S&P 500 падна за втори пореден търговски ден във вторник, тъй като съмненията дали Федералният резерв е укротил инфлацията напълно нарастват.

Покачващите се цени на петрола и по-високата доходност на облигациите оказаха натиск върху трите основни борсови индекса в САЩ.

Бенчмаркът S&P 500 падна с 0,7%, а технологичният Nasdaq Composite загуби 1%. Dow Jones Industrial Average се понижи с около 397 пункта, или също 1%.

В Европа индексът Stoxx Europe 600 загуби 0,8%.

Фючърсите на референтния суров петрол Брент се покачиха с 1,7% до 88,92 долара за барел, след като Сирия и Иран обвиниха Израел в ракетен удар по иранска дипломатическа сграда в Дамаск.

Това разпали страховете от разпространение на напрежението в Близкия изток и намаляване на доставките на петрол. Bloomberg Commodity Index, подсилен от петрола и от покачването на златото до нов връх при $2261 за тройунция, затвори на най-високото си ниво от ноември.

Среброто достигна 26 долара за тройунция, което е най-високото му ниво от март 2022 г. насам. Платината и паладият останаха без промяна.

Златото е поскъпнало с близо 11% тази година, постигайки поредица от рекорди, поради очакванията, че на хоризонта се задават по-ниски лихвени проценти в САЩ, пише Bloomberg. Въпреки това данните, показващи, че икономиката на САЩ остава стабилна, пораждат известни съмнения относно вероятния момент на евентуално намаляване от страна на Фед.

Според Суки Купър, анализатор в Standard Chartered, покриването на къси позиции може да е допринесло за скорошния рекорд на златото. Липсата на нов катализатор, който да повиши цената на метала, "прави по-вероятно цените да бъдат нестабилни и склонни към корекции", казва тя.

През март Федералният резерв потвърди прогнозата си за три намаления на лихвените проценти тази година, но възобновяващият се инфлационен натиск поставя под съмнение дали това ще се случи. Фючърсните договори, обвързани с лихвата на федералните фондове, показват нарастваща вероятност от само две намаления, ако не и по-малко.

Анализаторите започват да говорят за възможността Фед изобщо да не намали лихвените проценти тази година, отбелязва The Wall Street Journal.

„Инвеститорите все повече се приспособяват към идеята, че инфлацията може да се покачи отново“, казва Лиз Йънг, ръководител на инвестиционната стратегия в SoFi. „Пазарът се опитва да разбере дали намаленията на лихвените проценти ще дойдат по-късно, дали ще видим по-малко съкращения или нараства възможността да няма съкращения тази година“, добавя Йънг пред WSJ.

Икономическият растеж на САЩ остава стабилен. Модел на Федералния резерв на Атланта в понеделник повиши оценката си за растеж, коригиран спрямо инфлацията, след като данните за производството се оказаха по-силни от очакванията на икономистите. Сега прогнозата е за 2,8 икономически растеж за първото тримесечие - с половин пункт над предишната оценка.

Сигналите, че инфлацията може да остане по-силна, отколкото Фед би желал, повишават дългосрочните лихвени проценти. Доходността на 10- и 30-годишните държавни облигации на САЩ достигна най-високите си нива от ноември. Референтната 10-годишна доходност завърши деня на 4,363%. Доходността расте, когато цените на облигациите падат.

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър каза във вторник, че не бърза да намалява лихвените проценти тази година и че все още смята „понижаването им твърде скоро като по-голям риск, отколкото да се чака твърде дълго“.

Перспективата лихвите да останат по-високи за по-дълго понижава апетита на инвеститорите за риск.

Биткойн се срина с 5% до $66 081 във вторник.

Акциите на Tesla се понижиха с 4,9%, след като производителят на електрически превозни средства не изпълни очакванията за продажби.

Осем от 11-те сектора на S&P 500 завършиха деня на червено. Сред печелившите беше енергийният сектор, който заради нарастващите цени на петрола се покачи с 1,4%.

Секторът на здравеопазването преживя най-лошия си ден за годината. Администрацията на Байдън обяви тарифи в рамките на схемата Medicare Advantage за 2025 г., които са по-ниски от очакваното от Уолстрийт. Това натежа върху акциите на застрахователите и веригите аптеки. Humana падна с 13% до $304,33, което е най-ниското ѝ затваряне от април 2020 г. Акциите на UnitedHealth Group паднаха с 6,4%, отбелязвайки най-слабия си ден от 2020 г. насам.

Акциите на PVH паднаха с 22%, което е най-лошият им ден от черния понеделник през 1987 г. Собственикът на Calvin Klein и Tommy Hilfiger предупреди, че очаква 11% спад в продажбите за текущото тримесечие.

Някои инвеститори казват, че спадът на по-широкия пазар не е причина за паника. S&P 500 все още е нагоре с 9,1% за годината, след като отбеляза най-доброто си първо тримесечие от 2019 г.

„Като цяло пазарът се движи в правилната посока“, казва Закари Хил, управляващ активи в Horizon Investments. „Има ли смисъл ралито да спре с нарастването на доходността на облигациите и пробива на петрола? Сигурно. Но това не променя общата картина.”

По-късно днес е планирано изказване на председателя на Фед Джером Пауъл, което потенциално може да даде нов поглед върху перспективите му за паричната политика. В края на седмицата внимателно ще бъдат разгледани и данните за заплатите в неселскостопанския сектор, като според проучване на Bloomberg се очаква здравословен ръст на заетостта.