Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси е нарушил федералното законодателство с коментарите си пред медии относно усилията за синдикализиране в компанията.

Това постанови Националният съвет по трудови отношения (NLRB), съобщи CNBC.

Административният съдия Брайън Джи се позова на интервюта, които Джаси е дал през 2022 г. за CNBC, Bloomberg и на конференцията DealBook на The New York Times. Интервютата съвпадат със синдикалните кампании в Amazon.

През април 2022 г. Джаси заяви пред CNBC, че ако служителите гласуват в профсъюз, те може да имат по-малко права на работното място и нещата ще станат "много по-бавни" и "по-бюрократични".

По подобен начин в интервюто за Bloomberg отбеляза: "Ако видите нещо на линията, което според вас може да бъде по-добро за вашия екип или за вашите клиенти, не можете просто да отидете при мениджъра си и да кажете: "Нека го променим".

На конференцията DealBook Джаси заяви, че без профсъюз работното място не е "бюрократично, не е бавно".

Коментарите "заплашват служителите, че ако изберат профсъюз, те ще станат по-малко овластени и ще им е по-трудно да свършат нещата бързо", допълни съдията. Другите коментари на Анди Джаси, че синдикализирането ще промени отношенията на работниците с техния работодател, са били законни.

NLRB подаде жалбата срещу Amazon и нейния директор през октомври 2022 г.

Говорителката на компанията Мери Кейт Паради заяви, че не са съгласни с решението и възнамеряват да обжалват.

"Решението се отразява зле на състоянието на правото на свобода на словото днес и ние оставаме оптимисти, че ще можем да продължим да участваме в разумна дискусия по тези въпроси, в която всички гледни точки ще имат възможност да бъдат чути", каза Паради.

Съдията препоръчва на Amazon да "прекрати и да се въздържа" от подобни коментари в бъдеще и да бъде задължена да публикува и разпространи съобщение за заповедта сред служителите в цялата страна, допълва CNBC.