Днес в Италия е обявен Ден на национален траур, а хиляди граждани ще се сбогуват с четирикратния премиер и най-богат човек на Ботуша – Силвио Берлускони.

86-годишният милиардер издъхна на 12 юни в миланската болница „Сан Рафаеле“, след като преди това беше диагностициран с левкемия.

Италия ще отдаде най-високи почести на Берлускони с държавно погребение, съобщават италианските медии.

Знамената по всички обществени сгради ще бъдат спуснати наполовина, а опелото ще се проведе в сърцето на Милано – в емблематичната катедрала, символ на града.

Очаква се на погребението да присъстват десетки хиляди граждани, а министър-председателят Джорджа Мелони и президентът Серджо Матарела са сред водещите имена в списъка на официалните лица.

Италия се готви за последно сбогом с БерлускониНа държавното погребение в Миланската катедрала се очаква да присъстват десетки хиляди души

Смъртта на Силвио Берлускони обаче оставя наследство от огромна бизнес империя. Индексът на милиардерите на Bloomberg оцени нетното му състояние на 7,6 млрд. долара в деня на кончината му 12 юни, отбелязва CNN.

Все още не е ясно как богатството, натрупано благодарение на собствеността на някои от най-разпознаваемите италиански компании, включително успешния футболен клуб "Милан", ще бъде разпределено между петте деца от двата брака на Силвио Берлускони.

Четирикратният министър-председател на Италия влиза в политиката на 57-годишна възраст. Но преди това, в края на 60-те години на миналия век, той натрупва състояние като строителен предприемач, а след това се прочува като медиен магнат.

През 70-те години на миналия век той диверсифицира интересите си, като създава телевизионна кабелна компания Telemilano и купува два други кабелни канала в Италия, припомня CNN. През 1978 г. тези канали са включени в новосъздадената семейна холдингова компания Fininvest. Чрез нея Берлускони придобива сериозни дялове в някои от най-големите медийни компании в Европа, както и в AC Milan. В края на 2021 г. Берлускони притежава 61,3% дял в холдинга, по данни на Reuters.

Fininvest е най-големият акционер в MediaForEurope - с предишно име Mediaset - с дял от 48%. Телевизионният оператор, чиято пазарна капитализация е 1,6 млрд. Евро, управлява търговски телевизионни канали в Италия и Испания и притежава голям дял в германската ProSiebenSat1. Fininvest притежава и 53% дял в Mondadori, най-големият италиански издател на книги и списания.

Семейството на Берлускони продаде дела си в MediobancaХолдингът Fininvest, който е собственост на фамилията Берлускони, обяви, че продажбата на акциите на Mediobanca е част от преструктурирането на неговия инвестиционен портфейл

През 2017 г. Fininvest продава AC Milan за сумата от 740 млн. евро (796 млн. долара) след 31 години собственост.

В понеделник клубът публикува съобщение в Twitter, в което заяви, че е "дълбоко натъжен" от смъртта на Берлускони и скърби за "кончината на незабравимия Силвио".

Професионалната му биография обаче е белязана и от сложни политически противоречия, тясно свързани с неговите бизнес дела.

За близо две десетилетия в политиката той е съден по най-малко 17 обвинения, включващи твърдения за присвояване, данъчни измами и подкупи, въпреки че винаги е отричал да е извършил нарушения, а много от тези дела в крайна сметка са отменени след обжалване.

През 2012 г. съдът в Милано осъди бившия премиер на Италия за укриване на данъци.

Прокурорите установиха, че Берлускони, заедно с ръководството на Mediaset, е купувал телевизионни права за филми и след това ги е препродавал на завишени цени. Според прокурорите тази схема е позволила на замесените лица да избегнат големи данъчни задължения.

Кой ще наследи бизнес империята на БерлускониНай-голямата му дъщеря Марина се очаква да играе важна роля в управлението на наследството

Сега наследството от милиарди на Берлускони трябва да бъде разпределено между петте му деца.

Всички те притежават значителни дялове във Fininvest, но първородната му дъщеря, 56-годишната Марина, е председател на компанията от 2005 г. и според запознати, има най-голяма вероятност да поеме контрола върху бизнес империята на баща си.

53-годишният Пиер Силвио, който е втория му наследник, е главен изпълнителен директор на MediaForEurope. След новината за смъртта на Берлускони, акциите на компанията поскъпнаха с 10%, след което се върнаха обратно надолу и се търгуваха с 2% по-високо, тъй като инвеститорите очакваха потенциални промени в собствеността ѝ.

Марина и Пиер Силвио притежават по 7,7 % от акциите на Fininvest, докато трите деца на Берлускони от втория му брак притежават общо 21,4 % от акциите, допълва Reuters.