Властите в САЩ наложиха строги ограничения за някои от така наречените „вечни химикали“ в питейната вода. Мерките ще принудят водоснабдителните дружества да редуцират тяхното съдържание до най-ниските стойности, които могат да бъдат надеждно измерени, съобщава Associated Press.

Според длъжностните лица това ще намали излагането на 100 млн. души на тези химикали и ще помогне за предотвратяването на редица заболявания, включително рак.

Това е първият национален стандарт за питейна вода, що се отнася до токсичните PFAS – перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества, които са широко разпространени и устойчиви в околната среда.

Поддръжниците на мерките похвалиха Агенцията за опазване на околната среда, че не се е отказала от строгите ограничения, които предложи миналата година. Водоснабдителните предприятия обаче не са съгласни с правилото и заявяват, че инсталирането на пречиствателни системи е скъпо и в крайна сметка ще оскъпи водата за потребителите.

Доставчиците на вода навлизат в нова ера със значителни допълнителни здравни стандарти, които според Агенцията за опазване на околната среда ще направят чешмяната вода по-безопасна за милиони потребители. Агенцията предлага предприятията за комунални услуги да премахнат и опасните оловни тръби.

Водоснабдителните дружества обаче предупреждават, че мерките ще струват десетки милиарди долари и ще засегнат най-тежко малките общности с по-ограничени ресурси.

Администраторът на Агенцията Майкъл Регън казва, че ограниченията са най-важният ход, който институцията някога е предприемала по отношение на PFAS. „Резултатът е всеобхватен и променящ живота регламент, който ще подобри здравето и жизнеността на толкова много общности в нашата страна“, добавя той.

„Вечните химикали“ са опасни, тъй като не се разграждат в околната среда и са свързани със здравословни проблеми като ниско тегло при раждане и чернодробни заболявания, както и с някои видове рак. Според оценките на Агенцията за опазване на околната среда ограниченията ще струват около $1,5 млрд. долара годишно, но ще предотвратят близо 10 000 смъртни случая в следващите десетилетия и значително ще се намалят сериозните заболявания.

PFAS се използват в продукти от ежедневието, включително тигани с незалепващо покритие, пяна за гасене на пожари и водоустойчиви дрехи. Въпреки че някои от най-разпространените видове са изведени от употреба в САЩ, други остават. Сега водоснабдителните дружества ще бъдат принудени да отстраняват замърсяването на околната среда, причинено от други индустрии.

„Проблемът е в натрупването“, казва Скот Белчър, професор от Държавния университет на Северна Каролина, който изследва токсичността на PFAS. „Дори да приемате съвсем малки количества с водата, те ще се натрупват през целия ви живот и ще доведат до последици за здравето“, добавя той.

PFAS е широка група химически вещества, а новият регламент определя строги ограничения за два често срещани вида – PFOA и PFOS, до 4 части на трилион. Други три вида, които включват химикали GenEx – основен проблем в Северна Каролина, са ограничени до 10 части на трилион. Доставчиците на вода ще трябва да извършват тестове за тези PFAS химикали и да информират обществеността, когато нивата са твърде високи. Комбинациите от някои видове PFAS също ще бъдат ограничени.

Защитниците на околната среда и здравето похвалиха регламента. Те обаче заявиха, че още преди десетилетия производителите на PFAS са знаели, че веществата са опасни, но са скрили или пренебрегвали доказателствата. Според тях е трябвало ограниченията да бъдат въведени по-рано.

През последната година Агенцията по опазване на околната среда периодично публикува резултати от изследвания за PFAS в питейната вода. Приблизително в 16% от пробите е установено, че поне един от двата строго ограничени PFAS химикала е на нивото на новите гранични стойности или над тях. Засегнатите са десетки милиони.

„Намаляването на PFAS в питейната вода е икономически най-ефективният начин за намаляване на излагането ни на въздействието им“, заяви Скот Фабер, експерт в Environmental Working Group. „Много по-трудно е да се намалят другаде – например в храните, дрехите или килимите“, обяснява той.

PFAS все по-често присъстват на европейската трапеза

Междувременно „вечните замърсители“ се откриват все повече в храната на Стария континент, съобщи по-рано т. г. Агенция „Франс прес“, цитирана от БТА. Според Световната здравна организация (СЗО) съдържанието на PFAS пестициди в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, е нараснало между 2011 и 2021 г.

Анализ на официалните данни от национални програми, свързани с контрола на пестицидите в храните в страните членки на ЕС, базиран на 278 516 проби, показва, че през отчетния период разпространението на PFAS сред плодовете се е увеличило с 220% – през 2011 г. следи от „вечни химикали“ са открити средно в 11,2% от пробите, а през 2021 г. – средно в 25%.

Най-засегнати са летните плодове – ягоди (37% през 2021 г.), праскови (35%) и кайсии (31%), показва доклад, публикуван от няколко асоциации, сред които Generations Futures и Pesticide Action Network (PAN) Europe.

През ноември м. г. двете НПО публикуват първото си изследване, което разкрива неподозираното присъствие на PFAS в използваните пестициди, както и утрояването на продажбите на препарати, съдържащи „вечни химикали“, от 2008 г. досега.

Зеленчуците са по-малко засегнати от PFAS – следи се откриват средно в 5,5% от пробите, а увеличението между 2011 и 2021 г. е 247%, като най-засегнати в края на отчетния период са горчиволистните зеленчуци (42%) и краставиците (30%).

Според цитирания доклад, през отчетния период най-използваните „вечни химикали“ в земеделието са инсектицидът флоникамид и фунгицидите флуопирам и трифлоксистробин.

Изследвания на проби от 20 държави показват, че най-много следи от PFAS съдържат плодовете и зеленчуците, отглеждани в Нидерландия (27%), Белгия (27%), Австрия (25% процента), Испания (22%), Португалия (21%), Гърция (18%) и Франция (17%). Във Франция 12,2% от изследваните плодове и 8% от зеленчуците съдържат следи от минимум един PFAS за периода 2011-2021 г.

Тенденцията е към увеличаване средното съдържание на „вечни замърсители“ в пробите от плодове – ръстът е 617% за период от 10 години, а при зеленчуците – 262%, се казва в доклада. Вероятността да намерим PFAS в чинията си е все по-голяма и това създава хроничен риск за околната среда и здравето ни, подчертават двете НПО.

През миналата година Европейският съюз (ЕС) направи първа стъпка към ограничаване на употребата на PFAS, но пестицидите, класифицирани като PFAS, са изключени от обхвата на ограничението заради отделната регулация на фитосанитарните продукти.