Червен вълнен пуловер с принт на бели овце и само една черна, носен от принцеса Даяна, ще бъде гвоздея в програмата на онлайн търг за модни вещи, организиран от Sotheby's през септември.

Очаква се цената на дрехата да достигне до 80 000 долара (приблизително 71 100 евро), съобщава Euronews.

Рекордът за предмет на Даяна досега се равнява на 604 800 долара (приблизително 537 100 евро) за бална рокля, продадена от Sotheby's през януари.

19-годишната лейди Даяна Спенсър е заснета да носи дрехата по време на мач по поло през юни 1981 г., скоро след годежа с принц Чарлз, който тогава е престолонаследник на британския престол.

Някои предполагат, че Даяна е харесала модела "черна овца", защото се е чувствала като аутсайдер в кралското семейство. Това със сигурност е бил малък намек за хумора и чувството за стил на 19-годишната девойка, отбелязва Euronews.

Вечерна рокля на лейди Ди ще бъде предложена на търг за 120 000 долараВеликолепната вечерна рокля тип „инфанта” от копринено кадифе на лейди Даяна ще бъде предложена на търг в Ню Йорк от Sotheby's на 27 януари

По това време Даяна вече се превръща в икона на стила и една от най-фотографираните жени в света, което дава силен тласък в работата на Сали Мюър и Джоана Озбърн. Те създават пуловера за своята компания Warm & Wonderful.

Няколко седмици по-късно дизайнерите получават официално писмо от Бъкингамския дворец, в което се обяснява, че Даяна е повредила пуловера и ги питат дали той може да бъде поправен или заменен.

Изплетен е нов пуловер за принцесата, която по-късно е заснета да го носи с бели дънки и черна панделка на събитие през 1983 г.

Защо всички отново говорят за малката черна рокля на принцеса Даяна Елизабет Дебики носи роклята на Даяна в новия сезон на The Crown

От Sotheby's потвърдиха, че двете писма – молбата за поправка и благодарствената бележка от Бъкингамския дворец ще бъдат продадени на търг заедно с пуловера. Дизайнерите заявиха, че са открили оригинала, който лежал забравен в кутия на тавана по-рано тази година.

Warm & Wonderful все още произвежда памучна версия на дизайна, която се продава за 220 евро.

Синтия Хоултън, глобален ръководител на отдел "Мода и аксесоари" в Sotheby's, заяви, че "тази изключителна дреха, грижливо запазена, носи шепота на грацията, чара и модния нюх на принцеса Даяна".

Пуловерът ще бъде изложен в Sotheby's в Ню Йорк от 7 до 13 септември. Онлайн наддаването започва на 31 август и продължава до 14 септември, допълва Euronews.