Най-големите икономики в света продължават да финансират с милиарди експанзията на добива на изкопаеми горива в бедните страни, въпреки ангажиментите си по отношение на климата, пише британският вестник Guardian.

Групата на Г-20, включваща развити и развиващи се държави, и многостранните банки за развитие, които те финансират, са вложили $142 млрд. в разработване на находища на изкопаеми горива в чужбина в периода 2020-2022 г., според доклад, изготвен от неправителствените организации Oil Change International (OCI) и Friends of the Earth US.

Канада, Япония и Южна Корея са били най-големите източници на подобно финансиране през отчетния период, а газът е получил повече средства от въглищата и петрола.

През 2022 г. Г-7, където членуват Япония и Канада, пое ангажимент да прекрати задграничните инвестициите в изкопаеми горива. Но докато финансирането на въглища бързо намалява, това на проекти за нефт и газ продължава с високи темпове.

Част от парите отиват в други развити икономики, включително Австралия, но повечето за предназначени за развиващите се страни. Въпреки това по-богатите държави със средни доходи все още получават повече финансиране, отколкото най-бедните.

Най-новото обещание на Г-7 бе до края на 2022 г. постепенно да се прекрати цялото чуждестранно финансиране на добива на изкопаеми горива. Проучването на OCI обхваща периода от началото на финансовата 2020-21 година за всяка държава до края на финансовата 2022-23 година.

Изследователите обаче установяват и че през последните няколко седмици – до средата на март т. г., Япония продължава да инвестира в изкопаеми горива зад граница, възползвайки се от пропуските в обещанието си да прекрати финансирането на индустрията.

През отчетния период Световната банка е предоставила около $1,2 млрд. годишно за изкопаеми горива, от които около 2/3 са отишли за газови проекти.

Според доклада САЩ, Германия и Италия също са инвестирали милиарди годишно за чуждестранни проекти за изкопаеми горива преди края на 2022-23 г. На година Обединеното кралство е предоставяло средно около $600 млн. Канада – малко под $11 млрд., Южна Корея – $10 млрд., а Япония – около $7 млрд.

За същия тригодишен период икономиките от Г-20 са вложили около $104 млрд. в разработки в областта на чистата енергия в чужбина, се посочва в документа.

„Докато богатите страни продължават да се бавят и да твърдят, че не могат да си позволят да финансират глобално справедлив енергиен преход, в страни като Канада, Корея, Япония и САЩ изглежда не липсват публични средства за изкопаеми горива, които разрушават климата“, казва Клер О‘Маник, анализатор на публични финанси в OCI.

„Не трябва да спираме да държим богатите държави отговорни за ролята им във финансирането на климатичната криза и да изискваме от тях да пристъпят първи и най-бързо към постепенно спиране добива на изкопаемите горива и да платят своя дял от финансирането на глобално справедлив енергиен преход, загубите и щетите и адаптацията“, добавя тя.

Макико Арима, старши експерт по финансови кампании в OCI, призовава Япония да спре да подкрепя изкопаемите горива. Азиатската страна е лобирала зад кулисите, за да попречи на страните от Г-7 да заемат по-твърда позиция по отношение на изкопаемите горива и в полза на някои ключови проекти.

„Япония проваля прехода към възобновяема енергия в Азия и в световен мащаб. Въпреки ангажимента на Г-7 да прекрати финансирането на изкопаеми горива, нейните публични финансови институции – като Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), продължават да подкрепят нови проекти за изкопаеми горива, включително газовото находище Скарбъро в Австралия и газовите електроцентрали в Мексико“, казва Арима.

„В момента JBIC разследва сигнал, че не е спазила своите социални и екологични гаранции при разработването на първия терминал за втечнен природен газ (LNG) в Батангас, Филипините. Япония трябва да постави хората и планетата над печалбата и да пренасочи финансите си от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници“, добавя той.