Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk, който миналата година стана най-скъпата компания в Европа след успеха на лекарствата си за отслабване, надмина прогнозите печалба през първото тримесечие.

Нетната печалба нараства с 28% на годишна база до 25,4 млрд. датски крони (3,65 млрд. долара), при очаквания на анализаторите за 23,7 млрд. крони, според проучване на LSEG.

Продажбите на популярния медикамент за отслабване Wegovy са се увеличили над два пъти до 9,38 млрд. крони, отбелязва CNBC.

Продажбите в Северна Америка нарастват с 35%, тъй като компанията отбелязва, че през първото тримесечие Wegovy е одобрен в САЩ като препарат за намаляване на сърдечносъдовия риск при хора със затлъстяване.

„Доволни сме от ръста на продажбите през първите три месеца на 2024 г., обусловен от повишеното търсене на нашите лечения за диабет и затлъстяване на базата на GLP-1“, заяви главният изпълнителен директор Ларс Фруергард Йоргенсен.

Novo Nordisk повиши прогнозата си за 2024 г., като увеличи с един процент диапазона за ръст на продажбите до 19%-27% при постоянни обменни курсове. Компанията също така повиши прогнозата си за оперативен растеж на 22% до 30% от предишната прогноза за 21% до 29%.

Джон Рунтри, управляващ партньор във фармацевтичната консултантска компания Novasecta, отбеляза „чудесното представяне“ на резултатите на Novo Nordisk. „Наистина нямаше други очаквания освен продължителен и значителен растеж“, заяви той пред CNBC.

За компанията ще бъде важно да запази високите си разходи за научноизследователска и развойна дейност и да въвежда иновации, тъй като все повече конкуренти навлизат на пазара и патентите за лекарства изтичат, добави той.

Положителните данни от експерименталното ново хапче за отслабване на Novo Nordisk повишиха допълнително стойността на компанията миналия месец, а акциите ѝ са скочили с 59% през последната година.

Novo Nordisk се сблъсква с все по-ожесточена конкуренция на пазара на лекарства за отслабване, най-вече от американския фармацевтичен гигант Eli Lilly, както и редица други компании, допълва CNBC.