Намаляването на добива на Bitcoin наполовина – събитие, което се състоя на 19 април тази година, се свързва както с повишаване на цените, така и с повишaване на волатилността. Халвингът намали наполовина възнаграждението, давано на добиващите криптовалута №1, като активира дефлационен механизъм, който забавя растежа на предлагането ѝ с течение на времето.

Като се има предвид това, инвеститорите в криптоактиви трябва да балансират между потенциалните печалби и рисковете.

Но как е възможно да се случи това?

Според Вишал Сачеендран, ръководител на регионалните пазари на Binance, водеща глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи в света, смята, че на първо място е разбирането на криптоиндустрията и конкретните активи, в които потребителите обмислят да инвестират. По друг начин казано, в основата на стратегията трябва да стои подходът DYOR (Do Your Own Research).

“Прилагането на това разбиране, в комбинация с толерантността на човек към риска, може да сформира цялостна инвестиционна стратегия, съобразена с неговите нужди и инвестиционни цели”, посочва той.

Алтернативни инвестиционни възможности

От Binance акцентират върху множеството инвестиционни възможности, налични за потребителите на криптопазара. Въпреки че Bitcoin привлича най-голямо внимание заради високата си пазарна капитализация и пионерския си статут, криптопазарът предлага редица алтернативни инвестиционни възможности. Затова е важно потребителите, които обмислят инвестиции в криптоактиви, да се информират за различните характеристики и стойности на широкия спектър от алтернативни цифрови активи, така че да вземат информирани решения.

Информирани и обосновани решения

Настоящият халвинг съвпада със сложния глобален икономически пейзаж, което повдига въпроси за това как фактори като инфлацията и политиките за лихвените проценти биха могли да повлияят на ценовата траектория на Bitcoin и настроенията на инвеститорите. Криптовалута №1 и по-широката криптоиндустрия не са имунизирани срещу външни икономически фактори и е трудно да се предвиди конкретното въздействие.

“Положителните макроикономически показатели биха могли да засилят доверието на инвеститорите, което да доведе до увеличаване на инвестициите в активи като Bitcoin. От друга страна, икономическата несигурност също може да тласне инвеститорите към криптовалута №1 като форма на дигитална застраховка. Независимо от посоката, от решаващо значение за инвеститорите е да останат информирани и да вземат обосновани решения”, категоричен е Вишал Сачеендран.

Акцент върху данните

От Binance наблягат и върху важността на разграничаването на модата “криптовалути” от актуалните данни за състоянието на пазара.

“Подобни събития често са повод за спекулации и вземане на емоционални, а не рационални решения. Инвеститорите трябва да различават “шума’’ от реалните данни и да останат фокусирани върху предприемането на отговорни финансови решения”, казва още Сачеендран, а в отговор на въпроса дали влиянието на халвинга върху цената на Bitcoin вече е напълноп оценено, той отбелязва, че пазарът е запознат със събитието и неговата честота, а предишните събития от този тип са довели до пазарни скокове и приемане, но също така са подчертавали нестабилността и развиващия се характер на криптопазара.

Волатилността и относителната незрялост на криптопазара често могат да доведат до неочаквани реакции. Освен това класът активи Bitcoin е все още в ранните си етапи и се развива постоянно с увеличаването на приемането, което води до непрекъснати иновации и потенциални развития.

*Текстът е изготвен от Binance. Материалът е информативен, а не инвестиционен съвет.