Едно от големите обещания на технологиите беше, че ще ни отменят в рутинните задачи и ще ни освободят време за творческо мислене. Сега генеративният изкуствен интелект обещава да свърши част от тежката работа, що се отнася до писмено слово, изготвяне на кореспонденция – като например съобщения по електронната поща. Това обаче повдига някои въпроси: Трябва ли да го използвате – и може ли получателят да разбере, че сте се доверили на бот, за да пише вместо вас?

Да използвате ли AI?

Катлийн Дей, преподавател по бизнес комуникации, финанси и корпоративно управление в Johns Hopkins Carey Business School, казва за Fast Company, че кореспонденцията, създадена от генеративен AI, никога не трябва да се използва, без да бъде прегледана и допълнена от човек. Освен това съдържанието, създадено изцяло от изкуствен интелект, трябва да бъде обозначено като такова.

„Ако някой ми изпрати съобщение, в което пише: „Това е от мен“, а всъщност е написано от ChatGPT, все едно ми е изпратил текст, написан от друг“, казва тя и добавя, че липсата на обозначение, че дадено съдържание е генерирано от AI, е вид измама. Ако пък текстът е изпратен за публикуване, то говорим дори за плагиатство.

Франклин Орелана, ръководител на програмите за компютърни информационни системи и наука за данните в Post University, казва, че имейлите, написани от генеративен AI, имат недостатъци, вариращи от проблеми със синтаксиса до невярна информация, които могат да накърнят доверието в автора, ако той ги предаде като своя работа. Според Орелана AI може и да се използва за нечисти цели, като фишинг или други киберпрестъпления или за разпространение на фалшива информация. Така че е добре винаги да проверявате доколко е точна кореспонденцията, написана от бот.

Можете ли обаче наистина да разберете дали AI е автор на даден имейл или друга кореспонденция? Въпреки множеството налични детектори за изкуствен интелект, тяхната точност е под въпрос. През юни 2023 г. екип от изследователи тества дузина публично достъпни AI детектори и две търговски платформи. В своите констатации те не спестяват критика, заявявайки, че инструментите не са „нито точни, нито надеждни“.

Съществуват обаче признаци, че даден текст е написан от бот, казва Мадлен Ламберт, директор маркетинг и продажби в детектора за AI Originality.ai. Ето кои са основните:

1. Езикът е стерилен

Без човешки редактор текстът, генериран от AI, обикновено е „твърде съвършен“, а нерядко и прекалено формален или скован, казва Ламберт. Ако и преди сте общували с подателя, може да забележите, че имейлът не отразява начина, по който той се изразява. С други думи, имейлът не „звучи“ като него или нея. Неотдавнашен „анализ на настроенията“ на съдържание, написано от AI, установява, че генерираните от ботове текстове са лишени от емоции.

2. Структурата е еднообразна и повтаряща се

Писането на различни по дължина изречения обикновено прави съдържанието по-ангажиращо за читателя. Някои изречения са кратки, други много по-дълги, като човек може да навърже няколко идеи, описания или други елементи.

Генеративният изкуствен интелект не прави това, казва Ламберт. Изреченията и абзаците обикновено са с подобна, по-голяма дължина. Може да забележите, че в цялото произведение изреченията имат подобна или една и съща структура. „Структурата и дължината на изреченията обикновено са много еднообразни, почти до броя на знаците“, допълва тя.

3. Точките преобладават в пунктуацията

Текстовете, написани от хора, обикновено са изпъстрени с двоеточия, точки и запетаи и (твърде много) тирета. Увереният в себе си писател може дори да вмъкне някое многоточие или цитат. Генеративният AI се придържа към основните правила, използвайки предимно запетаи и точки, казва Ламберт.

4. Възможни са халюцинации

Катлийн Дей предупреждава, че така наречените „халюцинации“ на изкуствения интелект – случаи, в които генеративният AI просто си измисля неверни данни или информация, са сравнително често срещани. Затова да разчитате на AI да пише кореспонденция вместо вас, без внимателно да проверите фактите след това, може да има професионални последици. „Ако в текста има нещо нередно, то се връща, за да ви захапе. В такъв случай не можете да се оправдаете с думите: „О, боже, това го е написала машина“, казва тя.

Тези отличителни белези могат да ви помогнат да разпознаете имейли, написани от изкуствен интелект, и да избегнете спам, дезинформация или опити за измама. Но те могат и да ви ориентират и за какво да внимавате, ако използвате AI инструменти, за да преодолеете парализата от взиране в празния екран. Добавянето на собствен глас, стриктната проверка на фактите и гарантирането, че кореспонденцията ви има индивидуалност и топлота, могат да помогнат да превърнете проблемното AI генерирано съдържание в нещо, което работи във ваша полза.