Повечето банки използват средствата от депозитите на клиентите си за финансиране на нови предприятия и проекти, а напоследък все по-голяма част от парите отиват за изкопаеми горива.

JP Morgan Chase например е вложила около 434 млрд. долара в проекти за изкопаеми горива през последните шест години, отбелязва FastCompany.

Нов доклад на организациите с нестопанска цел Project Drawdown и Topo Finance изчислява, че за всеки 1000 долара депозити в САЩ, въглеродният отпечатък е около 0,24 метрични тона всяка година, или приблизително колкото емисиите от самолетен полет от Ню Йорк до Сиатъл.

В четирите най-големи банки - Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo, въглеродният отпечатък е по-висок - 0,29 метрични тона CO2.

Преминаването към банка, която в доклада се нарича "отговорна към климата" или такава, която не кредитира проекти за изкопаеми горива, може да има повече ползи за климата, отколкото преминаването към изцяло веганска диета.

Най-богатият 1% замърсява колкото 2/3 от световното население77 милиона души са отговорни за 16% от глобалните емисии

Това не означава, че не трябва да ядете по-малко месо, но е важно какво правите с парите си, допълва FastCompany.

"Искахме да разгледаме различните възможности за въздействие, които имаме, за да внедрим решения за климата в света и да преминем от индустриите на миналото към индустрии на бъдещето", казва Джейми Александър, директор на Drawdown Labs, програма на Project Drawdown, която се фокусира върху увеличаването на действията за климата в частния сектор.

"А парите са голяма част от това."

Големи банки излизат от водещата инициатива на ООН за контрол на емисиитеКредиторите са притеснение, че SBTi може да попречи на способността им да финансират изкопаеми горива

Ако искате да промените климатичните стратегии на банките като потребители, ето няколко стъпки, които да предприемете.

Изчислете вашите "финансирани" емисии

Банките не споделят по прозрачен начин подробностите за своите емисии.

Докладът предлага да се използва грубата оценка от 0,24 метрични тона CO2 за всеки 1000 долара депозит в банка в САЩ. Между 20% и 30% от парите ви вероятно се използват в проекти за изкопаеми горива или в други въглеродно интензивни сектори като минното дело.

Deutsche Bank въвежда еко изисквания за секторите за въглища и циментБритански регулатор погна инвестиционни фондове за злоупотреба с ESG

Задълбочено проучване

Запознайте се с политиките на вашата банка по отношение на климата.

Поемат ли ангажимент да спрат финансирането на изкопаеми горива? Имат ли ангажимент за постигане на нулева нетна стойност, който включва емисиите от финансирането?

Имат ли план за постигане на тази цел, включително краткосрочни цели?

Поемали ли са ангажимент за отпускане на конкретна сума за финансиране на решения в областта на климата?

Най-големите банки в света не искат да отчитат въглеродните си емисииСпоред екозащитниците, банковата индустрия трябва да поеме отговорност за емисиите, резултат от дейности, финансирани чрез облигации и продажби на акции

Намерете по-добра банка

Съществуват добри алтернативи, макар че ако искате да отидете в местен клон, а не да банкирате онлайн, на някои места това може да е по-трудно.

Когато сменяте банката, Александър препоръчва да кажете на новата, че нейната политика по отношение на климата е била решаващият фактор.

И работодателите са фактор

Мястото, където компаниите съхраняват парите си, също има значение.

Доклад от миналата година установи, че за някои големи корпорации въглеродният отпечатък от техните инвестиции и парични средства в банките може да бъде най-големият им източник на емисии.

За PayPal например въглеродният отпечатък от банковото им дело през 2021 г. е 55 пъти по-голям от всички други емисии, взети заедно.

Какъв е въглеродният отпечатък на биткойна?Цената на биткойна не е единственото нещо, което бележи скоростен растеж напоследък

Финансовата система може да изглежда абстрактна и тромава, като нещо, на което човек не може да повлияе. Но ако достатъчно голяма група от клиенти даде ясно да се разбере защо напуска, банките ще го забележат.

"Надявам се този доклад да помогне на хората да почувстват, че могат да се намесят в тези системи", казва Александър. "Не е нужно да бъдем пасивни наблюдатели на това, което се прави с нашите трудно спечелени пари".