TikTok е пълен с безработни висшисти от поколението Z, които се опитват да си осигурят възможност за работа в сложните условия на пазара на труда.

Но те не са единствени.

Много от милениалите, които започнаха кариерното си развитие по време на финансовата криза от 2008 г., са добре запознати с прибягването до необичайни тактики при търсене на работа.

Когато през 2018 г. Саманта Роджърс, родена в Швеция, решава да се премести в Лондон, тя ясно осъзнава, че не това, което знаеш, а което можеш, е по-вероятно да ти отвори нови врати.

"Исках да бъда активна, преди да се преместя, защото не бих искала да съм в Лондон и да нямам нищо набелязано", казва Роджърс пред Fortune.

Затова, освен че използва обичайните LinkedIn и Indeed, тя си създава профил в Tinder и добави "търся възможности за работа" към биографията си.

"Това, че не срещах успешни запознанства в приложението, не означаваше, че не мога да използвам платформата творчески за други цели, като например създаване на мрежи, популяризиране на бизнеса ми или откриване на нови социални връзки", обяснява тя.

"Помислих си, че ако съм в Tinder и досега не съм успяла да намеря връзка, мога да си намеря работа – оказа се, че това е по-лесно."

В рамките на една седмица пред Роджърс се появяват няколко възможности. Мъжете от приложението не само се свързват с нея, но и я препоръчват за работни позиции.

"Това ме вкара доста бързо във въртележка от интервюта. Получих две покани от консултантски компании за набиране на персонал и след това една в сферата на продажбите."

В крайна сметка Роджърс, която понастоящем е директор на PR отдел и вече е омъжена, получава толкова предложения за работа, че може да си позволи да откаже среща на тримата господа от Tinder.

Въпреки че технически не е намерила работа чрез него, тя все пак препоръчва на безработните жени да използват приложението в своя полза. "Очевидно е, че пазарът е претъпкан и постоянно се появяват толкова много нови канали, които не се използват", допълва Роджърс.

Размиване на границите между запознанства и работа

В приложението за запознанства Bumble, което е насочено към жени, потребителите се насърчават да се възползват максимално от 50-милионната му мрежа.

През 2017 г. приложението стартира Bumble Biz, за да даде възможност на безнадеждните романтици да намерят на едно място както бъдещ партньор, така и работодателя си.

По същия начин Grindr, по-известен като дестинация за LGBTQ+ хора, които искат да се запознаят, се включи в инициативата. По данни на компанията около 25% от потребителите използват приложението, за да създават контакти.

Но с размиването на границите между запознанства и работата, пощенските кутии на жените стават все по-затрупани с нежелани предложения от мъже, които използват професионални платформи, за да ги преследват.

Над 90% от жените съобщават, че са получили поне едно нежелано съобщение в LinkedIn.

"Спомням си, че бях получила много флирт съобщения от мъже в приложения и платформи, предназначени за всичко друго, но не и за това", признава Роджърс. "Затова си помислих, че ще им обърна гръб и ще използвам приложението за запознанства като платформа за търсене на работа."

Дори сега, след години живот в Лондон и създаване на професионални връзки, би изтеглила приложението повторно, ако се окаже без работа. "Но ще трябва да съобщя на съпруга си, че пак съм в Tinder", шегува се тя.

Трябва ли да търсим работа в приложения за запознанства

Въпреки че търсенето на работа в Tinder е нов подход, не се изненадвайте, ако не се приеме добре от хората, които преглеждат приложенията за запознанства, за да срещнат любовта.

"Tinder е най-популярното приложение за запознанства в света, посветено на насърчаването на лични връзки, а не на бизнес отношения", заяви говорител на компанията пред Fortune.

Опитите за намиране на работа в платформа, в която, както казва Tinder, "хората идват преди всичко, за да намерят романтична връзка", може да се окажат неефективни.

Вместо да се опитват да намерят игла в купа сено, безработните младежи може би е по-добре да търсят работа в същото пространство, където специалистите по подбор на персонал активно търсят служители.

Роджърс обаче твърди, че именно оскъдността на търсещите работа в приложението дава на безработните професионалисти конкурентно предимство.

"Осмелете се да опитате нетрадиционни методи, защото има вероятност другите да не мислят за това, така че може да имате по-голям успех." Освен това тя е съвсем наясно, че има вероятност мъжете, които са ѝ подхвърляли оферти за работа в платформата, да са се надявали да бъдат нещо повече от колеги по работа.

Ето защо, преди да се яви на интервюта с хора от Tinder, тя щателно проучва всяка компания и мястото, където се намира, "за да се увери, че е легитимна". "Проверявайте компанията и се уверете, че тя действително съществува и че интервюиращият работи там", съветва Роджърс.

Въпреки че Tinder разполага с над 20 функции за безопасност, включително "засилен" процес на проверка на снимките, Роджърс би препоръчала на жените да подхождат към търсенето на работа със същата предпазливост, както при първата среща с романтичен интерес.

"Както повечето момичета правят, когато отиват на среща с непознат, винаги изпращайте съобщение на приятел или член на семейството къде отивате. Може също така да споделите местоположението си или да ги вземете със себе си, за да ви чакат отвън", допълва Роджърс.