Продажбите на най-големият европейски производител на автомобили Volkswagen се насочват към първия си годишен спад от 11 години насам, след скандала, в който бе замесено името на компанията.

Разочаровани от действията на Volkswagen, потребителите все по-често поглеждат отвъд водещите по популярност в Европа модели, като Golf и Passat.

Вижте още: S&P 500 понижи кредитния рейтинг на Volkswagen

Продажбите на групата са се понижили с 4.5% през ноември, съобщиха от базираната във Волфсбург компания.

От Volkswagen заявиха, че през тази година едва ли ще могат да преминат границато от продадените през миналата 6.12 млн. автомобила.

„Предвид ситуацията свързана с бранда и предизвикателствата в бъдеще, не очаквам да компенсираме спада в оставащите малко дни до края на годината“, коментира Юрген Щакман, мениджър продажби във VW.

Групата като цяло е регистрирала понижение от 1.7% в продажбите си за първите единадесет месеца до 9.1 милиона броя. Не е ясно, дали ще успее да премине психологическата граница от 10 милиона автомобила, постигната през изминалата година.

Европейският производител бе хванат по-рано през годината, че е мамил по време на щатските тестове за вредните емисии на дизеловите си двигатели. Засегнати от този проблем са около 11 млн. автомобила по целия свят.

Пред компанията предстоят поне 6.7 млрд. евро разходи, за да оправят тези дефекти, както и допълнителни свързани със съдебни дела.