Кога ESG стана толкова противоречиво? Трите стълба на отговорното инвестиране - екологично, социално и корпоративно управление - и други свързани с концепцията понятия (като "устойчивост" или "отговорност") се превърнаха в най-новата точка на културните войни.

Дори когато инвеститорите насочиха близо 3 трилиона долара към фондове, считани за "устойчиви", объркването около различните подходи към отговорното инвестиране продължава да спира напредъка. Но тези противоречия не бива да намаляват критичното значение на отчитането на факторите, свързани с ESG, когато се анализира способността на дадена компания да управлява съществени рискове и да се възползва от възможностите в условията на икономика в преход.

Докато природозащитниците се оплакват, че петролните и газовите компании лъжат инвеститорите, а бившият президент Тръмп използва анти-електрическа реторика, неудобната истина е, че и двете страни се нуждаят една от друга. Преходът към чиста енергия изисква нещо повече от слънчеви панели, ветрогенератори и батерии.

Глобален регулатор въвежда нов етичен кодекс за отчитане на ESG Тези мерки са насочени към т.нат. “зелено изпиране”, което много компании прилагат


Декарбонизацията на икономиката ще отнеме десетилетия и ще изисква продължаване на използването на нефт и минерали - само една четвърт от които захранват леките автомобили. В този медиен пейзаж на корпоративни герои и злодеи, отговорното инвестиране означава внимателно вглеждане в компаниите, които се справят с финансово значими рискове и възможности, свързани с ESG - и достигането до трудни изводи за това кои от тях могат да увеличат реалната стойност за акционерите.

"Трябва да разглеждаме ESG по същия начин, по който разглеждаме всички други финансово значими фактори", казва Мишел Дънстън, главен отговорник по въпросите на ESG в Janus Henderson Investors, пред Fast Company. "Какво е въздействието върху дългосрочните парични потоци, оценките и цената на капитала? Това, което установихме, е, че обръщането на внимание на ESG факторите води до по-добра възвръщаемост, коригирана спрямо риска - а това е добре за клиентите навсякъде."

Медията споделя три основни извода, базирани на презентациите на водещи специалисти в сферата в рамките на събитието Fast Company Innovation Festival.

Въздействието на ИТ върху климата се пренебрегва, а то се засилва4 инициативи, които могат да намалят влиянието на технологиите върху екологичния отпечатък на компаниите


Лидерите се определят чрез действия

„Вместо да заклеймяваме компаниите като изначално устойчиви или неустойчиви, ние се нуждаем от по-нюансиран подход. Интегрирането на финансово значимите рискове и възможности, свързани с ESG, в проучванията и инвестиционните решения трябва да бъде залог на масата", казва Дънстън. „Този допълнителен аналитичен обектив позволява на анализаторите да идентифицират най-привлекателните дългосрочни инвестиционни възможности. Не става въпрос за изключения или стойности - става въпрос за финансово въздействие“.

За вложения, фокусирани върху ESG, Дънстън предлага на инвеститорите да групират компаниите в три групи. В групата "Лидери" са компании, които вече са обмислили задълбочено своите цели и бизнес практики и са се пренастроили по съответния начин.

В групата "Решения" попадат тези, които са водещи в процеса на декарбонизация, предлагайки климатично-технологични стоки и услуги или свързани с тях решения.

Ядрена срещу възобновяема енергия – къде е ключът към устойчивото бъдеще?Към юли е отчетено най-високото количество ядрена електрическа мощност в процес на изграждане от 2015


И накрая идва ред на групата "Усъвършенстващи се", в която влизат компаниите, които може да не са "най-добрите от най-добрите" днес, но са начертали пътни карти към тази цел. Тази категория включва "мръсните" отрасли на старата икономика, които имат жизненоважна роля при прехода на света.

Ключът е в признаването, че и трите групи имат решаваща роля в трансформирането на икономиката.

„Лидерите се определят от техните действия и поведение, защото те в крайна сметка влияят на резултатите. Човешкият прогрес не може да се определя само от печалбите или емисиите“, казва на свой ред Хитендра Уадва, основател на The Mentora Institute. "Когато говорим за климат, не трябва ли да говорим и за климата в нашето общество и вътре в нас, а не само за физическия климат? Не става дума само за въглерод, а за по-цялостно разбиране на случващото се."

Решенията" получават инвестиционни средства (и засилен контрол)

Изменението на климата удря кредитните рейтинги на водещите икономики Неуспехът в ограничаването на въглеродните емисии в световен мащаб ще доведе до повече разходи по дълга на 59 държави


Американските компании, влизащи в групата „Решения“, бяха подкрепени от новите разходи и данъчните облекчения в размер на 500 млрд. долара за инвестиции в зелено производство, които бяха освободени от Закона за намаляване на инфлацията (IRA). Продажбите на електрически превозни средства в САЩ са в подем, както и печалбите на автомобилната индустрия.

"Опитваме се да инвестираме в компании, които ще надминат очакванията на инвеститорите и силният ESG растеж е един от начините за това", отбелязва Дънстън.

"Изградихме неочаквана зависимост от доставчици извън САЩ, които не са толкова чисти, колкото биха могли да бъдат", казва на свой ред Каролин Кисан, професор в Нюйоркския университет. "Макар че IRA има за цел да мотивира екологичната индустриализация тук, у дома, и в присъединените към нас страни, тя ще има последици и нагоре и надолу по тези вериги."

Стандартите за отчитане на въглеродните емисии хвърлят в хаос инвеститоритеПравилата, по които компаниите отчитат екологичните аспекти на дейността си, оставят много възможности за тълкуване


"Усъвършенстващите се" ще бъдат двигател на прехода през следващите десетилетия

И накрая, инвестициите, ориентирани към ESG, трябва да се съобразяват с „усъвършенстващите се" - тези компании от сектори като изкопаеми горива, минно дело и комунални услуги, които (независимо дали ни харесва или не) ще захранват света през следващите десетилетия. Подценяването на решаващата роля на тези "усъвършенстващи се" за стимулиране на устойчивото развитие означава, че инвеститорите могат да пропуснат възможности.

"Аз съм малко против тази идея да се изключват цели индустрии", казва Кисан. "След като разберете сложността на енергийната система, е трудно да кажете, че не трябва да има инвестиции в определени видове промишленост."

Тези "мръсни", но необходими компании са изправени пред рискове в хода на прехода. Ето защо тази категория се фокусира върху онези компании, които могат да се променят в крак с времето.

„Компаниите, които изграждат устойчивост за бъдещето - независимо дали се адаптират към нови регулации или промени в поведението на потребителите - на теория би трябвало да надминат тези, които не го правят“, обяснява Кисан. "А компаниите, които се стремят към подобрения, обикновено не се подобряват само в едно измерение, а в множество. Това ги прави много добри възможности за дългосрочни инвестиции."