Преди няколко години Bitcoin (BTC) Халвингът беше нещо, което се празнуваше само от най-ранните любители на криптовалутите, които се кълняха в него като основна характеристика на революционния, дефлационен актив, насочен срещу властта.

Сега кралят на криптото е прегърнат от най-големите институции на Уолстрийт и продължава да привлича любопитни инвеститори във всеки цикъл. От радостните през обърканите до невпечатлените, наблюдателите на криптопазара знаят, че Халвингът предстои и че той трябва да означава нещо добро за дигиталния актив, пише CNBC.

Това е техническо събитие, което се случва в мрежата на BTC приблизително на всеки четири години, като намалява предлагането на криптовалутата наполовина, за да създаде ефект на недостиг, който я прави като "дигитално злато". Исторически погледнато, събитието подготвя почвата за нов цикъл и бича серия - но този път е малко по-различно.

"Халвингът е крайно маниакално събитие за криптоманиаците, но през 2024 г. той издига биткойна нагоре, защото намаленото предлагане в комбинация със свежото търсене на ETF създава експлозивен коктейл", казва пред CNBC Антони Тренчев, съосновател на криптоборсата Nexo. "Това, което прави този Халвинг уникален е, че Bitcoin вече надмина максимума на последния цикъл - нещо, което никога не е правил преди четиригодишното събитие. Всичко това прави опитите за прогнозиране на продължителността и свирепостта на този цикъл много по-трудни."

След събитията през 2012 г., 2016 г. и 2020 г., цената на Bitcoin се е повишила съответно около 93x, 30x и 8x от началото на халвингите до върха на цикъла. Въпреки това миналото представяне не е показателно за бъдещата възвръщаемост, а някои дори предупреждават, че при работата с по-малкото предлагане на всеки четири години дните на толкова голямо влияние върху цената на Bitcoin вероятно вече са зад гърба ни.

На този фон Стивън Любка, ръководител на отдел "Частни клиенти и семейни офиси" в Swan Bitcoin казва, че "ако някога е имало момент да бъдем малко по-оптимистични" за възвръщаемостта след изчерпването, то това е тази година.

"Този бичи цикъл - който стартира по-рано заради януарското одобрение на спот ETF - може и да е по-кратък и по-експлозивен, като кулминира с връх в края на 2024 г. или началото на 2025 г.", отбелязва Тренчев.

Независимо дали се стремите към по-дълбоко разбиране на криптовалутата като нов, дефлационен актив, или просто искате да спекулирате с цената на BTC през следващите седмици, ето какво трябва да знаете за Халвинга и потенциалното му въздействие върху пазара.

Какво се случва?

Халвингът настъпва, когато стимулите за миньорите на Bitcoin се намаляват наполовина, както е предвидено в кода на BTC блокчейна. Планът е то да се извършва на всеки 210 000 блока, или приблизително четири години.

За опресняване на информацията ще кажем, че миньорите управляват машините, които извършват работата (по същество решават много сложна математическа задача) по записването на нови блокове с трансакции и добавянето им към глобалната счетоводна книга, известна още като блокчейн.

Миньорите имат два стимула да добиват: такси за транзакции, които се плащат доброволно от изпращачите (за по-бързо уреждане на плащанията), и възнаграждения за добив - 6,25 новосъздадени BTC или около $437 500 USD към четвъртък следобед. По някое време между 18 и 21 април възнагражденията за добив ще се свият до 3,125 BTC. Първоначално стимулът беше 50 Bitcoin, но през 2020 г. той беше намален на 6,25.

Понижаването на възнагражденията води до намаляване на предлагането чрез забавяне на темпото, с което се създават нови токени, което спомага за поддържане на идеята за Bitcoin като цифрово злато - чието ограничено предлагане помага на стойността му. В крайна сметка броят на Bitcoin в обращение ще се ограничи до 21 милиона, съгласно кода на криптовалутата.

Въздействие върху пазара сега и по-късно

Намаляването наполовина не е нещо непредвидено, което да се случва на хаотичен принцип. Всъщност е разумно да се смята, че денят ще дойде и ще отмине без особени действия на пазара, посочва CNBC. Разбира се, със сигурност може да има волатилност, предизвикана от спекуланти, които може да търгуват със събитието. Любка от Swan предупреждава, че инвеститорите не трябва да бъркат това с извършващата се техническа промяна.

"Не мисля, че ще видим голямо движение в едната или другата посока, но дори и да има такова, то няма да има нищо общо с механичното намаляване наполовина", казва той. Въпреки това "през следващите месеци всеки ден ще се продава нещо като 30 млн. долара в BTC по-малко. Това може да се натрупа бързо и да окаже влияние през този период от време".

Едно от основните неща, които инвеститорите трябва да разберат за Халвинга и потенциалното му въздействие върху пазара, е, че миньорите продават голяма част от Bitcoin, които им се дават, за да плащат ежедневните си сметки, посочва Любка.

"Това са много скъпи предприятия, които трябва да консумират много енергия и други неща, за да вършат работата си. Миньорите постоянно продават токените, които добиват, само за да покрият разходите си. Когато това се намали наполовина, няма две мнения по този въпрос: Миньорите продават наполовина по-малко Bitcoin."

"Те са най-редовните продавачи", добавя Любка. "Някой хедж фонд би могъл да продаде позицията си, но миньорите продават всеки ден, всяка седмица, всеки месец в предвидимо количество - и този натиск се намалява наполовина."

Намаляваща възвръщаемост от всеки Халвинг

Bitcoin винаги се е изстрелвал до Луната в месеците след намаляването наполовина - именно това прави този ден толкова тържествен сред ентусиастите. Въпреки това всеки път, когато възнаграждението за добив и предлагането са се свивали, се е свивала и възвръщаемостта от Халвинга до върха на цикъла.

"Отгатването на крайния изход за Bitoin след всеки Халвинг е върховният спорт", казва Тренчев. "Това, което знаем, е, че след всяко събитие възвръщаемостта е намалявала. Дори и да скочи само с 2x, тогава Bitcoin ще достигне стойност от около 130 000 долар, което не е за пренебрегване."

Тенденцията може да се обърне тази година, казва Любка, въпреки че това ще бъде резултат не от планирания шок на предлагането, а по-скоро от новия шок на търсенето. Благодарение на появата на борсово търгуваните фондове за Bitcoin търсенето на криптовалутата е по-голямо от всякога, според CryptoQuant.

Данните показват, че в исторически план "китовото" търсене на BTC рязко нараства след всеки Халвинг, което води до повишаване на цените. Тази година обаче това мащабно купуване (което включва ентусиастите-милениали, новите инвеститори и притежателите на Bitcoin ETF) вече е на исторически максимум, а блок-възнаграждението все още дори не е намалено.

"Някогашното значително влияние на Халвинга върху цените намаля, тъй като новата емисия става по-малка спрямо общото количество BTC, което е на разположение за продажба", казва Хулио Морено, ръководител на изследванията в CryptoQuant. "За разлика от това, нарастването на търсенето на Bitcoin изглежда е основният двигател за по-високите цени след събитието."