Поцуоли е малък пристанищен град край Неапол, известен не само с красивите си плажове, но и като родно място на италианската киноикона София Лорен.

През последните седмици обаче, в магазините и кафенетата там не се говори нито за кино, нито за обичайните италиански теми – футбол и политика, пише Reuters.

Местните се вълнуват само от едно – супервулкана, в чието подножие живее градът и който предизвиква множество земетресения.

Ситуацията е толкова сериозна, че правителството планира евентуална масова евакуация на десетки хиляди хора, населяващи обширния вулканичен район, известен като Кампи Флегрей, или Флегрейските полета.

От повърхността на вулкана непрекъснато излизат серни изпарения, които придават на района сюрреалистичен вид и започват да го превръщат в магнит за посетители.

Виж Неапол и умри: Италия планира евакуация на града заради супервулканЗоната е осеяна с 24 кратера и е много по-голяма от близкия Везувий, който през 79 г. разрушава древноримския град Помпей

Жителите са свикнали с миризмата, изпаренията и притеснението. През септември са регистрирани над 1000 земетресения, повечето от които са слаби.

Но това с магнитуд 4,2 по Рихтер на 27 септември, най-силният трус от повече от 40 години насам, който разтърси вулканичното поле, предизвика опасения, че за първи път от началото на 80-те годин може да се стигне до така наречената от учените "сеизмична криза".

Голямото земетресение, което не е причинило сериозни структурни щети и около 500 по-малки досега през октомври са накарали жители като Аннамария Скарди, майка на двама тийнейджъри, да се чувстват напрегнати.

"Дори тези малки трусове ни карат да се страхуваме", казва тя. "Притесняваме се, защото се предполага, че трябва да бягаме. Но къде да отидем? Къде? Това е положението. Ние сме на ръба.", казва жената.

"Семейството ми е разделено... Аз искам да остана, но съпругата и децата търсят къща в района на Кастел Волтурно", споделя Винченцо Русо, визирайки град на около 30 км, посока север.

"Когато спиш през нощта, кошмарът винаги е там. Ако в един момент забравиш за ситуацията и си на дивана, след това идва трусът. Има големи и малки. Вчера например имахме два малки труса преди обяд", казва той.

Защо бетонът на римляните е по-здрав от този, който използваме днес?Задавали ли сте си въпроса защо древните римски бетонни колони стоят непокътнати до ден днешен, а модерните сгради се поддават на природните стихии и се нуждаят от периодични ремонти?

Анджело Прецини и приятелите му се събират всеки следобед в социален клуб за пенсионери, за да играят карти. 78-годишният Прецини е категоричен, че няма да се подчини на заповедта за евакуация, а 66-годишният Луиджи Иларди допълва: "Ние сме свикнали с това. Свикнал съм от 13-годишен".

Експертите успокояват, че засега няма непосредствена заплаха от изригване, но се опасяват, че геофизичната активност предизвиква повдигане и спускане на земята, което може да дестабилизира сградите. Правителството, което обсъди ситуацията в кабинета този месец, ще нареди евакуация, ако от гражданска защита предупредят, че сградите са застрашени от срутване.

Разместванията на земна маса, които се наблюдават, са причинени от запълването или изпразването на магмени камери дълбоко под земята. Когато преди 4 десетилетия настъпва подобна криза, тя продължава няколко години и налага временната евакуация на 40 000 души от Поцуоли, допълва Reuters.