Търсенето на сладолед късно вечер е неразделна част от културата на много жители в Милано. То е задължително и за милионите туристи, които посещават италианската модна столица всяка година.

Нов закон обаче може да сложи край на тази традиция. Марко Гранели, заместник-кмет по сигурността на града, обяви плановете си да забрани продажбата на храни и напитки за вкъщи след полунощ, пише CNN.

Целта на мярката е да запази "спокойствието" в 12 от най-оживените квартали на града.

"Нашата цел е да търсим баланс между развлеченията и спокойствието и здравето на жителите", написа Гранели в социалните мрежи и допълни: "Вярваме в живия град, в който младите и старите хора разполагат с пространства, които могат да споделят заедно."

Забраната, която според длъжностните лица е необходима за справяне с прекомерния шум в жилищните райони, ще попречи на заведенията да сервират храни и напитки на външни площи между 12:30 и 6:00 ч. в делнични дни и между 1:30 и 6:00 ч. през уикендите.

Критиците твърдят, че това противоречи на италианската култура и призовават законът да бъде променен. Ако бъде одобрена, промяната ще влезе в сила още следващия месец и ще продължи до ноември, след приключването на тазгодишния туристически сезон.

Брера, кварталът на изкуствата и булевард Гарибалди, известен със своите търговски обекти от висок клас, са сред 12-те района в града, които се очаква да бъдат контролирани от новите правила. Другите квартали са: Лазарето, Мелцо, Изола, Сарпи, Чезариано, Арко делла Паче, Корсо Комо-Гае Ауленти, Тичинезе и Дарсена-Навили.

Миланските джелатерии са известни като едни от най-добрите в света и всеки жител си има любима, подчертава Лука Финарди, генерален мениджър на хотел "Мандарин Ориентал" в града.

Именно затова за някои забраната е твърде радикална стъпка.

Марко Барбиери, генерален секретар на миланския клон на италианската асоциация на търговците на дребно Confcommercio, заяви пред CNN, че това противоречи на "здравия разум". "Ако едно италианско семейство излезе навън за пица, а след това иска да се разходи и да хапне сладолед, то ще бъде глобено съгласно тази наредба", казва той.

Съгласен е, че някои жители са обезпокоени от шума, но добавя, че има възможност за компромис, като например парковете и другите пространства да останат отворени за по-дълго време.

"В Милано има много зони, които са идеални за "movida" (партита), които няма да пречат на жителите, те трябва да бъдат отворени до по-късно", смята той.

Барбиери допълва, че полунощ е твърде ранен час, за да бъдат спрени продажбите. Казва, че повечето млади хора в Милано дори не помислят да излязат на вечеря преди 22 ч., особено в разгара на лятото.

Според него новото предложение вероятно ще бъде прието, но се надява това да стане в променен вид. "Надяваме се, че ще премахнат от списъка сладоледа и пицата. Да оставят забраната за алкохола, но да я направят по-късно вечерта", казва той.

Промяната не е гарантирана. Подобни планове бяха предложени от местните власти още през 2013 г., но се наложи да бъдат изоставени след значителен обществен отзвук и сформирането на протестно движение, наречено "Окупирай джелато".

Не е ясно дали този път ще има същото ниво на съпротива. Жителите на града имат срок до следващата седмица да подадат своите предложения преди съдбата на късната порция джелато да бъде решена окончателно.