Годината е 2034. Събуждате се и тръгвате към банята. Идва първият сигнал – дехидратирани сте, не забравяйте шишето с вода за офиса.

Вторият е от огледалото – сложете си крем на лицето. От душа идва инфрачервена светлина. Нейната задача е да успокои възпаленяита по тялото ви.

Бъдещето на баните е технологично и изпълнено с всякакви умни джаджи, които трябва да улеснят живота ни. Всъщност на някои места това предполагаемо бъдеще вече е настояще – в хотели, болници, луксозни частни домове в САЩ и Китай, пише The WallStreet Journal.

Всичко това не е просто поредната глезотия. От технологиите може да има неочаквана полза, твърди Стив Шеър, президент на Brondell, базирана в Сан Франциско компания за домашно оборудване.

„Технологиите за бани могат да помогнат на по-възрастните хора да се грижат сами за себе си и да живеят по-дълго в собствените си домове. Това означава по-малко натоварване за здравната система“, обяснява той.

Но в тази концепция има много въпросителни. Например кой би искал да го наблюдават всякакви технологии докато е в банята? Къде биха отишли след това данните?

Така или иначе обаче бъдещето неумолимо настъпва. Ето списък с някои от технологиите, които с голяма степен на вероятност можем да очакваме в баните си в следващите десетина години.

Тоалетна с умен нос

В бъдеще тоалетните чинии ще са способни да засичат редица заболявания и нарушения във функционирането на човешкия организъм като например урологични или бъбречни инфекции, казва Вик Кашяп, изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско Toi Labs.

Вече успешно се използват тоалетни седалки с изкуствен интелект в старчески домове, посочва той. Те засичат отклонения в урината и изпражненията и водят ежедневни отчети. Toi Labs е отдала такива под наем срещу 45-65 долара месечно.

Toi Labs работи и върху внедряването на друга технология – т.нар. електронен нос. Това е сензор, който усеща миризми, характерни за определени болести. Толетната седалка ще може да измерва и други показатели – температура, сърдечен ритъм и нива на кислород в кръвта.

От компанията твърдят, че данните на клиентите са защитени. Първо технологиите не снимат телата, а и се съхраняват отделно от имената, за да не може никой да бъде идентифициран.

Френската компания Withings пък продава специални пакетчета за тоалетни чинии, които следят нивата на витамини и глюкоза, както и овулацията. Резултатите се изпращат чрез мобилно приложение.

Стерелизиране чрез ултарвиолетови лъчи и самопочистване е друга функция, която се очаква да стане масова в бъдеще, казва Тери Алмендарес от базираната в Маями Farrey’s Lighting, Bath, Kitchen and Hardware. Ултравиолетовата светлина убива бактерии и вируси и спира разпространението им.

Самопочистващите се тоалетни обикновено започват от около $500, но могат да струват много повече. Струващата около $8600 тоалетната Numi 2.0 на Kohler има дезинфекциращи функции, отопляеми седалки и персонализирани настройки за биде.

Numi 2.0, Kohler

Търсенето на устройства с тези възможности е ограничено, но Бил Странг, изпълнителен директор в Toto USA, производител на самопочистващи се тоалетни в Джорджия, съобщава за скок на интереса в САЩ през последните пет години.

Огледалце, огледалце

Представете си, че се поглеждате в огледалото, но виждате съвсем друг човек – например личния си лекар. Би било стресиращо, но не и невъзможно. В бъдеще огледалата ще са подобни на екрани с редица сензори и ще предлагат минговено изпращане на съобщения до медик в случай, че засекат някакво нарушение в здравето.

Естествено, ще работят с изкуствен интелект. Той може да предлага грижа за кожата и или да препоръчва т.нар. лицева йога, т.е. упражнения за мускулите на лицето.

NuraLogix, канадска компания за здравни продукти, наскоро представи настолно огледало с камера, оборудвана за откриване на лицевия кръвен поток, което показва кръвно налягане и съответно риска от инфаркт, инсулт и хипертония, казва Линдзи Бренан, говорител на компанията.

NuraLogix

Други изследователи работят върху разработването на четки за зъби, които биха могли да открият Covid-19 или ракови клетки в слюнката или да предскажат риска от заболяване. Освен тестовете за слюнка, бъдещите четки за зъби може дори да използват флуоресцентни светлини за откриване на лезии на меките тъкани, показващи рак, казва д-р Гай Адами, доцент по орална медицина и диагностични науки в Университета на Илинойс, Чикаго.

Хай-тек домашно СПА

Сред тенденциите за бъдещето са релаксиращите и безопасни бани, поддържащи здравето, благосъстоянието и дълголетието, казва Александра Якавоне, мениджър на дизайнерско студио в Kohler, базирано в Уисконсин.

Kohler

Компаниите вече експериментират с различни технологии, за да създадат уелнес усещане у дома. По-рано тази година Kohler лансира вана, наречена Stillness Infinity Experience, която създава успокояващи звуци на водопад. Предлага се с машина за мъгла с възможност за ароматерапия и вградено персонализирано цветно осветление.

Продуктите за баня със СПА възможности вече са на пазара, започвайки от около $3000.

Интелигентен под

Една от разработките в тази посока са умните постелки за баня, чиито сензори измерват теглото на тялото и също така регистрират позата и баланса, за да предвидят риска от невродегенеративно заболяване. BBalance, производител на интелигентни постелки за баня, собственост на Baracoda, очаква да пусне своите постелки в САЩ до 2025 г.

Baracoda

Интелигентните подови плочки също могат да включват сензори за изследване на баланса, походката и позата, като такива вече са тествани в старчески дом при проучване от 2020 г., проведено от Тексаския университет в Арлингтън. Установено е, че сензорите са в състояние да извлекат значими данни чрез измерване на ширината, дължината и скоростта на стъпките на потребителите, които могат да се използват за прогнозиране на риска от падане и откриване на предупредителни знаци за заболяване.