Луксозен италиански хотел беше обявен за най-добрия в света само година след откриването му.

Passalacqua, с изглед към езерото Комо, се пребори с елитна конкуренция и зае водеща позиция в първото издание на класацията "50-те най-добри хотела в света".

Церемонията се проведе в историческата сграда Guildhall в Лондон.

Отворен през юни 2022 г., след тригодишна реновация, бутиковият хотел, собственост на семейство Де Сантис – местни хотелиери, е един от общо 21 хотела в Европа, които попадат в списъка.

"Това е голямо признание, защото ние сме независим семеен хотел. И сме доста малки. Отворихме само преди една година.", заяви пред CNN Валентина Де Сантис, собственик на Passalacqua.

"Беше наистина неочаквано. И отвъд най-смелите ни мечти беше да стигнем до Топ 25. Така че, не бихме могли да сме по-горди.", допълни тя.

Срещу 30 000 евро може да се ожените в италианската вила на Джордж Клуни Актьорът купува имението през 2010 г. за 10 млн. евро, но стойността му се е увеличава десетократно заради звездния собственик

Семейство Де Сантис, които притежават и Grand Hotel Tremezzo на езерото Комо, купуват през 2018 г. имота от XVIII в., бил дом на композитора Винченцо Белини.

"Това беше вила, в която много благородно семейство от Комо прекарваше ваканциите си", допълва Де Сантис, която описва Passalacqua като "любовна афера". "И това е, което искаме да предложим на гостите. Така че най-големият комплимент, който можем да получим, е, че те се чувстват като у дома си там."

Азия също се представи добре с 18 хотела в класацията, от които второ, трето, четвърто и пето място са съответно за Rosewood Hong Kong, Four Seasons Bangkok at Chao Phraya River, The Upper House в Хонконг и Aman Tokyo.

На 25-о място се класира Aman New York, друго сравнително ново попълнение на хотелската сцена, а петзвездният Equinox New York, разположен в Хъдсън Ярдс, зае 48-о място.

Градът-домакин Лондон беше добре представен, като в списъка попаднаха традиционни хотели като Claridge's (№ 16), The Connaught (№ 22) и The Savoy (№ 47), както и по-новият NoMad London (№ 46), първият международен обект на марката NoMad Hotel.

Градският курорт The Calile в Бризбейн е единственият австралийски представител под номер 12.

От Ботсвана до Швейцария – десетте най-скъпи дестинации за почивка10 дестинации за туризъм, ако искате да изхарчите много пари

В дългоочаквания списък бяха отличени 50 хотела от 35 дестинации в целия свят.

Няколко получиха специални награди, включително два хотела в Обединеното кралство – Gleneagles (№ 32), 850-акрово имение, разположено в сърцето на Шотландия, получи наградата Art of Hospitality. The Newt в Брутън, Съмърсет, който се класира под № 37, получи наградата за най-добър бутиков хотел.

The Capella Bangkok, разположен на брега на река Чао Прая в Банкок, е най-високо класираният хотел, открит в рамките на двегодишния период на гласуване, и впоследствие получи наградата за най-добър нов хотел.

Най-малкият хотел, попаднал в списъка, е Singita Lodges в Националния парк Крюгер в Южна Африка, който се класира под №15 и също получи награда за еко хотел.

The Lodge at Blue Sky, отдалечен хотел в планинската верига Wasatch в Юта, беше обявен за "One To Watch" - награда, която се дава на хотели, които според организацията 50 Best имат потенциал да се появят в списъка в бъдеще.

Топ 20 на най-красивите петзвездни хотели по светаАко има нещо, което Instagram ни подари по време на пандемията, то това е възможността за бягство от действителността

"След като видяхме опустошителното въздействие на пандемията върху хотелиерската индустрия, беше особено удовлетворяващо да видим толкова много хотелиери от цял свят, които се събраха в Лондон, за да отпразнуват постиженията си на първата по рода си церемония по награждаване на 50-те най-добри хотела в света", заяви Тим Брук-Уеб, управляващ директор на класацията за 50-те най-добри хотела в света. "Поздравяваме от сърце всеки хотел и се надяваме, че този списък ще вдъхнови любителите на пътешествията да резервират някое наистина впечатляващо място за следващото си пътуване."

Списъкът на най-добрите хотели в света се определя от Академията на 50-те най-добри хотела в света, която се състои от 580 експерти в областта на хотелиерството, включително хотелиери и журналисти в областта на туризма от цял свят, допълва CNN.

Ето и пълният списък на 50-те най-добри хотела в света:

1. Passalacqua (Италия)

2. Rosewood (Хонконг)

3. Four Seasons Bangkok (Банкок)

4. The Upper House (Хонконг)

5. Aman (Токио)

6. La Mamounia (Маракеш, Мароко)

7. Soneva Fushi (Малдиви)

8. One&Only Mandarina (Пуерто Ваярта, Мексико)

9. Four Seasons Firenze (Флоренция, Италия)

10. Mandarin Oriental (Банкок)

11. Capella (Банкок)

12. The Calile (Бризбейн, Австралия)

13. Chablé Yucatán (Чочола, Мексико)

14. Aman (Венеция)

15. Singita Lodges (Национален парк Крюгер, Южна Африка)

16. Claridge's (Лондон)

17. Raffles (Сингапур)

18. Nihi Sumba (Индонезия)

19. Hotel Esencia (Тулум, Мексико)

20. Le Sirenuse (Позитано, Италия)

21. Borgo Egnazia (Савелетри, Италия)

22. The Connaught (Лондон)

23. Royal Mansour (Маракеш)

24. Four Seasons (Мадрид)

25. Aman (Ню Йорк)

26. The Maybourne Riviera (Франция)

27. Rosewood São Paulo (Сао Пауло, Бразилия)

28. Capella (Сингапур)

29. Le Bristol (Париж)

30. Park Hyatt Kyoto (Япония)

31. La Réserve (Париж)

32. Gleneagles (Шотландия)

33. Hotel Du Cap-Eden-Roc (Антиб, Франция)

34. Cheval Blanc (Париж)

35. Four Seasons Astir Palace (Атина)

36. Soneva Jani (Малдиви)

37. The Newt in Somerset (Брутон, Обединеното кралство)

38. Amangalla (Шри Ланка)

39. Hoshinoya (Токио)

40. Desa Potato Head (Бали)

41. Eden Rock (Сейнт Бартс)

42. The Siam (Банкок)

43. Badrutt’s Palace (Сейнт Мориц, Швейцария)

44. Atlantis The Royal (Дубай)

45. The Oberoi Amarvilas (Агра, Индия)

46. NoMad (Лондон)

47. The Savoy (Лондон)

48. Equinox (Ню Йорк)

49. Six Senses Ibiza (Балеарски острови, Испания)

50. Hôtel de Crillon (Париж)