Тази година основната туристическа тенденция е посещение на слабо известни дестинации.

Популярните градове и природни забележителности, притегателен център за чуждестранни посетители, започват да отстъпват отчасти заради събирането на големи тълпи, но и като резултат от битката на местните жители срещу свръхтуризма.

Все по-актуално става търсенето на т. нар. "туристически дубликати" – термин за дестинации, подобни на популярните, които много често са по-евтини и с по-малко тълпи, пише Business Insider, без да отрича, че популярни дестинации като Италия, Франция и Мексико са чудесен избор, но и с препоръка да посетите алтернативните им варианти.

Естония – европейската мечта

Приказният облик на столицата Талин няма как да не ви очарова.

Разхождайки се по калдъръмените улици покрай крепостните стени на стария град, ще се пренесете в приказка от Средновековието.

Градът е достатъчно малък, за да го разгледате пеша, и има много забележителности за любителите на историята и архитектурата.

После се насладете на кафе или бира на площада пред Общината, за да се потопите в местната атмосфера.

Въпреки че много туристи посещават Талин като еднодневна екскурзия от Хелзинки, (финландската столица е на два часа път с ферибот), си струва да останете в града няколко дни и да се отправите към естонската провинция. Пътищата през повечето време са без трафик и невероятно спокойни.

Оман или бягство в Близкия Изток

Дубай се радва на голямо внимание заради луксозните си възможности, а Катар стана известен на цялата планета след като беше домакин на Световното първенство по футбол.

Ето защо много туристи пропускат близкия Оман.

Негова столица е Маскат, а една разходка по красивия булевард Корниш ще ви отведе до оживения Голям базар. За любителите на пешеходните преходи в Оман има много възможности, включително няколко леснодостъпни пътеки в Маскат, които предлагат панорамни гледки към града.

Невероятният Вади Шаб е на по-малко от два часа път от столицата. Маршрутът ви превежда през тесни ждрела и потоци, и завършва със сюрреалистично плуване през невероятни пещери.

Преживяването е толкова спиращо дъха, че би трябвало да е пълно с туристи, но не е така. Обикновено има само шепа хора, което позволява да се насладите изцяло на невероятния момент.

Скритата африканска перла Намибия

Сафари в Кения или Танзания вече дори не е екзотика за запалените пътешественици, но Намибия е едно от скритите съкровища на Африка.

Може да си наемете кемпер и да направите самостоятелна обиколка на страната, в компанията на дивите животни.

Събуждане от звуците на маймуни, слонове и дори лъвове е не просто приключение за цял живот, но и особено удоволствие, знаейки, че сте в безопасност в кемпера.

В допълнение към дивата природа, в Намибия има много природни дадености за изследване, включително колосални дюни, по които може да се изкачите и слезете със сърф – събитие, което се запомня завинаги.

Шри Ланка – азиатски пейзажи като на длан

Азия е известна с невероятните си плажове, но Шри Ланка предлага не само тях.

Чаени плантации, планини, скали, водопади и много други природни богатства – островната държава ще ви очарова с пейзажите си.

Храната е страхотна и изключително евтина, излиза само около 10 долара за четиричленно семейство, в повечето случаи.

Местните жители са изключително приятелски настроени, а островът е достатъчно малък, за да позволи задълбочено проучване за сравнително кратко време.

Коста Рика и потапяне в автентичния туризъм

Въпреки е популярна като дестинация, Коста Рика предлага автентично туристическо изживяване.

Подобно на другите държави в този списък, тя има разнообразен пейзаж – от плажове с бял пясък до тропически гори и вулкани, така че няма да скучаете.

Ако я посетите през дъждовния сезон, няма да има големи тълпи, цените ще са ниски, а като бонус, по време на престоя ви дори може да не завали, както често се случва.