Все по-изолирана, Русия вече зависи от Китай както във военно, така и в икономическо отношение.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Според нея, Русия разчита все повече на източния си съюзник, тъй като не успява да постигне целите си.

"Русия се проваля по отношение на стратегическите цели", заяви Фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Това е преди всичко военен провал", каза тя, като отбеляза, че досега Украйна е запазила своята "свобода и независимост" в почти двегодишната война.

"Провалът на Русия е и икономически", продължи дипломатът от Брюксел, подчертавайки въздействието на санкциите, които са изолирали страната от търговията със западните съюзници.

Украйна е "по-близо от всякога" до ЕС

"Сега Русия е зависима от Китай", коментира Фон дер Лайен, цитирана от CNBC. Междувременно Украйна е "по-близо от всякога" до присъединяване към Европейския съюз, добави тя.

Фон дер Лайен пред Върховната рада: Европа ви дължи голяма благодарност

"Западът не трябва да спира да снабдява Украйна с оръжие и пари, ако иска Киев да успее във войната си срещу Русия, предупреди още Фон дер Лайен. "Украйна може да надделее в тази война, но ние трябва да продължим да укрепваме нейната съпротива", заяви тя, като призова западните съюзници да продължат доставките на оръжие и финансовата си подкрепа за Украйна.

"Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през цялата 2024 г. и след това. Те се нуждаят от достатъчни и устойчиви доставки на оръжия, за да защитят Украйна и да си върнат законната територия.", категорично заяви председателят на ЕК.

От лидер в пасивен играч: Защо Европа губи ролята си в глобалната политикаОткакто бившият германски канцлер Ангела Меркел се оттегли от политиката през 2021 г., липсата на Европа като силен глобален играч се усеща все повече

Китай - проводник на западни технологии в Русия

Търговията на Русия с Китай рязко нарасна след западните санкции, наложени след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Годишната двустранна търговия между двете страни достигна почти 200 млрд. долара през миналата година, което президентът Си Дзинпин приветства като "исторически връх".

Това се случва на фона на нарастващите спекулации за ролята на Пекин в подхранването на войната на Москва, като нови данни от миналата седмица сочат, че китайските компании са критични проводници в насочването на западни технологии към руската армия, отбелязва CNBC.

Западни технологии продължават да подхранват военната машина на Москва Продуктите, произхождащи от компании със седалище в САЩ, имат втория по големина дял след китайските

В същото време, на форума в Давос, китайският премиер Ли Цян заяви, че технологичните иновации не трябва да се използват като начин за ограничаване или задържане на други държави. "Единственият начин да запазим конкуренцията здравословна и да постигнем най-голяма жизненост е да засилим сътрудничеството в областта на иновациите", заяви Ли чрез официален превод на английски език на изказването си на мандарин.

"Научните и технологичните плодове трябва да са от полза за цялото човечество, вместо да се превръщат в средство за ограничаване или задържане на развитието на други държави", добави Ли, призовавайки за "по-отворени мерки". В изказването си той не назова конкретни държави.

Китайски военни и университети купуват чипове на Nvidia въпреки санкциитеГрафичните процесори, създавани от Nvidia, са много по-добри от конкурентните продукти за работа с изкуствен интелект

Пекин и изкуственият интелект

Пекин неведнъж е отправял искане към Вашингтон да премахне ограниченията върху китайските компании, които им пречат да купуват модерни технологии от американски разработчици, отбелязва CNBC. Мерките на САЩ през последните две години бяха изрично насочени към отрязване на Китай от високотехнологични полупроводници, използвани за изкуствен интелект, от загриженост, че технологията подхранва военния потенциал на Пекин.

След речта си Ли говори за рисковете и възможностите на генеративния изкуствен интелект, като ChatGPT, в кратка сесия за въпроси и отговори с основателя на Световния икономически форум Клаус Шваб. "В областта на изкуствения интелект полагаме много усилия за въвеждане на политики и регулации", заяви той.

ФБР: Китайски хакери атакуват американските компании за изкуствен интелект18 от 20-те най-успешни компании за изкуствен интелект в света идват от САЩ

"Въведохме много закони и наредби, за да гарантираме сигурността на данните, етиката, свързана с AI, и генеративните услуги на AI. Всичко това са усилия за проучване на рамка за управление на AI, подходяща за националните условия на Китай."

Глобално сътрудничество

Ли заяви, че Китай е привърженик на многостранното сътрудничество и призова за по-нататъшно глобално сътрудничество.

В речта си пред световни бизнес лидери той подчерта, че Китай ще предприеме стъпки за решаване на проблемите, свързани с потока от данни през международните граници и възможността за равноправно участие в държавните поръчки.

Чуждестранните компании в Китай срещат трудности при спазването на затегнатите ограничения на страната за събиране и износ на данни, като също така се оплакват, че местните предприятия имат несправедливи предимства, когато се състезават за търгове на местните власти.

"Китай остава твърдо решен да се отвори", заяви Ли. "Ние ще продължим да създаваме благоприятни условия за света да сподели възможностите на Китай."

Байдън отново пропуска Световния форум в Давос. Кои водещи лидери ще са тамСред най-влиятелните политически фигури са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, които ще направят специални обръщения Тази година китайският президент Си Дзинпин пропуска Давос. Неговият американски колега Джо Байдън също не е присъствал на събитието, откакто е станал президент, припомня CNBC. По-рано Си призова за засилване на връзките между вътрешните и чуждестранните финансови пазари, като същевременно се гарантира финансовата сигурност. Китайският лидер изнесе реч за "висококачественото развитие на финансовия сектор на Китай" в училище за служители на Китайската комунистическа партия, известно още като Национална академия за управление.