Американските прокурори искат присъда от 36 месеца - двойно над максималната, предвидена в закона, за бившия главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Binance, който е обвиняем за създаване на условия за пране на пари, се посочва в меморандум за присъдата, публикуван късно във вторник.

В меморандума, който е подаден в съда за западния окръг на Вашингтон, се посочва, че Чанпенг Джао трябва да изтърпи по-висока присъда от предложената в консултативните насоки, за да "отрази тежестта на престъпленията му". Съгласно тях присъдата на Джао трябва да бъде в размер от 12 до 18 месеца затвор.

"Наказание лишаване от свобода в размер на 36 месеца - два пъти по-високо от горната граница на диапазона на насоките - би отразило тежестта на престъплението, би насърчило зачитането на закона, би осигурило адекватно възпиране и би било достатъчно, но не по-голямо от необходимото за постигане на целите на присъдата", заявяват американските прокурори.

Джао е обвинен, че умишлено не е приложил ефективна програма за борба с прането на пари, както се изисква от Закона за банковата тайна, и че ефективно е позволил на Binance да обработва трансакции, включващи приходи от незаконна дейност, включително такива между американци и лица в юрисдикции, подлежащи на санкции.

Отделно от това Binance е съдена от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси заради предполагаемо неправилно управление на клиентски активи и функционирането на незаконна, нерегистрирана борса в САЩ.

САЩ, които също така обвиняват Binance и Джао в нарушаване на американския Закон за банковата тайна и санкциите срещу Иран, наредиха на криптоборсата да плати 4,3 млрд. долара под формата на глоби и конфискация. Джао се съгласи да плати лична глоба в размер на 50 млн. долара. Той се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Binance през ноември миналата година след постигането на това споразумение и беше заменен от бившия шеф на пазарния регулатор на Абу Даби - Ричард Тенг.

Безпрецедентен мащаб на финансовите престъпления

Прокурорите твърдят, че Джао е нарушил американското законодателство в "безпрецедентен мащаб" и че е демонстрирал "умишлено пренебрежение" към правните отговорности на Binance. В меморандума от вторник прокурорите заявяват, че под неговия контрол Binance е функционирала по модела на "Дивия запад".

"Джао е залагал, че няма да бъде хванат и че ако това стане, последствията няма да са толкова сериозни, колкото е престъплението", се посочва в меморандума. "Но той беше хванат и сега съдът ще реши каква цена трябва да плати за престъпленията си."

Официалното произнасяне на присъдата се очаква на 30 април.