Подновената надежда за намаляване на лихвените проценти по-късно тази година и големият ден за технологичните акции подхраниха рали на Уолстрийт в петък, което издигна и трите основни борсови индекса на САЩ до седмични печалби.

Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 2% в петък, завършвайки седмицата с ръст от 1,4%.

S&P 500 спечели 1,3% в последния търговски ден и 0,5% за седмицата.

Dow Jones Industrial Average добави 1,2%, или 450 пункта, приключвайки седмицата с 1,1% нагоре.

В Европа акциите също отбелязаха предимно ръстове, като лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 0,5%, затваряйки на рекордно високо ниво. Германският Dax добави 0,6%.

В Азия хонконгския Hang Seng се покачи с 1,5%.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ приключи на 4,498%, спад от 4,569% в четвъртък. Доходността пада с покачването на цените на облигациите.

След множество изненадващо добри корпоративни отчети за печалбите късно в четвъртък и разкриването на план за обратно изкупуване на акции от Apple на стойност 110 милиарда долара, оптимизмът на трейдърите бе подсилен и от месечния доклад за работните места в САЩ, който показа, че наемането се е забавило през април, а растежът на заплатите е отслабнал.

Докладът за работните места се отклонява от скорошната поредица от данни, които показаха изненадваща сила на пазара на труда и засилиха притесненията относно продължаващата инфлация, предизвиквайки разпродажба на акциите през април. Новите данни сигнализират, че натискът на пазара на труда намалява без рязък спад в заетостта, което отново дава надежди за намаления на лихвените проценти от Федералния резерв.

Все пак някои пазарни стратези предупреждават, че темпото, с което се охлажда пазарът на труда, може да доведе до рецесия преди края на годината, така че трейдърите може да преразгледат оптимизма си за намаляване на лихвите в края на лятото.

Междувременно компаниите, отчитащи тримесечни печалби, продължиха да изненадват Уолстрийт.

Apple се покачи 6% в петък в отговор на големия си план за обратно изкупуване на акции и тримесечните си резултати, които бяха оповестени след затварянето на пазара в четвъртък.

Инвеститорите приветстваха и финансовите отчети на компанията за инженеринг и строителство MasTec и организатора на концерти Live Nation Entertainment, които добавиха съответно 12% и 7,2%.

Производителят на лекарства Amgen поведе както Dow, така и S&P 500 нагоре, покачвайки се с 12%, след като даде окуражаваща актуализация за разработването на своето лекарство за отслабване MariTide.

Компанията за туристически резервации Expedia Group се представи най-зле в по-широкия индекс, губейки 15%, след като резултатите му разочароваха инвеститорите.

Акциите на TD Bank паднаха с 5,8% – най-резкият им дневен спад от март 2020 г. The Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че Министерството на правосъдието разследва как китайски престъпни групи и наркотрафиканти са използвали канадския кредитор за пране на пари от продажби на фентанил в САЩ.

Що се отнася до суровините, фючърсите на природния газ, които се търгуваха на едни от най-ниските регистрирани цени тази пролет, поскъпнаха с 5,3% в петък, за да приключат седмицата с 11% нагоре.

Фючърсите на какаото се покачиха със 7,6%, но все пак приключиха седмицата със спад от 23%.