Първородните дъщеря и син на Силвио Берлускони - Марина и Пиер Силвио, ще си поделят мажоритарния контрол върху бизнес империята, основана от него.

Това съобщи запознат източник на Reuters, след като завещанието на покойния италиански предприемач и политик беше официално отворено.

Марина и Пиер Силвио Берлускони, които вече имат изпълнителни функции в някои части на бизнеса, ще притежават равни дялове на обща стойност около 53% от семейния холдинг Fininvest, каза източникът, потвърждавайки по-ранна информация от информационна агенция ANSA.

Марина оглавява Fininvest, а Пиер Силвио отговаря за телевизионния бизнес MFE-MediaForEurope (MFEB.MI), който е перлата в короната на фамилията.

По-рано петимата наследници на Берлускони заявиха, че "никой от акционерите няма да упражнява цялостен индивидуален непряк контрол върху Fininvest SpA, упражняван преди това от баща им".

Барбара, Елеонора и Луиджи Берлускони, трите деца на Берлускони от втория му брак, са по-малко ангажирани в семейния бизнес.

Кой ще наследи бизнес империята на БерлускониНай-голямата му дъщеря Марина се очаква да играе важна роля в управлението на наследството

Берлускони, който почина на 12 юни на 86-годишна възраст, е взел решението за наследяване още през 2006 г., показва копие от завещанието, видяно от Reuters.

Той е подписал завещанието си с думите: "Благодаря ви, много любов за всички вас, баща ви".

Акциите B на MFE на Миланската фондова борса се понижиха след оповестяването на завещанието, като загубиха около 0,4%.

По-рано те поскъпнаха заради спекулациите, че семейството може да продаде своя дял, но главният изпълнителен директор на MFE Пиер Силвио Берлускони заяви, че продажба никога не е била обсъждана и компанията ще се придържа към плановете си за растеж в Европа.

"Изглежда, че има тенденция към приемственост в управлението на MFE, което намалява спекулативната привлекателност на акциите", пишат анализаторите на Equita по темата.

Според копието на завещанието, Берлускони оставя по 100 млн. евро на Марта Фашина, негова партньорка към момента на смъртта му и на по-малкия си брат Паоло.

Италианският лидер не беше законно женен за Фашина, която е на 33 години, въпреки че до последния си ден в наричаше своя съпруга.

Снимки на Берлускони и 53 г. по-младата му приятелка се появиха в пресатаТова се случва само седмица, след като се появиха фотографии на бившата му изгора, която целува известна певица

Берлускони оставя и 30 млн. евро на Марчело Дел'Утри, дългогодишен негов бизнес партньор и близък приятел, който през 2014 г. е осъден за сговор с мафията.

Дел'Утри заяви, че е "дълбоко развълнуван". "Не го очаквах, въпреки дълбокото приятелство между нас. Изненадан съм, това не е нещо, което се случва всеки ден", допълни той.

Завещанието е в незапечатан плик и е с дата 19 януари. 2022 г., което съвпада с един от случаите, когато Берлускони е приет за лечение в миланската болница "Сан Рафаеле", където почина.

По това време четирикратният министър-председател и лидер на консервативната партия "Форца Италия" провежда неуспешна кандидатура за президентския пост в Италия, допълва Reuters.

Почина Силвио БерлускониТой е издъхнал тази сутрин в болница в Милано

Според италианското законодателство децата имат право да наследят две трети от богатството на родителите си на равни части, докато починалият може да се разпорежда с останалата една трета по свое усмотрение.

Берлускони притежаваше и италианския футболен клуб от Серия А "Монца".

Имуществените му активи включват също вила "Сан Мартино" в град Аркоре до Милано, където прахът му се съхранява в семейния мавзоле и вила "Чертоза" в Сардиния, където е приемал световни лидери, включително руския президент Владимир Путин и бившия британски министър-председател Тони Блеър.