Ethereum (ETH) се бори да не изостава от голeмия си брат Bitcoin (BTC).

Криптовалута №2, която владее малко под една пета от криптопазара на стойност 2,7 трилиона долара, не се справя зле. Но ETH е нараснал само с около 53% през първите три месеца на тази година, в сравнение с 65% скок на Bitcoin.

Търгувайки се на цена около $3,312 в сряда сутринта, Ethereum е поне с 30% под историческия си връх от $4 867,60, достигнат през ноември 2021 г.

Дори скорошното техническо обновяване на блокчейна на ETC, който се използва за изграждане на приложения, едва ли е предизвикало отзвук извън кръга на криптоентусиастите, за разлика от вълнението преди Халвинга - техническа промяна, предназначена да забави предлагането на BTC.

"Ethereum е упорито преследван от липсата на разпознаваемост сред инвеститорите, които не са крипто-маниаци", казва Джоузеф Едуардс пред Reuters, ръководител на проучванията в Enigma Securities, според когото достигането на валутата до нови исторически върхове вероятно ще дойде доста по-късно.

Много зависи от това дали Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) ще одобри спот ETF за втората най-голяма криптовалута. Именно одобрението и стартирането на няколко спот ETF за Bitcoin в САЩ стимулираха институционалното търсене и го доведоха до рекордни стойности.

Подадената от VanEck заявка е първа на опашката за борсово търгувани фондове за Ether. Решението се очаква на 23 май. Standard Chartered Bank очаква американските ETF-и за дигиталната валута да бъдат одобрени, което според банката ще го тласне към $8000 до края на 2024 г. и $14 000 до 2025 г.

Не всички са толкова оптимистично настроени по отношение на това, че американският регулаторен орган ще даде зелена светлина за Ethereum. Адвокати и източници от индустрията казват, че правният статут на дигиталната валута е двусмислен и очакват регулаторите да действат предпазливо.

SEC заяви, че гледа на Bitcoin като валидна стока, но не се е произнесла по същия начин относно ETH.

За разлика от най-голямата криптовалута, Ethereum се търгува на т.нар. блокчейн "proof-of-stake", който позволява на потребителите да получават доходност в замяна на блокиране на токените им за определен период от време.

И тъй като той често се "залага" или депозира, токените може да се смятат за ценна книга, което ще доведе до по-строги правила и регулации, които са в противоречие с идеята на това криптовалутите да заобикалят традиционните финансови пазачи, като банките и борсите.

Това обаче усложнява изчисленията за ETF-ите, тъй като доходността на заложените ETH често е по-висока от тази на обикновените пасивни токени.

"Решението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси за ETF със залог на Ether ще бъде много трудна сделка и засега е изключително малко вероятно", казва Андерс Хелсет, ръководител на проучванията във компанията за анализ на цифрови активи K33.

Миналия месец BlackRock представи първия си токенизиран фонд в блокчейна на Еthereum, което предизвика разговори около използването на платформата за по-широка токенизация на активи от реалния свят.

Досега в няколко мрежи са токенизирани стоки и държавни ценни книжа на стойност над 2 млрд. долара, наред с други традиционни активи, като 80% от тях са в блокчейна на ЕTH, според швейцарския мениджър на криптовалути 21Shares.