Почти всички технологични акции от Великолепната седморка паднаха във вторник, повличайки основните индекси надолу от последните им рекорди.

Производителят на чипове Nvidia – най-големият победител от пазарната мания по изкуствения интелект – е единственият член на групата, отбелязал печалба.

През 2023 г. групата, съставена от Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla, задвижи пазара, спомагайки за покачването на S&P 500 с 24%. Акциите продължиха да се покачват през новата година, като широкият борсов индекс на САЩ и технологичният Nasdaq Composite затвориха при рекорди в петък, а Nvidia проби в ексклузивния клуб от компании с пазарна капитализация от над 2 трилиона долара.

Тази седмица обаче търговията се движи предпазливо преди ключови икономически данни, сред които месечния доклад за работните места в петък.

Основните индекси отстъпиха във вторник, удължавайки спадовете си от понеделник.

S&P 500 падна с 1%, Nasdaq Composite загуби 1,7%, Dow Jones Industrial Average се понижи с 1%, или около 405 пункта.

В рамките на Великолепната седморка Tesla потъна с 3,9%. Microsoft, най-голямата американска акция по пазарна стойност, загуби 3%. Apple се понижи с 2,8%, отстъпвайки за пети пореден търговски ден, след като нови данни показаха, че продажбите на iPhone в Китай са спаднали в началото на годината.

От началото на 2024 г. акциите на Apple са се сринали с 12%, а тези на Tesla - с 27%. Nvidia се повишава със 74%, а Meta Platforms е нагоре с 38%.

По отношение на акциите на Apple базираният в Mizuho анализатор Джордан Клайн предполага, че нещата могат да се влошат, ако Уолстрийт разбере, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет „продава огромния си дял“, пише MarketWatch. Бъфет, който е един от най-големите акционери на Apple, намали позицията си с около 1% през последното тримесечие. Като се има предвид размерът на позицията, около 905 милиона акции, и барабанният ритъм от негативни коментари, които тежат върху акциите напоследък, Клайн казва, че „няма да се изненада, ако Бъфет продава точно сега.“

Клайн препоръча на инвеститорите на Apple да започнат да продават част от акциите си и да се обърнат към хардуерни играчи, като Dell Technologies, Western Digital Corp. и Silicon Motion Technology Corp. SIMO. Той очаква, че акциите на Apple може да изостанат, докато компанията визуализира плановете си за генеративен AI, вероятно на годишното събитие за разработчици на WWDC през юни.

„Има известно безпокойство, че нещата за Великолепната седморка са се развили твърде бързо, твърде далеч - започваме да виждаме доста голяма дисперсия между най-добрите и най-лошите в тази група“, казва пред The Wall Street Journal Луиз Гауди Уилмеринг, партньор в компанията за управление на богатство Crewe Advisors.

Въпреки че някои от тежките технологични играчи се провалят, S&P 500 се е повишил с 6,5% през 2024 г., отбелязвайки 15 рекордни затваряния. Nasdaq Composite е с 6,2% нагоре, като миналата седмица регистрира първото си рекордно затваряне от ноември 2021 г.

Девет от 11-те сектора на S&P 500 са на положителна територия за 2024 г., което според някои анализатори е знак за разширяване на печалбите. Технологичната група води, като е напреднала с 10%. Финансовият сегмент е добавил 7,1%, групата на здравеопазването е нараснала с 6,1%, а индустриалната е спечелила 5,9% .

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се понижи до 4,136% от 4,218% в понеделник. Доходността пада с покачването на цените на облигациите.

Златото скочи до рекордните 2133,50 долара за тройунция. Цената му се покачва за четири поредни сесии.

Отвъд океана индексът Hang Seng в Хонконг падна с 2,6%, докато Nikkei 225 в Япония се задържа малко над рекордното си затваряне в понеделник. Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2%.

На криптопазара биткойнът падна във вторник, малко след като достигна нов рекорд за всички времена за първи път от повече от две години.

Цената на криптовалутата надхвърли 69 210 долара във вторник сутринта, според Coin Metrics, и след това бързо се отдръпна. Загубите се задълбочиха в късната следобедна търговия, стигайки до 8% надолу - на $61 973,37.

Въпреки че криптовалутата вече е с 45% ръст през тази година, инвеститори предупреждават, че нещата скоро може да се охладят, тъй като нереализираните маржове на печалба се доближават до екстремни нива.

„Пазарът е позициониран за рязка корекция, вероятно между 10% и 20%“, казва пред CNBC Ед Толсън, главен изпълнителен директор и основател на крипто хедж фонда Kbit. „През следващите няколко тримесечия очакваме биткойн да се представи добре, но с резки корекции по пътя."

Биткойн достигна предишния си рекорд от $68 982,20 на 10 ноември 2021 г., около година преди катастрофалният провал на FTX да повлече крипто индустрията към това, което някои наричат крипто Lehman Brothers момент.

„Възстановяването на биткойн до рекордния му връх за пореден път показва, че той никога няма да изчезне“, коментира Алекс Торн, ръководител на изследванията в Galaxy Digital.

Клара Медали, директор в доставчика на крипто данни Kaiko, добавя, че нов рекорд е „важен психологически етап“ и „демонстрира забележителната способност на крипто да се възстановява и да продължава да упорства въпреки големите насрещни ветрове“. Това обаче „няма много съществено въздействие върху темпото на иновациите в индустрията“, добавя тя.

От началото на февруари инвеститорите наблюдават ключови теми в приказката за биткойн, която повишава цената му.

Катализаторите, които стимулират скока на криптовалутата, включват спот биткойн ETF в САЩ, заедно със затягащото се предлагане на биткойн преди „халвинга“ в края на април.

Въпреки незабавната корекция надолу във вторник, новият рекорд на биткойн е триумф за индустрия, която отдавна страда от репутационен и регулаторен риск, който изглеждаше в най-лошия си вид само преди две години. В края на 2022 г., докато търговците се опитваха да преценят потенциалната степен на заразата от FTX, биткойн падна до двегодишно дъно. Криптовалутата падна с 64% през същата година и оттогава се бори да докаже своята легитимност.

„Шансовете винаги са били срещу биткойн“, казва Алекс Торн от Galaxy Digital, цитирайки скептици, които го наричат „балон“ и го сравняват с „манията по лалетата“ в Холандия през 1600 г. „Хората показват отново и отново, че искат децентрализирана цифрова валута.“

Това може също така да сигнализира за началото на нова вълна от инвеститори на дребно, които се ангажират отново с крипто пазара, добавя анализаторът на Needham Джон Тодаро.

„Интересът на дребно често е движен от инерция, а високите нива са основен двигател за още повече инвестиции“, казва той пред CNBC. Освен това, „това може да доведе до повече капиталови потоци, по ирония на съдбата, в алткойни, които започват да изглеждат сравнително по-евтини“, добавя той.