Работите в компанията си от известно време и постоянно постигате високи резултати.

Получавали сте блестящи отзиви при всяка оценка на представянето ви. И все пак, тримесечие след тримесечие длъжността и заплатата ви остават същите.

Питате се: Как да получа повишение?

Въпросът е там, че макар отличните постижения в работата да са основополагащи, те са само един от факторите.

Пътят към кариерно израстване може да варира значително в зависимост от сферата ви, но изкачването в йерархията включва предприемането на стратегически ходове, пише в материал Fast Company.

Ето шест успешни стратегии, които могат да ви помогнат да осъществите стремежите си в кариерата.

1. Поемайте допълнителни отговорности

Повишението обикновено е свързано с повече отговорности. Компаниите искат да са сигурни, че можете да се справите с произтичащото от това напрежение.

Търсете възможности да ръководите проекти, особено такива, които включват сътрудничество между отделите, или да въвеждате иновативни идеи или решения, насочени към текущи предизвикателства във вашата организация.

Това ще подчертае вашата уникална стойност и желание за принос и ще покаже на компанията, че сте готови за повишение.

2. Разликата между въздействие и действие

Ако искате да напреднете в кариерата си, ще трябва да разберете разликата между въздействие и действие.

Да, необходима е упорита работа и отдаденост, но успехът не зависи от това колко продуктивен индивидуален служител сте.

Той се състои в това колко ефективно работите с по-широк екип, за да постигнете значително въздействие. Например, участието в срещи и изпълнението на задачи са действия, но ръководенето на успешен проект или внедряването на нов процес, който подобрява ефективността, са примери за въздействие.

Това, че сте заети, не ви отличава. Съсредоточете се върху това на какви конкретни области искате да повлияете и как ще измервате успеха.

3. Стремеж към непрекъснато развитие

Непрекъснатото учене е в основата на успешната кариера.

Хората с високи постижения непрекъснато се стремят да разширяват своя опит и да постигат успехи в нови области.

Създайте ясен план за действие с добре дефинирани кариерни цели, за да си осигурите повишение, и покажете на ръководителя си своята отдаденост за постигането на всеки етап.

Вместо да чакате възможностите да се появят на пътя ви, провеждайте активни разговори с вашия ръководител за вашите кариерни стремежи. Не забравяйте, че шефът ви може да подкрепи целите ви само ако знае какви са те.

4. Покажете силните си страни и приемете обратната връзка

Повишението не е плод на късмет – то изисква готовност да се възползвате от възможностите.

Компанията не ви дължи повишението, а вие трябва да го заслужите. Отличете се от тълпата, като идентифицирате силните си страни.

Това означава да бъдете отворени и за обратна връзка - положителна и критична. Когато можете да определите силните и слабите си страни, знаете какво трябва да направите, за да достигнете по-големи висоти в професионалния си път.

Не чакайте годишния си преглед или конкретен проект. Вместо това активно търсете отзиви от ръководители и колеги.

5. Повишете емоционалната си интелигентност

Емоционалната интелигентност (EQ) и самосъзнанието са основополагащи за успеха.

Това включва осъзнаване на въздействието ви върху другите, ефективно управление на емоциите и насърчаване на положителна динамика на работното място.

Хората с висока EQ се отличават със създаване на положителна работна среда, ръководене със съпричастност и подхранване на взаимоотношенията.

Усъвършенствайте своето EQ чрез обратна връзка, самоанализ и приемане на предизвикателства, които насърчават адаптацията и растежа.

6. Търсете ментори

Изграждането на взаимоотношения с ментори е жизненоважно за напредъка в кариерата.

Наставниците, обикновено опитни професионалисти, предлагат насоки и подкрепа, а спонсорите, често висши ръководители в организацията, се застъпват за вас в ключови моменти, като увеличават перспективите ви за повишение.

Поддържайте връзка с мрежата си и търсете нови взаимоотношения, за да разширите професионалните си хоризонти. Инвестирането на време в тях може значително да повлияе на кариерната ви траектория.

В крайна сметка, напредването в кариерата ви зависи от това да покажете своята уникална стойност и готовност да се справите с нови предизвикателства.

Става въпрос за стратегически подход, адаптивност и ангажираност с личното израстване. Като следвате тези стъпки и активно се стремите към личностно и професионално развитие, вие се позиционирате за успех, като същевременно оставате автентични за целите си.