Големите технологични акции скочиха в четвъртък и задвижиха S&P 500 до нов връх - 16-ти за годината.

Американският широк индекс се повиши с 1%. Технологичният Nasdaq Composite надскочи своите конкуренти и добави 1,5%. Dow Jones Industrial Average се покачи със 130 пункта, или 0,3%.

Инвеститорите бяха фокусирани върху изслушването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред законодателите на САЩ тази седмица. В четвъртък той възроди надеждите, че Фед може скоро да промени паричната си политика, казвайки, че централната банка „не е далеч“ от възможността да намали лихвените проценти.

На дълговите пазари доходността на 2-годишните съкровищни облигации, които са особено чувствителни към очакванията за лихвените проценти, падна до 4,512% от 4,56% през предходната сесия. Тази на 10-годишните бонове се понижи за трета поредна сесия до 4,09%, което е най-ниското ѝ ниво от началото на февруари. Доходността на облигациите пада, когато цените им се покачват.

Скокът на фондовия пазар в четвъртък доведе S&P 500 до 8,1% ръст за 2024 г.

Акциите на някои големи технологични компании, които поевтиняха по-рано през седмицата, се повишиха във вчерашната търговска сесия.

Meta добави над 3%. Производителят на чипове Nvidia, големият победител в търговията с изкуствен интелект, нарасна с 4,5% до нов връх.

PHLX Semiconductor Index затвори над 5000 за първи път, като се е повишил с 24% през 2024 г. - най-доброто му начало на година от 2000 г. насам.

По отношение на корпоративните новини акциите на New York Community Bancorp скочиха с 5,8% в четвъртък, след като проблемният кредитор намали тримесечния си дивидент. Ходът следва бурна сесия в сряда, в която акциите се понижиха след публикация на The Wall Street Journal, че банката търси вливане на пари, след което завършиха нагоре след новини за инвестиция от 1 милиард долара.

Акциите на веригата супермаркети Kroger поскъпнаха с повече от 9%, което я прави една от най-добре представилите се в S&P 500, след като впечатли инвеститорите с последния си отчет за приходите. Главният изпълнителен директор на компанията казва пред WSJ, че очаква нагласите на купувачите да се подобрят след продължително покачване на цените на храните и на фона на намаляващия песимизъм за икономиката на САЩ.

Цените на златото се покачиха за шеста поредна сесия до 2158 долара за тройунция, което е рекорд.

Изненадващото покачване на акциите през 2024 г. ще бъде подложено на изпитание през следващите дни

Месечният доклад за работните места в петък ще хвърли повече светлина върху това как се справя американската икономика и колко бързо може да се движи Фед през следващите месеци.

Следващата седмица пък ще стане ясно дали инфлационният натиск в САЩ се увеличава отново.

Данните за работните места и индекса на потребителските цени винаги са важни за пазарите. Инвеститорите са особено напрегнати този месец, след като бяха стреснати от докладите за януари, които показаха неочаквано силно търсене на работна ръка, съчетано със стабилна инфлация.

Те прекъснаха месеци на обнадеждаващи данни, които показаха, че пазарът на труда постепенно се охлажда, а темпът на увеличение на цените пада по-бързо от прогнозираното. Именно тези доклади доведоха до очакването, че Федералният резерв може да победи инфлацията без рецесия, подпомагайки и повишаването на акциите до нови рекорди.

Мнозина анализатори обаче сега предупреждават, че повторението на данните би довело до по-голям удар върху акциите и би охладило още повече надеждите на инвеститорите за повече намаления на лихвените проценти тази година и плавно връщане към целта на Фед за инфлация от 2%.

В същото време по-меките данни също представляват риск за акциите. Голям спад в растежа на работните места може да изплаши пазарите, давайки знак, че по-високите лихвени проценти най-накрая са настигнали икономиката, коментира WSJ.

След скорошните печалби на фондовия пазар е още по-важно данните да не бъдат нито твърде горещи, нито твърде хладни. По почти всички показатели сега акциите са скъпи спрямо историческите норми. Това може да бъде оправдано, ако икономиката е в началото на експанзия, но е по-трудно да се защити, ако върви към рецесия.

Вече има някои признаци на безпокойство на пазарите. Dow Jones Industrial Average падна с 1,3% в понеделник и вторник тази седмица - най-големият му двудневен спад от октомври.

Инвеститорите стават особено изнервени от високите оценки, свързани с шепата големи технологични акции, изиграли огромна роля в повишаването на индексите през 2023 г.

Докато производителят на чипове Nvidia продължава да расте на фона на последния си хитов отчет за печалбите, някои други членове на т. нар. Великолепна седморка отбелязват спад: Alphabet пада с 3,8% тази година, Apple губи 12%, а Tesla се срива с 28%.

Песимистите са склонни да се тревожат едновременно от текущите оценки на акциите, инфлацията и икономическите перспективи.

Брент Шут, главен инвестиционен директор в Northwestern Mutual Wealth Management, казва пред WSJ, че вижда паралели с технологичния балон от 90-те години. „Мисля, че пазарът все още ценообразува при сценарий за меко кацане, но мухата в меда остава инфлацията, която според мен все още е висока“, посочва той.

Все пак много анализатори остават оптимисти.

Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват, че петъчният доклад за работните места ще покаже, че икономиката е добавила сезонно коригирани 198 000 работни места през февруари - спад от 353 000 през януари. Очаква се нивото на безработица да остане стабилно на 3,7%.

Относно индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван във вторник, много инвеститори очакват той да покаже спад в месечната инфлация - с изключение на нестабилните категории храни и енергия - след увеличението от 0,4% през януари. Голяма част от тези данни са включени в предпочитания от Фед измерител, ценовия индекс на личните потребителски разходи, който ще бъде публикуван по-късно през месеца.

Скот Рен, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute, коментира, че има риск инфлацията да не се охлади толкова бързо, колкото очакваха инвеститорите, което кара трейдърите да намалят допълнително своите залози за намаляване на лихвите. Но той остава уверен, че инфлацията ще спадне достатъчно, за да може Фед да свали лихвите поне няколко пъти тази година.

Той също така не смята, че акциите са в балон, отбелязвайки пред WSJ, че оценките все още са по-ниски, отколкото през 90-те години на миналия век и че днешната реколта от високо летящи технологични компании „правят реални приходи и реални печалби“.

Много инвеститори също така се надяват, че имат по-добри възможности да се предпазят от спадове на акциите, отколкото в близкото минало.

Шуте от Northwestern Mutual Wealth Management посочва, че екипът му е облекчил акциите, но е добавил облигации към портфейлите, които управлява.

Повишаващите се лихвени проценти доведоха до безпрецедентни загуби за облигациите, но също така повишиха доходността им - мярка за възвръщаемостта, която инвеститорите могат да получат, ако държат новозакупени бонове до падежа, отбелязва WSJ. Междувременно мнозина твърдят, че рискът от по-нататъшни големи загуби е намалял след като Фед сигнализира, че е малко вероятно да повиши лихвите отново.