Златото достигна исторически връх в четвъртък, удължавайки рекордната си серия през тази седмица. На този фон нарастващите залози за облекчаване на паричната политика на САЩ се прибавиха към устойчивия попътен вятър за благородния метал от покупките на централните банки и търсенето на сигурни финансови убежища.

Във встъпителните си бележки за полугодишните си показания пред Конгреса на САЩ председателят на Фед Джером Пауъл подчерта вероятността да започне да намалява ограниченията в политиката си в определен момент тази година. Той отбеляза, че това би могло да се случи при условие че икономическата стабилност продължи, заедно с устойчивото приближаване към целта за 2% инфлация.

Спот златото се повиши с 0,4% до $2156,93 за тройунция, като по време на азиатската търговия достигна рекордните $2164,09.

Търговците оценяват 74% вероятност за намаляване на лихвите през юни, в сравнение с около 63% на 29 февруари, показва инструментът Fedwatch на CME.

Ниските лихвени проценти водят до намаляване на алтернативните разходи за задържане на недоходно злато и оказва влияние върху долара, което прави кюлчетата по-евтини за чуждестранните купувачи, отбелязва Reuters.

“Залозите за намаляване на лихвените проценти движат цените на златото и всички очакват, че те това ще се случи”, посочва пазарният стратег на Световния съвет по златото Джоузеф Каватони.

“Покупките на злато от централните банки също продължават да са много силни”, добавя той.

Допълнителна насока за пазара може да даде докладът за заплатите в неселскостопанския сектор в САЩ днес.

При най-големия купувач Китай може да се наблюдава стабилно търсене на злато като сигурно финансово убежище, пише Reuters.

“Геополитическите рискове също са основен двигател за кюлчетата”, казва Джеймс Стийл, анализатор на благородни метали в HSBC.

"Имаме само тясна група активи, които инвеститорите наистина могат да нарекат сигурно убежище, и златото е номер едно сред тях."

От началото на войната между Израел и Хамас кюлчетата се покачиха с над 300 долара.

Последното покачване на златото обаче дойде успоредно с това на по-рисковите активи.

Среброто добави 0,6% до $24,31, а платината се повиши с 1,3% до $919 за тройунция.

Паладият се смъкна с 0,5% до $1037, след като в сряда поскъпна с цели 12%.