Sugar babies е понятието, с което се наричат млади жени, търсещи финансова подкрепа от по-възрастен партньор, свикнали да получават много, независимо дали става дума за луксозни бижута, екзотични ваканции или свръхскъпи коли.

Една 25-годишна госпожица обаче получава нещо, съвсем не толкова вълнуващо: ефективна присъда в затвора, разказва историята Fortune.

Японката Май Уатанабе ще прекара 9 години зад решетките постанови Районният съд в Нагоя, който освен това ѝ наложи глоба в размер на 51 700 щатски долара за това, че е измамила трима мъже с около 1 млн. долара.

Уатанабе, която се подвизава под псевдонима Итадакиоши Рири-чан, което приблизително означава „Захарното бебе Рири“, е измамила т.нар. sugar daddies – сладки татковци, чрез романтични измами и е продала наръчник, в който подробно е описала как други могат да направят същото.

Младата японка откривала партньори в социалните мрежи и приложенията за запознанства, пише Japan Times. Според изданието тя използвала получените от тях пари за мъж, в когото била влюбена, с цел да подпомогне бизнеса му в клуб в квартал Кабукичо в Токио.

Съдията по делото е преценил, че мотивите са егоистични и „тя се е възползвала от чувствата на жертвите към нея“.

Този случай е конкретен пример за злоупотребите в света на sugar datings – запознанства, които крият риск от измами, сексуална експлоатация, насилие и трафик, и често могат да останат незабелязани.

Псевдонимът на японската „Итадакиоши“ буквално се превежда като „момичета, които получават“ и се отнася до по-млади жени, които се срещат или са интимни с по-възрастни мъже в замяна на финансови облаги.

Терминът е номиниран за една от най-популярните японски думи за 2023 г. Но въпреки популярността си, sugar dates са експлоататорски сценарий и биха могли да се считат за „завоалирана форма на проституция“, ако връзката има транзакционен сексуален характер.

Обвиненията срещу Уатанабе обаче не включват такива твърдения.

Съдебният процес срещу нея е бил през декември, допълва Japan Times. Тя е обвинена, че между 2021 и 2023 г. е измамила трима мъже с около 1 млн. долара и е помогнала на 21-годишна жена да измами други двама мъже с общо около 64 594 долара. През 2022 г. Уатанабе ѝ продала наръчник, озаглавен „Справочник за sugar babies“, в град Нагоя.

По време на съдебния процес японката се призна за виновна, като заяви, че „е смятала за честна игра да извърши измама в името на любимия си“, но добави, че е „направила нещо наистина лошо“. Обвиненията включват и укриване на данъци и недеклариране на около 258 377 долара, доходът ѝ за две години до 2022 г.

Sugar dates и свързаните с тях измами всъщност не са новост. По данни на Федералната търговска комисия на САЩ през 2023 г. е имало 64 003 съобщения за романтични измами, които са причинили обща загуба от над 1,1 млрд. долара и средна загуба от 2000 долара на човек.

Това е най-високата отчетена загуба от всякаква форма на измама, пише в доклада, а загубите показват, че финансовите последици от романтичните измами „могат да бъдат опустошителни“.

Според доклада на комисията от 2023 г. приложенията за запознанства и социалните медии обикновено са местата, към които потенциалните измамници се насочват първо. Именно там близо 60% от хората, станали жертва на романтична измама, са осъществили първия си контакт с измамника. След това сладките приказки преминават към платформи като WhatsApp, Google Chat или Telegram.

Според дисертация на Ball State University, в която се анализират мотивите за sugar dates, този род срещи са най-разпространени сред млади жени на около 20 години и по-възрастни мъже, които са финансово стабилни или богати.

Дисертационният труд установява, че най-важната причина жените в колежанска възраст да се срещат с тях е да получат финансова помощ за потребителски разходи и такси за образование.

Луксозните мотиви, като излизането на елитни вечери, пазаруването и скъпите ваканции, също са оценени като много важни, докато други традиционни очаквания за връзка, като намирането на дългосрочен партньор и издръжката на деца, са оценени като по-малко важни мотиви.

Със сигурност финансовият фактор е от решаващо значение.

Приложения като Seeking, платформа за sugar dates, често предлагат фино насърчаване на такива уговорки.

Seeking ви предлага да „опитате луксозния начин на живот“ и описва платформата като място, „където се свързват красиви, богати и успешни хора“. Средно sugar babies, които са членове на Seeking, могат да получават 2200 долара на месец, според дисертацията на Ball State.

За sugar dadies основните мотиви включват приятелство, интересни и интелектуални разговори, и интимност.

Сайтове като Seeking „изглежда са наясно с тези предпочитания и предлагат специални привилегии за членство на потребители, които се регистрират, използвайки университетски имейл адрес“, за да насърчат образованите жени да се присъединят към платформата.

Според доклад на Националния център за сексуална експлоатация, проучванията за сладки запознанства са сравнително ограничени, но „повечето запознанства с тази цел и други подобни сексуални услуги срещу пари“ са незаконни, тъй като са форми на проституция.

Самите sugar babies „отбелязват колко често от тях се очаква секс“, се посочва в доклада, а една от жените твърди, че дори ако „сексът никога не е бил изискване в Seeking, установих, че той често е основният стремеж за тези мъже“.

В доклада се настоява законите за проституцията „да отразяват тази реалност, независимо от богатството на участващите страни“.