Според експерти разрастващите се икономики на Китай и Индия ще продължат да стимулират търсенето на въглища, дори когато си поставят амбициозни цели по отнощение на възобновяемата енергия.

Китай е най-големият потребител на енергия в света, а Индия се нарежда на трето място, като двете страни са най-големите потребители на въглища, докато се стремят да стимулират икономическия си растеж.

Делът на Китай в световното потребление на електроенергия, 60% от който идва от въглища, ще скочи до 1/3 до 2025 г., в сравнение с 1/4 през 2015 г., според прогнозите на Международната агенция за енергиен надзор.

„Бързо растящата икономика на Индия също означава, че търсенето на енергия в страната, включително петрол и природен газ, ще бъде значително“, казва пред CNBC управляващият директор на компанията за управление на енергийни инвестиции Tortoise Capital, Роб Тумел, а Иън Ропър, стратег по суровините в Astris Advisory Japan KK, добавя:

Използването на въглища в световен мащаб достига исторически връх през 2023Китай, Индия и Югоизточна Азия представляват 3/4 от световното потребление на въглища през тази година


"Ако Индия и Китай продължават да растат икономически с прилични темпове през следващото десетилетие, няма да видим скоро края на търсенето на въглища в световен мащаб“.

Глобалното използване на въглища през 2023 г. достига рекордно високи стойности, надхвърляйки 8,5 млрд. тона за първи път в историята, благодарение на силното търсене в нововъзникващите и развиващите се страни като Индия и Китай, се казва в неотдавнашен доклад на МАЕ, като се добавя, че освен това няма признаци за забавяне. Напротив – потреблението в Югоизточна Азия се очаква да "нарасне значително".

Производството на въглища в Индия е нараснало до 893 млн. тона през финансовата година, приключваща през март 2023 г. – ръст от близо 15% спрямо предходната година. Производството на сурови въглища в Китай от януари до ноември 2023 г. се е увеличило с 2,9% в сравнение със същия период на 2022 г.

За разлика от това, САЩ, които са вторият по големина потребител на въглища в света, отбелязват спад в употребата им. По данни на Института за енергийна икономика и финансови анализи количеството въглища, което суперсилата потребява всеки ден, регистрира 62% спад от 2,8 млн. на 1,1 млн. тона дневно.

COP28: 200 държави застават зад отказа от изкопаеми гориваВ текста на споразумението се призовава за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб


Забавяне на намаляването на емисиите?

В световен мащаб въглеродните емисии от изкопаеми горива също достигнаха рекордни нива през миналата година. Според последните оценки емисиите на Индия ще скочат с 8,2% през 2023 г., а тези на Китай - с 4%.

"В центъра на вниманието са Китай и Индия, тъй като тези две страни в момента използват значително повече въглища. И затова техните въглеродни емисии се увеличават, а не намаляват", казва Тумел.

Двете страни обаче си поставят амбициозни цели в сферата на възобновяемата енергия.

Индия се стреми до 2030 г. да задоволява 50% от нуждите си от електроенергия с възобновяеми източници и е постигнала известен напредък в усилията си. Те са отговорни за 22% от производството на електроенергия в страната.

Въпреки това 75% от електроенергията в Индия се добива от централи, работещи с въглища. Според проучване на Citibank през 2023 г. запасите в индийските електроцентрали са нараснали с 6% спрямо предходната година. Освен това през следващите осем години страната трябва да добави 80 гигавата топлинни мощности на базата на въглища.

Кристалина Георгиева: Светът трябва да премине към нов тип икономикаБългария е страна, която има и ще има проблеми, свързани с климатичните изменения


По подобен начин, на този тип твърдо гориво се падат 61% от производството на електроенергия в Китай, въпреки че страната е призната за безспорен лидер в интеграцията на възобновяеми източници. Пекин добавя нови проекти към мрежите си почти толкова бързо, колкото останалите глобални региони, взети заедно, през 2022 г., и има амбицията да стане въглеродно неутрален до 2060 г.

Но липсата на надеждност при възобновяемите енергийни източници означава, че въглищата все още са критичен резервен вариант за двете държави.

"Преди няколко години Китай страдаше от недостиг на електроенергия, а хидроенергията беше много слаба през последните няколко години, така че те трябваше да се върнат към въглищата", дава пример Ропър.

Миналата година например Китай страдаше от суша в продължение на няколко месеца, което намали производството на електроенергия от ВЕЦ в южните провинции. За да се запази осветлението и работата в сектора на промишлеността, страната отново се обръща към въглищата.

Светът изостава критично в реализацията на климатичните си целиМножество нови доклади показват, че държавите са се отклонили от пътя към ограничаване на глобалното затопляне


Същата липса на надеждност може да засегне и екосистемата за възобновяеми енергийни източници в Индия.

През октомври миналата година делът на въглищата в производството на електроенергия там нараства до 80% в сравнение със 73% за същия период на 2022 г., тъй като по-слабите от обичайното мусонни дъждове ограничават добива на електроенергия от ВЕЦ. Производството на въглища за този месец е нараснало с над 18% на годишна база.

Всичко това означава, че двете държави ще продължат да разчитат на въглищата като основен източник за производство на електроенергия през следващите години.