно минало с привличаща вниманието сцена на съвременно изкуство и странстващи роботи.

През последните 11 години Rai, италианската държавна телевизия, провежда конкурс за откриване на Il Borgo dei Borghi или "Селото на селата". Той помага да се повиши видимостта на малките, но завладяващи италиански градчета, които иначе биха останали незабелязани.

Победителят в тазгодишното издание на конкурса обаче е много повече от просто красиво място, разказва BBC.

"Целта на Il Borgo dei Borghi е да идентифицира тези места, за които мисля, че понякога дори италианците не знаят", казва Кати Маккейб, водеща на телевизионното предаване "Мечта за Италия".

Всяка година се номинира по един град или село от всеки от 20-те региона на Италия. Местните жители създават видеоклипове, в които с гордост показват уникалната история, традиции и художествено наследство.

След това зрителите гласуват за любимото си място, а финалистите се избират чрез комбинация от гласове и тричленно жури, съставено от известни личности, свързани с околната среда, историята и туристическата индустрия на Италия.

Печоли, тазгодишният победител, е в непосредствена близост до известната Пиза.

Разположен на върха на тоскански хълм и заобиколен от лозя, пшенични полета и маслинови горички, градчето с население от 5000 души датира от Средновековието.

Представлява плетеница от стари тухлени сгради и тесни улички и алеи, разположени под извисяващата се камбанария от 12-и век – Сан Верано. Но въпреки средновековното минало, модерното обществено изкуство е преобразило настоящето на Печоли.

Един от най-забележителните обекти – Palazzo Senza Tempo ("Дворецът на безвремието"), се е превърнал в идеален пример за този баланс между минало и настояще.

Сградата датира от XIV в. и може да се похвали с исторически детайли като красив средновековен двор и каменни стълбища. През 2019 г. обаче е реновирана, за да включи по-съвременни елементи като прозорци от пода до тавана на приземния етаж, които пропускат светлината и панорамна тераса с изглед към пейзажа долу.

"Дворецът се е превърнал в културен център на града", казва жителката на Печоли Джулия Джаганини във видеоклипа за конкурса на града Borgo dei Borghi. "Представлява не само миналото и настоящето, но и гледа към бъдещето, превръщайки се – както подсказва името, в "Дворец на безвремието".

Превръщането на Печоли от непознат средновековен град в град, известен със съчетанието от модерно изкуство и история, става благодарение на използването на боклук.

През 90-те години в отговор на промяна в нормативната уредба, ръководителите на Печоли предлагат да отворят модерни системи за управление на отпадъците от други градове в региона. Приходите, генерирани от приемането им, се инвестират обратно и финансират инсталации за модерно изкуство и инициативи за устойчиви технологии.

"Да се разхождаш по уличките на Печоли е като да обикаляш света чрез изкуството му", казва друга жителка на района, Алесандра Перна, във видеото за конкурса.

Сега причудливите средновековни улички са заобиколени от привличащи вниманието арт инсталации. Някои от най-обичаните примери са Гигантите на Печоли – огромни човешки скулптури на полския художник Мирослав Балка, които сякаш изникват от пейзажа.

Друг проект на италианския художник Патрик Тутофуоко, озаглавен "Безкраен залез", украсява пешеходна алея, свързваща историческия център с по-новите райони на града. Има и нова художествена галерия, наречена Музей на съвременното изкуство на открито (MACCA), която е открита през 2023 г. и е дом на над 600 произведения на съвременното изкуство от художници от цял свят.

Освен привличащото вниманието изкуство, в Печоли има и нови технологични инициативи, които помагат за усилията за устойчивост.

"Печоли е пример за инфраструктура, която не може да се види никъде другаде", казва Алесандро Мелис, професор в Училището по архитектура и дизайн в Нюйоркския технологичен институт, куратор на изложба за града.

"Например, в центъра се осигурява безплатно споделяне на автомобили за всички. Има два робота, единият робот събира отпадъците от домакинствата, а другият пазарува за възрастните хора или хората с увреждания. Това е като научна фантастика.", допълва той.

Кметът на Печоли се надява да сведе въглеродния отпечатък на града до 0% през следващите години, а в момента се провеждат изследвания, които проучват дали е възможно отпадъчните материали да се превърнат в нещо, което може безопасно да се използва за строителство.

По този начин малкото тосканско градче ще продължи да пази миналото, като същевременно се стреми към модерно бъдеще.

Какво да видите в Печоли:

Амфитеатър Fonte Mazzola: Построен през 2007 г., този театър с над 2000 места е изграден по подобие на древногръцките и над него се извисява един от гигантите на Печоли – огромната човешка скулптура Presenze.

Музей на свещеното изкуство: В този уютен музей, разположен в църквата Сан Верано, се съхраняват значими религиозни творби, датиращи от XII в., като Мадоната с младенеца на Енрико ди Тедиче и колекция от свещени бижута.

Музей Palazzo Pretorio: Първоначално резиденция на различни държавни органи, сега в този музей се помещава колекцията Bigazzi, съставена предимно от руски икони от XVIII до началото на XX век, както и колекция от гравюри и литографии от XX век.

Археологически музей: Открит през 2004 г., за да съхранява артефакти, намерени в близкия обект Орталия, сега е дом на уникална колекция от етруски предмети и експонати от други епохи, като древногръцка купа, за която се смята, че е дело на известния гръцки художник Макрон.