Трудов договор, подписан от Даяна Спенсър две години преди да се омъжи за Чарлз – тогавашния принц на Уелс, отива на търг и се очаква да достигне хиляди долари.

Документът е попълнен с черно мастило от младата жена, която тогава не подозира, че ще стане световноизвестна личност, наричана Принцесата на народа.

Писменото споразумение със Solve Your Problem Ltd., агенция за наемане на бавачки за богати и известни клиенти, е попълнено от Даяна през май 1979 г., макар че информацията в него не е 100% вярна. Тогава тя е едва 17-годишна, затова посочва като дата на раждане 1 юли 1960 г., вместо 1961-а, когато се появява на бял свят.

Според прессъобщение, изпратено до CNN от английската аукционна къща Auctioneum, Solve Your Problem Ltd. е компания за набиране на персонал, създадена от Мери Кук, някогашна португалска графиня, установила се в Лондон след развода със съпруга си.

Според аукционната къща компанията е била "от висока класа, наемаща персонал за кралските резиденции и за домовете на богатите и известните в Лондон".

Кук запазва договора като сувенир и в крайна сметка той е предаден на настоящите собственици, които сега го предлагат за продажба.

За променената дата на раждане на Даяна аукционерът Андрю Стоу обяснява: "Това е направено умишлено, за да може Даяна да изглежда по-възрастна и следователно да има по-голяма вероятност да намери работа в агенцията и да си осигури по-високо заплащане. Възможно е, разбира се, това да е просто пропуск", допълва той.

Даяна Спенсър посочва религията си като "протестантска" и заявява, че не може да шофира. Не уточнява каква работа търси и колко очаква да й се заплаща, но отбелязва, че търси работа "възможно най-скоро".

Според Auctioneum Даяна се премества в Лондон малко преди да подпише договора. В него е посочен адресът ѝ Cadogan Place SW1 - няколко месеца по-късно тя ще се премести в собствения си апартамент в Coleherne Court в Кенсингтън.

Смята се, че документът, който се очаква да бъде продаден за до 10 000 долара, е първият официален трудов договор на покойната принцеса. Преди това тя е полагала неофициални грижи за деца на приятели и роднини – двама от тях са посочени като референти в документа.

"Това е изключително важна част от историята", допълва Андрю Стоу.

"Първата работа е важен момент в живота на всеки човек, камо ли когато той се превръща в една от най-известните личности на ХХ век. Тук имаме тийнейджърката Даяна Спенсър, която току-що се е преместила в Лондон, опитва се да намери своя път в живота и кандидатства за първата си работа. Тя е толкова земна, истинска, нормална."

Договорът описва някои качества и умения на кандидата като например "готвене, основна домакинска работа, любов към животните, балерина". Един от коментарите към него гласи: "прекрасно момиче – изпрати навсякъде".

Андрю Стоу описва документа като "прочувствен" и добавя: "На пръв поглед това е просто един обикновен документ, парче канцеларска хартия, което е живяло в шкафа за документи заедно със стотици други.

И все пак, две години по-късно Даяна Спенсър ще стане принцеса на Уелс и животът ѝ никога няма да бъде същият. Този договор е една от последните останали снимки от живота на Даяна, преди тя да попадне в центъра на вниманието.

Той е изпълнен с надежда, но и с напрегнатост, представя емоциите и чувствата на всеки тийнейджър, който се опитва да намери първата си работа - и все пак, разбира се, към него е прикрепено и голямо чувство на тъга."

Артикулът се продава в рамките на онлайн търга за автографи и предмети на Auctioneum, който приключва следващия вторник.