Светът може да спести близо 2 трилиона евро до 2030 г., ако приложи необходимите технологии за декарбонизация на енергийния сектор, посочва нов доклад на Schneider Electric.

"Разполагаме с технологията да премахнем 70% от емисиите на CO2, които се генерират от енергетиката", каза главният изпълнителен директор Петер Хервек по време на среща на върха за иновации в Париж, предава от Euronews. Toй призова световните лидери от различни индустрии да ускорят усилията си.

По време на събитиеро Schneider обяви редица нови решения, включително базирани на изкуствен интелект, в опит да ускори енергийния преход.

Подчертавайки необходимостта от незабавни действия, Хервек изтъкна, че 80% от генерираните днес емисии на CO2 са свързани с енергията. Той добави, че само 45% от тях са свързани с производството ѝ. Това означава, че останалото се дължи на търсенето - с други думи, на потреблението.

Нарастващата нужда от енергия ще се дължи главно на нарастването на населението, както и на осигуряването на достъп на енергия на хора, които в момента нямат такъв, каза главният изпълнителен директор на Schneider Electric. Хервек сподели, че според очакванията на компанията до 2050 г. още три милиарда души ще се нуждаят от енергия, предава още Euronews.

Той очаква, че Индия, Близкият изток и Африка ще бъдат движеща сила за това увеличение и вижда необходимостта от изграждането на 100 милиарда квадратни метра сгради до 2050 г. в тези три региона, като "това трябва да стане по устойчив начин."

Изкуственият интелект може да стимулира промяната

Според Schneider решението за намаляване на въглеродните емисии от енергийния сектор се крие в съчетаването на автоматизация, електрификация и цифровизация. Центровете за данни и изкуственият интелект са в челните редици на техните решения. Инвестициите днес показват възвръщаемост в рамките на 10 години.

Компанията стартира нови услуги, включително програма за декарбонизация на веригата за доставки за минералната и металургичната промишленост. Именно това е сектор от решаващо значение за бъдещето на възобновяемите източници, тъй като осигурява необходимите редкоземни елементи за производството на батерии и слънчеви панели.

Инициативата, наречена "Materialize", е платформа, в която компаниите, работещи с критични ресурси и материали, споделят своето ноу-хау за това как да декарбонизират дейността си. Те могат също така да сключват споразумения за купуване на енергия от възобновяеми източници, за да намалят въглеродните емисии.

Друга тенденция, според компанията, е, че "всички ние трябва да управляваме електроенергията у дома". Schneider Electric работи по тази задача чрез своята платформа, Resi9 Energy Center - система за управление, която помага на собствениците на жилища да бъдат "добър пастир" на своите енергийни ресурси.

Тук се намесва изкуственият интелект, който в идеалния случай прави изчисленията за намаляване на потреблението, като например предоставя информация кога да се зарежда електромобилът или кога да се продава излишната енергия, произведена от слънчевите панели на покрива.

Идеята е подобна, когато става въпрос за справяне с необходимостта от намаляване на потреблението в различните отрасли. Според компанията споделянето на информация чрез партньорства с центрове за данни, е от решаващо значение за постигане на нулева нетна консумация.

Генеративният изкуствен интелект участва в този процес, при който споделянето на данни позволява на компаниите да анализират добрите практики, да изграждат цифрови близнаци, виртуално представяне на всяка операция или проблем. Всичко това е с цел да се намали ненужното потребление и да се реши проблемът с енергийната ефективност, който според Хервек е "половината работа".

Европа трябва да премахне някои бюрократични пречки

Европа, както и повечето други части на света, изостава от целите си за постигане на нулево нетно потребление до 2050 г. За да ускори въвеждането на чиста енергия, през май 2022 г. Европейската комисия публикува своя план REPowerEU.

Въпреки това развитието на енергийния преход изостава. "Не сме достигнали мащаба, който е необходим за постигане на целта", казва Гуенаел Авис Хюет, изпълнителен вицепрезидент на Schneider Electric за Европа, като добавя, че не инвестициите липсват, а администрацията, която е много сложна.

Тя призовава създателите на политики да ускорят необходимите процедури. "Сега всичко е въпрос на действия, как това да се случи."

ЕС все още харчи по 1 млрд. евро на ден за внос на енергия, което повдига въпроси за конкурентоспособността на блока. Вицепрезидентът на на Schneider Electric подчертава, че целта е да се надгради енергията от възобновяеми източници в континента и да се повиши енергийната ефективност.