Свръхбогатите живеят в различен свят и инвестиционните им стратегии също се различават значително от портфейла на средните инвеститори.

"Макар че няма официален праг, сантимилионерите или лицата с обща нетна стойност над 100 млн. долара са добър ориентир за влизане в клуба на 0,001%", обяснява Кевин Тенг, главен изпълнителен директор на WRISE Wealth Management Singapore, компания за управление на богатството на лица с ултрависока нетна стойност.

В световен мащаб броят на сантимилионерите възлиза на около 28 420 души и те са съсредоточени предимно в Ню Йорк, Лос Анджелис, Лондон и Пекин, според данни на WRISE, цитирани от CNBC.

"Тези градове се отличават със стабилна финансова инфраструктура, динамични предприемачески екосистеми и доходоносни пазари на недвижими имоти, което ги прави привлекателни за свръхбогатите", допълва Тенг.

Демографската група, която олицетворява изключително богатство, е избирателна, когато става дума за инвестиции.

"Те не инвестират във възможности за бързо забогатяване, в неликвидни неща. Например, наистина не се занимават с публично търгувани акции", допълва Салваторе Бушеми, главен изпълнителен директор на Dandrew Partners, частен семеен инвестиционен фонд.

"Всъщност дори не инвестират в криптовалути, вярвате или не", допълва той пред CNBC. "Това, което искат, е да запазят наследството и богатството си".

1. Недвижими имоти

В резултат, портфейлите на ултрабогатите включват "много стабилни недвижими имоти", казва Бушеми. Тези заможни лица се насочват към "трофейни активи" от клас А, или активи с инвестиционен клас, които обикновено са построени през последните 15 години.

Майкъл Зоненфелд, основател и председател на Tiger 21 – мрежа от предприемачи и инвеститори със свръхвисока нетна стойност, коментира пред CNBC, че инвестициите в недвижими имоти обикновено са 27% от портфейлите на тези лица.

2. Семейните компании като инвестиционни инструменти

Лицата с ултрабогатство обикновено управляват парите си от отделни семейни компании, които се грижат за всичко, включително наследството, битовите сметки, кредитните карти, непосредствените разходи и т.н., казва Андрю Еймълс, анализатор в глобалната компания за проучване на богатството New World Wealth.

"Тези семейни компании често разполагат с фондации за благотворителни организации и подразделения за рисков капитал, които инвестират в бързоразвиващи се стартъпи", допълва анализаторът. Броят на подобни кампании се е утроил от 2019 г., а миналата година е достигнал 4500 в световен мащаб с приблизително 6 трилиона долара общо управлявани активи.

3. Алтернативни инвестиции

Лицата със свръхвисока нетна стойност често проучват възможността за закупуване на дялове в професионални спортни отбори, казва Бушеми от Dandrew.

"Това е много, много изолирана група, в която може да се влезе и която изисква много повече от сериозни пари", казва той.

Ексклузивността е основен привлекателен фактор, тъй като тези лица искат да общуват с хора със сходен статус. Притежаването на дял в спортен отбор е начин да се узакони статутът им.

"В САЩ те удостояват с рицарско звание, когато купиш отбор от НФЛ", подобно на начина, по който американският бизнесмен и милиардер Джери Джоунс купи "Далас каубойс" през 1989 г., припомня експертът.

Тенг от WRISE отбелязва, че лицата от 0,001% обръщат повече внимание на инвестициите с фиксиран доход, частните кредити и алтернативните инвестиции. Частното кредитиране набира популярност, тъй като инвеститорите търсят източници на доходност извън конвенционалните пазари.

"Тази тенденция отразява нарастващия апетит към нетрадиционни активи, които предлагат уникални профили на риск и възвръщаемост", допълва Тенг, като отбелязва, че алтернативните инвестиции включват рисков капитал, частен капитал и реални активи.