Основните борсови индекси в САЩ се понижиха в понеделник, притиснати от спадовете на технологичните акции от „Великолепната седморка“.

S&P 500 се понижи с 0,1%, технологичният Nasdaq Composite загуби 0,4%, а Dow Jones Industrial Average падна с приблизително 98 пункта, или 0,2%.

И трите индекса излязоха от четвъртия си пореден месец на печалби, като S&P 500 и Nasdaq завършиха миналата седмица с нови рекорди.

Производителят на чипове Nvidia скочи с още 3,6% в понеделник, след като затвори с пазарна капитализация над $2 трилиона за първи път в петък, но останалите акции от „Великолепната седморка“ – Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft и Tesla – паднаха.

Спадът на Alphabet, Apple и Tesla е съответно с 2,8%, 2,5% и 7,2%. Акциите и на трите компании са намалели за годината, отразявайки различни степени на загриженост за това дали бъдещите им печалби могат да оправдаят високите им оценки.

Извън големите технологични имена, денят беше смесен за акциите. Шест от 11-те сектора в S&P 500 се покачиха, водени от комуналните услуги, които отбелязаха 1,6% ръст.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се установи на 4,218% спрямо 4,180% в петък.

На пазара на криптовалути биткойнът продължи горещия си напредък, надхвърляйки $67 000, което го поставя на косъм от рекорда му от близо $69 000, поставен през ноември 2021 г. Ралито подкрепи акциите на крипто борсата Coinbase Global, които поскъпнаха с 11%.

Инвеститорите ще получат нов кръг от ключови икономически доклади през следващите дни.

В петък ще излезе докладът за броя на работните места в САЩ през февруари. Следващата седмица инвеститорите ще получат нова представа за инфлацията, когато бъде публикуван индексът на потребителските цени.

Междувременно трейдърите се отказаха от залозите, че Федералният резерв ще намали лихвите на срещата си този месец. Пазарите все пак предполагат, че централната банка ще понижи лихвите с поне 0,75 процентни пункта тази година, според данни на CME Group.