Гай Кавазаки e бивш съветник в бизнес подразделението на Motorola и експерт в Apple. Автор е на 10 книги.

Има бакалавърска степен от Станфордския университет, магистърска по бизнес администрация от Калифорнийския университет и почетна докторска степен от Babson College.

Мадисън Нюйсмер е продуцент на подкаста Remarkable People.

Има бакалавърска степен по обществено здраве от Университета Небраска в Омаха. Посещавала е и Института по интегративно хранене и е сертифициран треньор по холистично здраве, пише Fast Company.

Двамата съавтори споделят шест ключови прозрения от новата книга "Мислете забележително: 9 необикновени навика, които ще променят живота ви и ще осветят света".

1. Не се притеснявайте от дребните неща

Хората ви съдят през цялото време.

Съдят ви не само по големите неща, като дипломата и професионалния ви опит, но и по дребните, които може би вече дори не забелязвате.

Например: Каква е профилната ви снимка в социалните мрежи?

Да не би лицето ви да е изрязано от сватбено тържество? Дали е снимка, на която позирате с приятели или сте си направили хубава портретна снимка, която показва, че сте симпатичен, компетентен и заслужаващ доверие човек?

Самите вие може би не се замисляте толкова за тези неща, колкото другите.

2. Приемете нагласа за растеж

Нагласата за растеж означава, че вярвате, че можете да усвоявате нови умения.

Можете да имате нови интереси; да развивате себе си. Времето се променя и вие ще се промените заедно с него.

Фиксираната нагласа е точно обратното. Тя означава, че вярвате, че сте това, което сте. Няма да станете по-добри и няма да станете по-лоши.

Възприемането на нагласа за растеж означава да вярвате, че можете да научите нови неща, да поемете нови задачи - да правите всички тези неща.

Ако искате да промените нещо и да бъдете забележителни, трябва да имате нагласа за растеж.

3. Станете незаменим

Андрю Цимерн е известен готвач и водещ на тв поредица, наречена "Странни храни", в която обикаляше целия свят и ядеше странни неща.

Когато е на около 30 години, той става най-възрастният стажант в света. Имал е три стажа наведнъж.

Съветът му за кариера е следният: Където и да сте, направете се незаменим. Това ще открие нови възможности и ще означава, че ще получите повече внимание.

Как да се превърнете в незаменим? Правете каквото е необходимо.

Един ден, докато е в телевизията, някой иска помощник за полагането на кабел и… той вдига ръка. Прави същото и за монтаж на осветление, както и за видеомонтаж.

Съвсем скоро той става незаменим. И познайте какво? Незаменимите хора получават повече възможности. Трябва да платите цената. Толкова е просто.

4. Направете добро

Това е есенцията на всичко. Ако искате да бъдете забележителни, не става въпрос да се позиционирате като лидер или визионер, просто трябва да вършите добри неща.

Това означава, че ще направите страхотен продукт, ще направите страхотна услуга. Ще създадете страхотен екип. Ще изградите нещо и ще направите промяна.

Не е нужно да сте Стив Джобс. Не е нужно да сте Джейн Гудол. Не е нужно да сте Илон Мъск.

Можете да промените един човек, един екип или една класна стая. Този човек може да сте дори вие самите, но трябва да направите нещо добро.

Когато вършите добри неща, хората около вас няма да имат друг избор, освен да мислят, че сте забележителни.

5. Имате задължение за успех

Съществува понятие, наречено noblesse oblige, което се отнася до задълженията на благородниците да помагат на хора с по-малко късмет. В него има надменна, горделива арогантност - "Аз съм толкова прекрасен благородник, че осъзнавам, че трябва да ви помагам на вас, пионките" - което е напълно глупаво отношение.

Вместо да изпълнявате благородническото си задължение, изпълнявайте задължението си за успех. Това означава, че когато постигнете успех, осъзнавате, че да, това се дължи на вашето израстване и на вашия хъс, че се превръщате в незаменим и че вършите добри неща, но също и защото много хора са ви помогнали.

Не само вие сте отговорни за успеха си. И разбирате, че имате моралното задължение да помагате на другите. Преминали сте през една врата, за да станете успешни. Ваше задължение е да я оставите отворена – дори още по-широко, за да могат да влязат и други хора.

Това е вашето задължение за успех.

Прогресирате чрез израстване, смелост и милост – това са трите етапа на превръщането ви в забележителна личност.

6. Вземайте правилни решения

Толкова много от нашите усилия са свързани с вземането на правилни решения.

Ако мислите, че с много работа и анализ може да вземете абсолютно единственото правилно решение, грешите. Светът не функционира по този начин.

Вместо това направете най-добрия опит за вземане на решение, знаейки добре, че то може да се окаже погрешно. Винаги има непредвидени или погрешни обстоятелства.

Затова вместо да се съсредоточават само върху вземането на правилното решение, забележителните хора вземат каквото и да е решение и след това работят, за да го направят правилно. Просто е въпрос на изпълнение и на актуализация.

С тези шест навика ще направите нещо различно. Ще бъдете забележителни и ще убиете своята посредственост, допълва Fast Company.