Инвеститорите в петрол ще влязат в 2024 г. с опасения за свръхпредлагане, забавяне на икономическия растеж и тлеещо напрежение в Близкия изток, което може да предизвика нестабилност на цените.

Средната цена на бенчмарка „Брент“ през тази година е около 80 долара за барел след нестабилната 2022 г., в която цените се скочиха над 100 долара след прекъсването на руските доставки вследствие на войната в Украйна. През 2023 цените на суровината бяха ограничени от силния долар и стабилния добив извън ОПЕК, въпреки че търсенето достига исторически максимум от над 100 млн. барела на ден.

Проучване на Reuters, проведено сред 30 икономисти и анализатори, предвижда средната цена на суровия петрол тип "Брент" през 2024 г. да бъде 84,43 долара за барел. Тези очаквания се появяват въпреки множеството прогнози за ръст на търсенето, вариращи от 1 млн. барела дневно според Международната агенция по енергетика до 2,25 млн. барела дневно, очаквани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

ОПЕК+ свива добива на петрол с над 1 млн. барела дневно в началото на 2024Саудитска Арабия, Русия и други членове на организацията добиват повече от 40% от световния петрол


Предлагането през 2024 г. се очаква да нарасне с между 1,2 млн. и 1,9 млн. барела дневно, което ще се дължи на производители извън ОПЕК, твърдят консултантските компании Rystad Energy, J.P. Morgan, Kpler и Wood Mackenzie.

"Очакваме свръхпредлагане на пазара през всяко тримесечие на следващата година", казва Викас Дуиведи, глобален енергиен стратег в Macquarie.

Ето как ще изглеждат ключовите фактори, които трябва да се наблюдават през 2024 г., според анализа на информационната агенция

Съответствие с ангажиментите на ОПЕК+

Инвеститорите следят данните за доставките през първото тримесечие, за да разберат дали ОПЕК и неговите съюзници, известни като ОПЕК+, са спазили планираните 2,2 млн. барела дневно комбинирани доброволни съкращения на добива.

МАЕ иска от петролните и газови компании повече инвестиции в чиста енергияИндустрията трябва да се откаже от „илюзията“, че технологията за улавяне на въглероден диоксид е решение за изменението на климата, според МАЕ


Ако групата спази доброволно приетите си изисквания, това може да доведе до малък дефицит от по-малко от 500 000 барела дневно, заявяват от ANZ, а Ан-Луиз Хитъл от Woodmac добавя: "Първото тримесечие ще бъде ключово, защото можем да оценим спазването на доброволното намаляване на доставките от ОПЕК+".

По думите ѝ не е необходимо ОПЕК+ да удължава новите доброволни съкращения след първото тримесечие въз основа на настоящата прогноза за търсенето на Woodmac.

От Energy Aspects пък очакват Саудитска Арабия да свие съкращенията си през второто тримесечие и постепенно възстановяване на доставките, но добавят, че това не пречи Рияд да удължи съкращенията, ако се наложи.

Неизвестни карти – Русия, Иран, Венецуела

Венецуелският петрол се завърна на световните пазари, след като Вашингтон спря санкциите срещу производителя от ОПЕК за шест месеца, до април.

Цените на петрола държат Русия в комфортната икономическа зона Приходите на страната от енергоизточници са високи, а бюджетният ѝ дефицит намалява


Вероятно е още едно шестмесечно удължаване, стига правителството на президента Николас Мадуро да се придържа към договорената с опозицията пътна карта за провеждане на президентски избори, смятат анализаторите на JP Morgan.

"В края на 2024 г. президентските избори и в двете страни ще определят по-дългосрочната съдба на американските санкции и производството на венецуелски петрол", допълват те.

Отмяната на санкциите върху държавната петролна компания PDVSA ще доведе до постепенно увеличаване на производството на венецуелски петрол от 760 000 барела на ден през 2023 г. до 880 000 барела на ден през 2024 г. и 963 000 барела на ден през 2025 г., изчисляват още от JP Morgan.

Възобновяването на доставките на венецуелски тежък суров петрол за САЩ и Индия може да намали търсенето на конкурентни сортове като иракския Basrah Heavy и канадския Cold Lake, твърдят търговци пред информационната агенция. Според тях повече американски суров петрол може да бъде на разположение за износ за Азия, тъй като рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив преработват повече венецуелски петрол.

Анализаторите очакват също така руският и иранският петрол да продължат да постъпват на световните пазари въпреки санкциите, задържайки цените на петрола преди изборите в САЩ.

Путин пристига на ключова визита в ОАЕ и Саудитска АрабияЕнергетиката вероятно ще бъде в центъра на дискусиите между Путин и близкоизточните лидери, особено след срещата на ОПЕК+ миналата седмица


Иран си е поставил за цел до март 2024 г. добивът на суров петрол да достигне 3,6 млн. барела дневно, при 3,4 млн. барела дневно сега.

Нови рафинерии

Според анализатори недостигът на рафинирани продукти, особено на дизелово гориво, след нахлуването на Русия в Украйна, ще намалее с пускането в експлоатация на нови рафинерии в Китай, Индия, Мексико, Близкия изток и Нигерия с капацитет от над 1 млн. барела дневно през 2024 г.

Сред тези проекти са китайският новак Yulong Petrochemical, разширенията на индийските рафинерии Panipat и Koyali, нигерийският проект Dangote и мексиканската Dos Bocas.

Качеството на суровия петрол

През 2024 г. производителите извън ОПЕК, водени от Бразилия, Гвиана и САЩ, ще стимулират ръста на добива, увеличавайки предлагането на лек сладък петрол, докато средно-киселите сортове ще останат ограничени поради съкращенията на ОПЕК+.

Как сделките на Exxon и Chevron променят трансатлантическия петролен пейзажСпекулациите, че американските гиганти може да придобият BP и Shell, се засилиха през последните две години


Това би могло да намали ценовите разлики между класовете суров петрол в световен мащаб, казва Дуивиди от Macquarie, като среднокиселият суров петрол ще се търгува близо до паритета с лекия сладък от типичната отстъпка от 2-4 долара за барел, докато отстъпката за тежкия спрямо лекия суров петрол би могла да намалее до около 4 долара за барел от 8 долара преди.

Голяма част от капацитета за рафиниране в Китай, Индия и Съединените щати е проектиран да работи с по-тежък суров петрол, който може да засили предлагането, когато рафинериите възобновят работа след профилактиката през второто тримесечие.

"Това усложнява оптимизирането на добива в рафинериите и ограничава оперативната гъвкавост за разширяване на предлагането на продукти", казва Мукеш Сахдев от Rystad Energy.

Анализаторът на Woodmac Алън Гелдер заявява на свой ред, че Китай и Индия все повече ще се снабдяват със суров петрол от Атлантическия басейн, като Азия и САЩ ще се конкурират на това поле.