Apple разработва чипове за управление на софтуер за изкуствен интелект (AI) в центровете за данни, съобщи Wall Street Journal във вторник.

Проектът ACDC (Apple Chips in Data Center), по който се работи от няколко години, няма ясни срокове, посочи още изданието, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Производителят на iPhone работи с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. по проектирането и производството на чипа, въпреки че все още не е сигурно дали усилията са довели до някакви положителни резултати.

Сървърният чип на Apple вероятно ще бъде фокусиран върху изводите на AI, а не върху обучението на модели - област, която според експертите ще продължи да бъде доминирана от американския гигант Nvidia.

В изкуствения интелект изводът е процесът, който обучените модели за машинно обучение използват, за да правят заключения от съвсем нови данни. Други големи технологични компании като Google също инвестират в разработването на свои собствени сървърни чипове за изводи в областта на изкуствения интелект като част от усилията да се откъснат от зависимостта си от дизайнерите на чипове.

Експерти акцентират, че Apple изостава в надпреварата за AI, докато конкуренти като Microsoft вече са инвестирали милиарди в технологии и инфраструктура на това поле.

Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви през февруари, че компанията „инвестира значително“ в технологията и ще направи съобщение, свързано с AI, по-късно тази година. Анализаторите очакват, че това ще се случи по време на Световната конференция за разработчици на технологичния гигант, насрочена за юни.

В последния разговор за тримесечните приходи на Apple в четвъртък Кук разкри пред инвеститорите, че компанията продължава да инвестира в AI.

„Вярваме в трансформиращата сила и обещанието на AI и смятаме, че имаме предимства, които ще ни отличат в тази нова ера“, каза той.

Печалбите на Apple за второто фискално тримесечие надминаха очакванията, въпреки че общите приходи спаднаха с 10% на фона на намаляващите продажби на iPhone. В четвъртък компанията обяви и обратно изкупуване на акции на стойност 110 млрд. долара - най-голямото в историята ѝ, което доведе до скок в цената на акциите на технологичния гигант.