Германия провежда очарователна офанзива в Републиканската партия. Япония подготвя свой собствен съветник на Тръмп. Мексикански правителствени служители разговарят с неговия лагера. Австралия пък е заета с изготвянето на закони, които да помогнат за защитата на договорите ѝ със САЩ в сферата на сигурността, ако Доналд Тръмп спечели и му хрумне да ги промени по някакъв начин.

Навсякъде съюзниците на САЩ предприемат стъпки за защита или развитие на интересите си, в случай че бившият президент се върне на власт след изборите през ноември - шанс, който се изчислява на 50% на базата на последните проучвания на общественото мнение в колебаещите се щати. По този начин те искат да избегнат студения шамар, който политиката на Тръмп "Америка на първо място" им нанесе миналия път, включващ търговски войни, разклащане на съюзите за сигурност, репресии срещу имиграцията и оттегляне от глобалното споразумение за климата.

Reuters разговаря с дипломати и правителствени служители от пет континента за подготовката на страните им за сценария „Тръмп 2.0“, от които става ясно, че мексиканските власти се готвят да назначат нов, разбиращ от политиката на Тръмп външен министър, Австралия се подготвя да защити сделката си с Вашингтон за придобиване на подводници, а различни германски служители водят разговори с губернатори на щати от Републиканската партия.

Някои чуждестранни лидери са се свързали директно с Тръмп въпреки риска да раздразнят съперника му на изборите – сегашния президент от Демократическата партия Джо Байдън. Престолонаследникът на Саудитска Арабия например неотдавна се е обадил на Тръмп, съобщава източник, запознат с разговора, докато министър-председателят на Унгария и президентът на Полша се срещнаха лично с него през последните седмици.

Британският външен министър Дейвид Камерън също проведе разговори с Тръмп този месец във Флорида, след което заяви пред репортери във Вашингтон, че срещата му е била частна вечеря, на която са обсъдили Украйна, войната между Израел и Хамас и бъдещето на НАТО.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер потвърждава пред информационната агенция, че срещи като тази, проведена от Камерън, не са рядкост. В същото време от предизборния екип на Тръмп посочват, че той е обсъдил с всеки от европейските лидери въпроси, свързани със сигурността, включително предложението на полския президент Анджей Дуда членовете на НАТО да изразходват поне 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. В момента те се стремят да достигнат 2%.

Джереми Сури, историк от Тексаския университет, посочва, че срещите между кандидатите за президент на САЩ и дипломатите от различни страни са нещо нормално, но добавя, че според него срещата на Тръмп с Орбан и разговорът с Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия са били необичайни.

Съветникът на Тръмп Брайън Хюз пък акцентира: "Срещите и обажданията на световните лидери отразяват признанието на това, което вече знаем тук, у дома. Джо Байдън е слаб и когато президентът Тръмп положи клетва като 47-ия президент на Съединените щати, светът ще бъде по-сигурен, а Америка - по-просперираща."

А попитана всички тези разговори не показват ли, че светът се притеснява от завръщане на Тръмп в Белия дом, Каролин Ливит, говорител на неговия предизборен щаб, заявява: "Не съм съгласна с това. Съюзниците на Америка с нетърпение се надяват, че президентът Тръмп ще бъде преизбран."

„Обиколна дипломация“ на Германия

Германия изгражда мостове с републиканската база на Тръмп на щатско ниво, напомняйки на представителите на партията, че инвестира много в американската индустрия.

Имайки предвид, че Тръмп заплашваше с наказателни мита германската автомобилна индустрия, докато беше президент, а сега иска да наложи минимум 10% мито върху целия внос, ако се върне на поста, Берлин използва т.нар. трансатлантически координатор, за да се подготви за сценария „Тръмп 2.0“.

В качеството си на такъв Михаел Линк ръководи това, което Германия нарича "обиколна дипломация", обикаляйки колебаещите се щати, в които страната е голям инвеститор.

"Би било изключително важно, ако Доналд Тръмп бъде преизбран, да се предотвратят наказателните мита, които той планира върху стоки от ЕС", казва Линк пред Reuters, добавяйки, че се е срещнал с републиканските губернатори на Оклахома, Арканзас, Алабама и Индиана. На всяка своя спирка той обяснява защо добрите търговски връзки са в основата на присъствието на Германия в САЩ. Най-големият износител на автомобили, произведени в САЩ, е BMW, а Германия твърди, че за компанията пряко и непряко работят 860 000 американци.

Линк се е срещал и с представители на Демократическата партия, но лобирането пред тези, които могат да повлияят на Тръмп, е негов приоритет.

Мексико търси хора, които разбират Тръмп

В Мексико правителствени служители са се срещали с хора, близки до Тръмп, с които са коментирали въпроси, включващи миграцията и трафика на фентанил, синтетичен опиоид, в Съединените щати. И по двата въпроса Мексико може да бъде изправено пред по-голям натиск от страна на САЩ при нова администрация на Тръмп. Републиканецът не крие, че ще нареди на Пентагона "да използва по подходящ начин специалните сили", за да атакува ръководството и инфраструктурата на картелите, което едва ли ще получи благословията на мексиканското правителство.

