В нашето съвремие човечеството е по-дълголетно от всякога.

С бързото напредване на медицинските технологии и значителното повишаване на ефективността на лекарствата, смъртността сред хората също намалява.

Макар че това е голям успех, доказващ резултатите от усилията за подобряване качеството на живот, той обаче води до друг проблем: професионалното прегаряне на медицинските работници и хората, полагащи грижи за възрастни, пише CNBC.

Трудът на болногледачите е скъп и недостъпен за много семейства по света. "В клинични условия наблюдаваме, че полагащите грижи са изложени на риск от бърнаут и изпитват чувство на уязвимост, осъзнавайки, че и те ще преминат процеса на стареене през следващите 20-30 години от живота си", обяснява Джон Уонг, директор на Центъра за наука към Националния университет на Сингапур.

Според оценки на Световната здравна организация до 2050 г. хората над 60-годишна възраст ще са около 22% от населението на планетата.

"Предвижда се броят на хората на 65 и повече години да се увеличи над два пъти, като от 761 млн. през 2021 г. ще достигне 1,6 млрд. през 2050 г.", се казва в доклад на ООН за 2023 г., като се добавя, че населението на възраст 80 и повече години нараства още по-бързо.

Някои азиатски общества са водещи в тази тенденция.

"До 2050 г. се очаква около 40% от населението на Хонконг, Южна Корея и Япония да бъде на 65 и повече години", според Световния икономически форум.

Какво означава "Сандвич поколение"

Заедно с по-дългия живот на хората обаче, намалява раждаемостта, което води до спад на новите семейства. Това не само ще постави редица предизвикателства пред настоящите системи и икономики в света, но и ще окаже голямо влияние върху бъдещите поколения.

"В социалната държава се наблюдава тенденция грижите за възрастни хора да се възлагат на външни изпълнители", коментира пред CNBC Ян-Емануел Де Неве, директор на Центъра за изследване на благосъстоянието в Оксфордския университет.

Това води до проблеми с изолацията, възрастните се чувстват безполезни, въпреки че могат да предложат много на обществото и на младите поколения.", допълва ученият.

"Тъй като обществото реагира на застаряващото население с увеличени нужди от грижи за немощните възрастни хора, тежестта обикновено се поема от "сандвич поколението", допълва Джон Уонг, който е и доцент в Медицинското училище "Йонг Ло Лин".

Т. нар. "поколение на сандвичите" се отнася за хората на средна възраст, които имат възрастни родители и трябва да се грижат за тях, както и за своите деца, които все още са зависими от родителите си. Освен емоционално, така и финансово, те трябва да се грижат и за самите себе си, докато преследват кариерни амбиции.

"Една от основните разлики между бейби бумърите и милениалите/поколението Z може да бъде и все по-нарастващият натиск за развитие на лична кариера, реализиране на личен стремеж, преди нуждите на семейството. Това би могло да създаде неправомерен социален натиск върху милениалите и поколението Z", допълва Уонг.

Бейби бумъри е поколението на хората, родени между 1946 и 1964 г. Милениалите са родените между 1981 г. и 1996 г., а поколението Z са родените между 1997 г. и 2012 г., според изследователския център Pew.

Съвети за справяне с бърнаут, когато се грижите за възрастни

Има три основни правила за превенция на напрежението, когато се налага да полагате грижи за възрастни лица в семейството си.

• Подгответе се предварително

• Проведете честни разговори

• Не забравяйте грижата за себе си

При подготовката си за този период от живота хората трябва да се стремят да проведат честни разговори с членовете на семейството си.

"Това би означавало да се определи ценностна система, лични цели, житейските стремежи, да се ангажират личните ресурси", предлага Уонг.

Той подчертава, че поставянето на граници е важно, но родителите и техните деца трябва да проведат тези дискусии предварително, за да предотвратят напрежение.

Планирайте честни разговори с членовете на семейството, със съпруга/съпругата, за да обсъдите как да разпределите задачите по полагане на грижи, съветват експерти.

Въпреки че е голямо предизвикателство, не забравяйте да се грижите и за себе си. Много пъти мислим, че това е егоистично, но е точно обратното. Само когато се грижим за себе си, имаме умствения и физическия капацитет да се грижим за близките си.

Интегриране на възрастните хора в обществото

"Не е задължително възрастните хора да са в тежест на младите или обществото", допълва Де Неве пред CNBC. "За доброто им състояние трябва да мислим креативно и практично, така че да ги интегрираме обратно по смислен и полезен начин, с който да допринасят за обществото."

Де Неве предлага на младите поколения и правителствата да помислят за решения как да интегрират възрастните хора в обществото, така че те да останат негови активни и ценни членове.

Сред предложенията е детските градини и домовете за възрастни хора да бъдат в една и съща сграда.

"Помислете за всички ползи от това. За разширяването на хоризонтите на малките деца и в същото време създаване на усещане възрастните хора да се чувстват полезни, виждайки как животът разцъфва пред очите на 2-годишно дете, например", допълва експертът.