Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се е повишил с 0,1% през февруари, съобщи Националната статистическа служба в петък. Това е още един знак за връщането на страната към бавен икономически растеж през тази година.

Цифрата на месечна база е в съответствие с прогнозата в анкета на Reuters. На годишна база БВП е с 0,2% по-нисък.

Британската икономиката се сви през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г., поставяйки Обединеното кралство в техническа рецесия.

През януари бе отчетен лек ръст, който беше ревизиран нагоре до 0,3% в петък.

Строителната продукция, която стимулира растежа в началото на годината, е спаднала с 1,9% през февруари. Вместо това производствената продукция има най-голям принос за БВП, повишавайки се с 1,1% през февруари, докато растежът в доминиращия сектор на услугите в Обединеното кралство се забавя до 0,1% от 0,3%.

Британската инфлация падна повече от очакваното през март до почти 2,5-годишно дъно.

В САЩ обаче покачването на цените се оказа по-високо от прогнозираното с 3,5%, премествайки пазарните залози за първия спад на лихвените проценти от лятото към септември.

Това повдига въпроси дали централните банки на други места ще бъдат повлияни от Федералния резерв, особено ако щатският долар се засили.

В петък Goldman Sachs преразгледа прогнозата си за намаленията на лихвените проценти на Bank of England от пет на четири за тази година, предвиждайки съкращенията да започнат през юни, преди да се забавят до тримесечно темпо.