Мексиканските официални лица са обсъдили и Северноамериканското споразумение за свободна търговия, което за последен път беше пренаписано при президентството на Тръмп през 2020 г. и предстои да бъде преразгледано през 2026 г., добавят източниците на информационната агенция. В последните си публични изказвания Тръмп подкрепи идеята за пренаписването на това споразумение.

А в знак на това колко голямо значение имат личните отношения при Тръмп, управляващата партия на Мексико обмисля алтернативни кандидати, които да назначи за следващ външен министър, в зависимост от това дали той или Байдън в крайна сметка има по-големи шансове за победа.

През юни в Мексико се провеждат президентски избори. Ако кандидатът на управляващата партия Клаудия Шейнбаум спечели, както се очаква в момента, тя ще встъпи в длъжност през октомври, един месец преди изборите в САЩ. Ако социологическите проучвания сочат победа на Тръмп, тя вероятно ще избере Марсело Ебрард за свой външен министър, твърдят още източниците. Той беше мексикански външен министър по време на президентството на Тръмп и като цяло в страната се смята, че е държал на своето в отношенията с Белия дом.

Японският подход към Тръмп и британските лейбъристи

За да засили дипломатическия си ангажимент към лагера на Тръмп, Япония се готви да изпрати Сунао Такао, преводач с образование от Харвард, който помогна на бившия министър-председател Шиндзо Абе да се сближи с бившия президент по време на няколко игри на голф. Друг бивш министър-председател на Япония, Таро Асо, пък се срещна с Тръмп в Ню Йорк във вторник.

Най-близкият съюзник на Америка в Азия се опасява, че републиканецът може да съживи търговския протекционизъм и да поиска повече пари за издръжката на американските сили в Япония, твърдят правителствени служители от Токио.

В същото време британската Лейбъристка партия, която сега е в опозиция, но е фаворит за спечелване на изборите, очаквани до края на годината, може би ще трябва да изкачи по-стръмен хълм, за да постигне добри отношения с администрацията на Тръмп. Кандидатът за външен министър на лейбъристите Дейвид Лами веднъж написа в списание Time, че Тръмп е "неонацистки социопат, който мрази жените". Сега именно той работи за изграждане на връзки с републиканците. Лами се е срещнал с техни представители, които се разглеждат като кандидати за роли в кабинета на Тръмп, включително Майк Помпео, бивш държавен секретар на САЩ при предната републиканска администрация.

Виктория Коутс, бивш заместник-съветник по националната сигурност при Тръмп, коментира, че победата на лейбъристите може да означава тежък период за отношенията между САЩ и Обединеното кралство, ако Тръмп спечели, позовавайки се на "личната стъкмистика" от страна на британската левица.

Австралийско безпокойство от океанското дъно

Посланикът на Австралия в САЩ Кевин Ръд наскоро си навлече гнева на Тръмп заради предишни критики към него. В интервю миналия месец републиканецът заяви, че е чувал, че Ръд, бивш министър-председател, е "малко гаден" и че "ако той е враждебен, няма да бъде в САЩ дълго". Австралийският външен министър Пени Уонг защити Ръд, като заяви, че той ще остане посланик, дори ако Тръмп си върне властта.

Зад кулисите Ръд се опитва да защити ключова отбранителна сделка от разтрогване от страна на Тръмп. Администрацията на Байдън се съгласи да помогне на Австралия да направи първата си стъпка към създаването на флот от ядрени подводници, като продаде на Канбера три до пет атакуващи подводници клас "Вирджиния". Сега Ръд е настоял австралийската администрация бързо да приеме законодателство, което да я доближи до американските стандарти за контрол на въоръженията, и да създаде специален орган за ядрена безопасност, с надеждата, че това ще направи продажбата по-трудна за разваляне от Тръмп.

И притесненията на Камбера са напълно реалистични, смята Майкъл Шорбридж от Strategic Analysis Australia, според когото политиката "Америка на първо място" на Тръмп все още може да провали сделката.

"Всички лостове са налице, за да може Тръмп да каже: Военноморските сили на САЩ нямат достатъчно, така че Австралия няма да получи нищо", категоричен е експертът по отбрана.

Дискретният подход на Южна Корея

Най-дискретният начин за съюзниците на САЩ да повлияят на Тръмп е чрез лобисти.

Бивш южнокорейски правителствен служител, който сега се намира във Вашингтон, коментира, че администрацията на Байдън наблюдава внимателно чуждите правителства и че Сеул предпочита да разбере плановете на Тръмп чрез лобистки компании по "незабележим начин".

Лобисткият район на Вашингтон гъмжи от южнокорейци, които искат да разберат възгледите на Тръмп за търговията и инвестициите, включително какво ще се случи със Закона на Байдън за намаляване на инфлацията (IRA), свидетелства пред Reuters южнокорейски правителствен служител. IRA подкрепя пренасочването на производството и енергийния преход. Тръмп обаче категорично отхвърля стремежа на Байдън да премине от изкопаеми горива към зелена енергия.

Някои съюзници на САЩ използват лобисти, свързани с Тръмп, включително Ballard Partners, ръководена от Брайън Балард, лобист от Флорида, компания, която е търсена заради близките си връзки с бившия президент. Сред клиентите на Ballard Partners са също така Япония и Демократична република Конго.

"Много членове на нашата компания са дългогодишни съюзници на бившия президент", разкрива Джъстин Сайфи, партньор в Ballard.