Очаква се Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти по-късно тази година и макар това да не е добра новина за долара, някои азиатски валути ще извлекат полза.

По-високите лихвени проценти стимулират валутата на дадена страна, като привличат чуждестранни инвестиции и увеличават търсенето ѝ. Слабият щатски долар обикновено е положителен за развиващите се пазари, което често се случва, когато Фед намалява лихвените проценти извън периоди на икономическа криза.

През декември американската централна банка премина към по-благосклонна позиция, като пазарите вече предвиждат намаляване на лихвите до лятото. Инструментът FedWatch предполага, че първото намаление на лихвените проценти с 25 базисни пункта през 2024 г. може да се случи още през юни.

Накъде отива доларът?Пет хедж фонда споделят вижданията си за съдбата на американската валута
Заседанието на Фед през януари приключи с това, че централната банка запази основния си лихвен процент по кредитите в диапазона между 5,25% и 5,5%, а експерти коментират пред CNBC, че валути като китайския юан, корейския вон и индийската рупия могат да се възползват от предстоящото разхлабване на паричната политика.

Юанът не може да падне повече

Китай преживя множество разочароващи новини, които сринаха доверието на инвеститорите. Но надеждите, че властите няма да позволят валутата на зависимата от търговията страна да отслабне под определено ниво, ограничиха песимизма по отношение на юана.

“Китай вече се е опитвал да стабилизира юана спрямо долара в миналото и се очаква да продължи да го прави”, казва Арун Бхарат, главен инвестиционен директор в Bel Air Investment Advisors. "Макар че обменният курс отслабна, отразявайки по-слабата икономическа ситуация в Китай, по-нататъшен спад е малко вероятен, тъй като политиците започват да бъдат по-агресивни по отношение на фискалните стимули, кредитния растеж и подпомагането на стойността на имотите".

Той отбелязва също така, че обменният курс на китайската валута вероятно ще се колебае в "тесен диапазон около сегашния курс от 7,10".

За разлика от други основни валути като японската йена или щатския долар, които имат свободно плаващи обменни курсове, Китай държи строг контрол върху вътрешния курс на юана. Валутата е обвързана с т.нар. дневен среден фиксинг към долара въз основа на предходното ниво на затваряне на юана и котировките, взети от междубанковите дилъри.

Японските акции достигат невиждан от три десетилетия връх, юанът поскъпваПазарите почти изключват риска от по-нататъшно повишение на лихвите през декември или през 2024
Миналата година юанът в континенталната част на Китай достигна 16-годишно дъно спрямо долара - 7,2981.

Ако Фед започне да намалява лихвените проценти до лятото, това вероятно ще намали разликата в доходността между двете най-големи икономики в света и ще облекчи натиска върху китайската валута. Диференциалът на доходността е начин за сравняване на облигациите чрез разликите в размера на тяхната доходност.

Народната банка на Китай е основен участник в управлението на местната валута, което според Саймън Харви, ръководител на валутния анализ в Monex, се осъществява чрез ежедневния ѝ фиксинг, мерките за ликвидност, регулаторните канали и инструктирането на държавните банки кога да се намесват при нужда. Последният метод е най-непрозрачен, тъй като общата стойност на доларите във валутните резерви на Китай е неизвестна.

Рупията е на върха

Тази година индийската рупия може да се възползва от т.нар. “преносни сделки” - стратегия, при която търговците заемат нискодоходни валути като щатския долар, за да купуват високодоходни активи като облигации.

Как противопоставянето между Китай и Индия пречи на детронирането на долараДори икономистът, въвел абревиатурата БРИК, заяви, че идеята за обща валута в блока изглежда лудост
"Голяма част от този тип търговия се извършва спрямо други валути като йена или евро, но след като лихвените проценти в САЩ спаднат, ще видим, че лихвеният диференциал се разширява, за да позволи осъществяването ѝ. Това е положително за индийската валута", казва Адиндя Банерджи, вицепрезидент на отдел "Изследване на валута и деривати" в Kotak Securities.

Рупията може да се укрепи и на фона на надеждите, че Централната банка на Индия може да разхлаби паричната си политика по-бавно от колегите си в други държави.

Банерджи отбелязва, че темпото на намаляване на лихвените проценти в Индия ще бъде "много по-бавно" от това на Фед и "винаги ще изостава значително, защото страната няма същия проблем с инфлацията, какъвто имаха Европа или Америка".

"Причината е ясна - фискалната политика работи на пълни обороти, икономиката се развива много добре и те не искат никакво прегряване в този момент", казва Банерджи.

През последните три месеца рупията укрепна до 82,82 спрямо долара. Валутата се понижи с 0,6% през 2023 г., което е много по-малко отслабване в сравнение със спада от 11% през предходната година.

Bank of Japan остана единствената централна банка с отрицателни лихвиЦентралната банка на Япония очаквано запази ултраразхлабената си парична политика
Натискът върху корейския вон отслабва

Южнокорейският вон е подложен на натиск в продължение на три години, но подобряването на икономическите перспективи и по-хлабавата политика на Фед ще спомогнат за намаляване на това напрежение през 2024 г.

"Като нискодоходна и силно циклична валута смятаме, че корейският вон ще бъде един от основните бенефициенти на цикъла на облекчаване на Фед през втората половина на годината, тъй като по-ниските лихвени проценти в САЩ не само ще намалят натиска, но и ще доведат до повишаване на перспективите за глобален растеж", казва Харви от Monex.

По думите му корейската валута може да спечели между 5 и 10%, ако цикълът на облекчаване е дълбок, и 3%, ако той се окаже плитък.

Икономическите перспективи на Южна Корея също се очаква да се подобрят през тази година. Международният валутен фонд прогнозира растеж от 2,3% през 2024 и 2025 г., което е повече от миналогодишния растеж от 1,4%.