Владимир Путин е извадил сърцето на елен и го е подарил на Силвио Берлускони, разказва един от близките на покойния бивш италиански премиер в интервю, публикувано във вестник Corriere della Sera, цитиран от Politico.

Историята е от 2013 г., когато руският президент поканил Берлускони на лов, докато двамата почивали заедно в една от неговите вили, споделя Фабрицио Чикито, бивш сенатор от партията на Берлускони "Форца Италия".

"Владимир ми показа една жестока природа, която не си представях в такъв мил и разумен човек", заявил Берлускони след завръщането си от Русия.

Двамата лидери споделяха близки отношения, като Берлускони защитаваше Путин дори след пълномащабната му инвазия в Украйна. През октомври 2022 г. той заяви, че Украйна може да преговаря с Русия, ако спре да получава оръжия и в замяна ѝ бъде предложена само помощ за възстановяване.

От своя страна руският президент определи медийния магнат и политик, като "истински приятел" в коментар след кончината му през юни миналата година.

Според Чикито Берлускони е приел предложението на Путин да отидат на лов, въпреки че никога през живота си не е докосвал пушка. След като се озовали в гората, руският президент подал на Берлускони оръжие и двамата се разхождали по снежни хълмове.

Когато Путин забелязал два елена, той призовал Берлускони да се прицели. "Това е за теб. Стреляй!", казал руският лидер. Когато италианецът отказал, той застрелял и двата елена и го погледнал доволно.

След това Путин се спуснал по склона, държейки нож. Разчленил единият труп и извадил сърцето му, а след това го поднесъл на Берлускони върху дървен поднос, заявявайки, че от него ще стане изключително ястие.

Берлускони се скрил зад едно дърво, за да повърне. Бившият министър-председател все пак е възприел действията на приятеля си. "Може би това е просто ловджийски обичай", спомня си Чикито думите му.

В интервюто си за италианския вестник бившият сенатор описва отношенията между Путин и Берлускони като "психологически хомосексуализъм".

"Те се възхищаваха един на друг и отношенията им бяха абсолютно равностойни. Путин смяташе този италиански предприемач, който контролираше телевизиите и успя да пробие в политиката, за гений.

Берлускони на свой ред го смяташе за прагматик, способен да управлява държава като Русия и с когото могат да правят много неща заедно - от бизнеса до жените", разказва той.

Чикито допълва, че грешката на Берлускони е, че "напълно е пропуснал да вземе предвид културната среда на Путин", която се основава на руските автократи Петър Велики, Иван Грозни и други.

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина в миланската болница "Сан Рафаеле" на 86-годишна възраст на 12 юни 2023 г. Той бе начело на три италиански правителства от 1994 до 2011 г.