Икономическият растеж на САЩ се е забавил през първата половина на годината, разминавайки се с очакванията на икономистите.

Брутният вътрешен продукт нараства с 1,6% сезонно и инфлационно коригиран годишен темп през първото тримесечие, съобщи Министерството на търговията в четвъртък, което е отстъпление от предходния период.

Ръстът през първото тримесечие изостава от 2,4%, прогнозирани от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, посочва медията.

Моментната снимка идва след поредица от федерални данни през последните седмици, които показват, че американската икономика продължава да поддържа най-високите лихвени проценти от 23 години.

От началото на 2024 г. работодателите в цялата страна са добавили персонал с темпове, изпреварващи прогнозите на Уолстрийт. Икономистите казват, че напливът от имигранти стимулира растежа и данъчните приходи, въпреки че натоварва ресурсите на някои администрации. Компаниите за кредитни карти наскоро съобщиха, че клиентите харчат повече, отколкото миналата година.

Това доведе до оптимизъм за бизнеса, след като сезонът на печалбите започна на висока предавка тази седмица. General Motors повиши насоките си за печалба, след като силното търсене на камиони, задвижвани с газ, и спортни автомобили доведе до годишен ръст на продажбите на дребно през първото тримесечие. Lockheed Martin заяви, че произвежда нови ракети, системи за противовъздушна отбрана и космическо оборудване отчасти, за да запълни изоставането от войните в Украйна и Близкия изток.

Редица индустрии продължават да харчат средства за центрове за данни, фабрики и други капиталоемки проекти в цялата страна въпреки по-високите разходи по заеми. По-рано тази седмица производителят на стомана Nucor заяви, че ще увеличи тези разходи през 2024 г. с инвестиции в заводи в Западна Вирджиния и Северна Каролина. „На макро ниво икономиката на САЩ изглежда демонстрира устойчивост в краткосрочен план“, каза главният финансов директор Стив Лакстън пред анализатори.

Продължаващият растеж обаче също така допринесе за постоянния ценови натиск, който повиши перспективата инфлацията да се установи по-близо до 3% отколкото до целта на Федералния резерв от 2%. На този фон очакванията на инвеститорите за намаляване на лихвените проценти бяха преобърнати, което удари ориентираните към изкуствения интелект технологични акции, предизвикали пазарно рали през последните месеци.

Ето обаче, че отново има признаци за охлаждаща се американска икономика. Потребителите с ниски доходи в САЩ спестяват много по-малко, отколкото преди пандемията. Лихвите по ипотечните кредити наскоро се върнаха над 7%, което доведе до най-големия месечен спад от повече от година на продажбите на жилища през март. Средните почасови доходи през март са нараснали с най-бавния си годишен темп от юни 2021 г.

Много икономисти все още вярват, че тези пукнатини ще се разширят - забавяйки инфлацията - ако и когато пазарът на труда се разхлаби.