Един полезен начин да се мисли за ралито на златото е като за „злонамерена шега“, тъй като жълтият метал се развива добре, когато други активи - и светът като цяло - са в затруднение.

В резултат на това потенциалните купувачи трябва да действат предпазливо, казват експертите.

„Бъдете готови да се противопоставите на инвестицията си“, казва Уилям Бърнстейн, автор на книгата "Четирите стълба на инвестирането"(The Four Pillars of Investing). "Купувате злато и се надявате, че то няма да поскъпне".

По-рано тази седмица договорът за злато за април поскъпна с 30,60 долара, или 1,46%, и се установи на ниво от 2 126,30 долара за тройунция, което е най-високото ниво от създаването му през 1974 г. В сряда металът се търгуваше за 2 158,40 долара.

Сигурният актив поскъпва в продължение на два поредни месеца на фона на продължаващите войни в Украйна и Газа, предстоящите президентски избори и несигурността около лихвените проценти и инфлацията. Наскоро руският президент Владимир Путин предупреди за ядрен конфликт и "унищожаване на цивилизацията", ако други държави изпратят войски в Украйна, а междувременно експертите се опасяват, че Доналд Тръмп ще се опита да извади САЩ от НАТО, ако бъде преизбран, което може да повиши рисковете за сигурността в целия свят.

Сред предишните най-добри времена за златото се открояват Голямата рецесия и началото на епидемията от COVID-19.

Някои експерти от Уолстрийт прогнозират настоящото рали да продължи, като очакват стойността на метала да се повиши до 2300 долара или повече през следващите 12 до 16 месеца.

И така, трябва ли инвеститорите да участват в холдинга "Денят на Страшния съд"? Ето какво казват финансовите експерти пред CNBC.

Възвръщаемостта на златото във времето е нищожна

Според експертите въпреки кратките покачвания средната годишна възвръщаемост на златото далеч изостава от тази на акциите и облигациите.

"Когато нещата станат нестабилни, инвеститорите вярват, че парите им ще бъдат по-добре позиционирани там", казва Дъг Бонепарт, сертифициран финансов плановик и основател и президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк, но акцентира, че "поведението на златото невинаги е било такова, каквото хората са се надявали да бъде".

Всъщност през последното столетие златото е поскъпвало средно с едва 1% годишно. Инвестиция от 10 000 долара в S&P 500 на 5 март 2014 г. - преди десет години - днес би струвала около 32 700 долара. За същия период от време еквивалентната инвестиция в злато би нараснала само до около 14 700 долара, според данни на Morningstar Direct.

В същото време борсово търгуваните фондове за злато SPDR Gold Shares и iShares Gold Trust са постигнали средна годишна възвръщаемост от близо 4% от 2014 г. насам, в сравнение с около 13% от S&P 500, установява още Morningstar Direct.

В резултат на това, казва Бонепарт, "златото всъщност не е част от портфейлите на нашите клиенти".

Мислете за златото като за застраховка

В някои отношения инвеститорите трябва да мислят за покупката на злато по начина, по който го правят за застраховката на дома си, казва на свой ред Бърнстейн.

Жълтият метал обикновено се развива добре, когато другите финансови активи са на червено, и особено когато хората губят вяра в банките и парите.

"Когато всичко останало върви надолу, златото е единственото нещо, което вероятно ще се справи добре", казва той. "Застраховката на дома също има висока възвръщаемост, когато имате пожар. Както плащате за защитата на застраховката, така плащате и за притежаването на злато – и двете имат мизерна възвръщаемост в нормални времена“.

„Все пак някои инвеститори могат да решат да отделят малка част от портфейла си за злато - експертите препоръчват тя да не надвишава 5% - като застраховка срещу икономическа катастрофа“, казва в заключение Бърнстейн.