New York Community Bank (NYCB) преживя тежка седмица.

При отварянето на пазара миналия петък акциите на базирания в Ню Йорк кредитор за търговски имоти паднаха до най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Спадът дойде веднага след новината за изненадваща тримесечна загуба и предизвика безпокойство в регионалния банков сектор на САЩ само година след срива на Silicon Valley Bank, пише FastCompany в анализ на събитията.

Какво е New York Community Bank

NYCB е компанията майка на Flagstaff Bank, една от най-големите регионални банки в САЩ.

Тя придоби по-голямата част от активите на Signature Bank, след като фалита по време на банковата криза през март 2023 г.

В края на миналата година активите на банката възлизат на 116,3 млрд. долара, заемите - на 85,8 млрд. долара, депозитите - на 81,4 млрд. долара, а общият акционерен капитал - на 10,8 млрд. долара.

Какво се случи миналата седмица

Банката обяви, че загубата ѝ за четвъртото тримесечие е с 2,4 млрд. долара по-голяма от предварително обявената, което се дължи на "съществени слабости" в процеса на преглед на кредитите.

Финансовата институция твърди, че загубата няма да се отрази на нейните регулаторни или кредитни споразумения.

Въпреки това съобщението доведе до спад на акциите на New York Community Bancorp с 23% в следборсовата търговия в четвъртък.

Този спад от 23% се прибавя към значителния спад, който компанията отбеляза през февруари, след като обяви загуба от 252 млн. долара за четвъртото тримесечие.

От 30 януари насам акциите на банката са се понижили с общо 60%.

Какво се случи на 30 януари

На 30 януари NYCB обяви 70% спад на дивидента си и половин милиард долара увеличение на резерва си за кредитни загуби.

Съобщението беше изненадваща загуба за инвеститорите и породи опасения относно цялостното състояние на регионалните кредитори.

Кой носи отговорност

В разгара на драмата банката обяви, че сменя главния си изпълнителен директор.

Томас Р. Кейнджеми се оттегли от поста си на президент и главен изпълнителен директор в четвъртък, след 27 години работа в компанията.

На мястото му незабавно беше назначен Алесандро (Сандро) Динело, който ще бъде президент и главен изпълнителен директор, както и изпълнителен председател на борда.

В изявлението, с което обяви назначението си, Динело заяви, че се надява да превърне банката в "по-голяма и по-диверсифицирана търговска банка".

Той също така призна за неотдавнашните проблеми на банката.

"Въпреки че се сблъскахме с неотдавнашни предизвикателства, ние сме уверени в посоката на развитие на нашата банка и в способността ни да постигнем резултати за нашите клиенти, служители и акционери в дългосрочен план", заяви той.

"Промените, които правим в нашия Управителен съвет и ръководен екип, отразяват новата глава от нашата история, която е в ход."

Ще се намесят ли регулаторите

Регулаторните органи са в правото си да осъществят контрол над NYCB, но се предполага, че те вероятно няма да се възползват от това, тъй като биха предпочели да избегнат ситуация, подобна на тази със Silicon Valley Bank миналата година.

От тогава банковите надзорни органи все по-често проверяват практиките на кредиторите за управление на риска и предприемат дисциплинарни мерки, за да отстранят проблемите, които могат да доведат до повече банкови фалити.

Промените са следствие от фалита на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank миналата пролет, след масово теглене на депозити, предизвикано отчасти от опасенията, че високите лихвени проценти ще навредят на банковите баланси.

След като официалните прегледи установяват, че проверяващите на първа линия не са действали бързо при засичането на проблемите, те предприемат по-строг и по-активен подход.

Интервюта с няколко ръководители от сектора, адвокати и регулаторни служители, проведени от Reuters, показват, че проверяващите извършват изненадващи прегледи на ключовия поверителен надзорен рейтинг за състоянието на банките и в някои случаи, когато това се налага, го понижават.

Те все по-често предупреждават големите банки, че ако не отстранят пропуските си, ще им бъде издадена заповед за ограничаване на редица дейности, и оказват натиск върху висшите ръководители да поемат лична отговорност за решаването на проблемите на банките.

Въпреки че регулаторните органи, включително Федералният резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), отдавна поеха ангажимент да засилят надзора, процесът е поверителен и длъжностните лица не разкриват подробности, така че признанията на източници от сектора за първи път хвърлят светлина върху начина, по който агенциите изпълняват обещанието си и подсказва, че те продължават да имат опасения относно състоянието на някои кредитори в условията на високи лихвени проценти и забавяща се икономика.

Припомняме, че веднага след фалита на Silicon Valley Bank Фед заяви, че не е действал достатъчно категорично и спешно в опита да се справи с нарастващите проблеми, преди кредиторът да се срине през март, отбелязвайки най-големия банков фалит в страната от 2008 г. насам.

Колапсът предизвика паника, която доведе до фалита на базираната в Ню Йорк Signature Bank и намеса на финансовите регулатори за защита на незастрахованите вложители в двете банки. Федералният резерв пое контрол върху SVB, а Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) – върху Signature.