Надзорните органи са загрижени за платежоспособността на кредиторите, които замърсяват околната среда, в резултат на което заплашват с глоби и капиталови такси.

9 от всеки 10 от най-големите банки в еврозоната не са правилно адаптирани към предстоящия преход на отказ от изкопаеми горива, твърди Европейската централна банка в проучване, публикувано днес.

Банките, които не се отнасят сериозно към изменението на климата, могат да изпаднат в несъстоятелност, заявиха надзорните органи, след като заплашиха с ежедневни глоби за най-големите нарушители.

ЕЦБ се фокусира върху баланса, докато пазарите очакват намалени лихвиДа се обявява победа над инфлацията е твърде рано, но при положение че е на двугодишно дъно, ЕЦБ може да се съсредоточи върху друг въпрос - гигантския си баланс

"Сред анализираните 95 значими институции е установено, че 90% от тях не се съобразяват с целите за емисиите на Парижкото споразумение за изменението на климата“, пише в доклада, отнасящ се за най-големите банки от еврозоната, за чийто пряк надзор отговаря ЕЦБ.

Седем от всеки десет са изправени пред риск от съдебни дела, защото не са успели да адаптират практиките си за отпускане на кредити, въпреки че публично са се ангажирали да го направят, отбелязва Euronews. Относно тези със значителни кредити за замърсяващи сектори има "потенциално въздействие върху платежоспособността", допълва доклада.

Според ЕЦБ основният виновник е енергийният сектор - като особена загриженост предизвикват корпорациите, които протакат постепенното премахване на въглеродно интензивните технологии, недостатъчните средства за възобновяема енергия и продължаващото финансиране на добива на нефт и газ извън еврозоната.

Най-големите консуматори на въглища не могат да се откажат от тях скороКитай и Индия ще стимулират търсенето на този тип твърдо гориво въпреки зелените си амбиции

ЕС прие амбициозен пакет от законодателни актове в областта на околната среда, известен като "зелена сделка", чиято цел е да се намалят емисиите с 55% до 2030 г. и в крайна сметка да се сведат до нула, пише Euronews.

Регулаторните органи се надяват, че частното финансиране ще бъде в състояние да поеме част от огромните разходи за тази промяна, и се опасяват, че банките, които продължават да отпускат заеми на интензивни на въглеродни емисии сектори, могат да се окажат обременени с масови фалити.

Франк Елдерсън, заместник-председател на надзорния орган на ЕЦБ, вече заплаши да санкционира кредиторите, които не обръщат внимание на екологичните проблеми. Той също така се порица законодателите, за изолирането на банките от новите правила за оповестяване на информация за околната среда.