Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен съперник на управлението на турския президент Тайип Ердоган. Но в някои отношения той следва стъпките на турския лидер, управлявал града през 90-те години.

Освен че са ръководили най-големия град в страната, и двамата имат семейни корени в региона на източното Черноморие и политическите им кариери са възпрепятствани от турските съдилища. В младостта си и двамата са запалени по футбола.

След като постигна убедителна победа и запази поста си на кметските избори в неделя, според много анализатори 53-годишният Имамоглу е потенциален бъдещ президент.

Но въпреки че споделят една и съща способност да се харесват на избирателите, двамата се различават, когато става дума за водената от тях политика. Имамоглу, бивш бизнесмен, определя тази разлика така: „Нашите идеи са до голяма степен противоположни“.

Ердоган влезе в политиката с ислямистка партия и прекрои светската държава според своята визия, откакто пое управлението през 2002 г. За разлика от него Имамоглу е от твърдо секуларистката Републиканска народна партия (РНП), към която се присъединява през 2008 г. и става неин кмет в истанбулския квартал „Бейликдузу“ преди 10 години. Успехът на Имамоглу се дължи на способността му да пробие тавана на социалдемократическата CHP от около 25% подкрепа с това, че се харесва и на по-консервативните избиратели. Резултатите от неделя затвърждават репутацията на Имамоглу като потенциален съперник за президентския пост на Ердоган.

Той доказа това и през 2019 г., нанасяйки най-голямото поражение на Ердоган от две десетилетия и побеждавайки неговия кандидат не веднъж, а два пъти. Съдът анулира победата му през март същата година, само за да може той да спечели с още по-голяма преднина на повторните избори през юни. Ердоган отговори на предизвикателството, като спечели изборите за президент миналата година, въпреки икономическите напрежения в страната. Сега обаче Имамоглу нанесе нов удар на управляващата партия.

„Това са нещо повече от избори за кмет, това е борба за промяна на историята“, каза Имамоглу по време на кампанията. „Ако статуквото бъде оставено в историята, демокрацията ще се съживи, а законът и справедливостта ще бъдат възстановени.“

Критиците на Ердоган казват, че турската съдебна система, гражданските права и свободата на печата в страната са ерозирали под неговото управление - обвинения, които правителството отрича.

Магистрати и кюфтета

Самият Имамоглу също е изправен пред съдебни проблеми. След победата му през 2019 г. съдия го осъди заради обида на държавни служители. Апелативният съд тепърва ще се произнася по случая. Присъдата повтори опита на Ердоган, който беше вкаран за кратко в затвора през 1999 г. за рецитиране на стихотворение, което съдът определи като подбуждане към религиозна омраза.

Миналата година друг съд започна дело срещу Имамоглу по обвинение в манипулиране на търг, което може да му донесе присъда от три до седем години. Критиците на Ердоган разглеждат случаите като опит за политическо възпрепятстване на Имамоглу. Ердоган и неговите съпартийци отричат да правят подобно нещо.

Въпреки това, което описва като пречки от страна на Анкара, Имамоглу е категоричен, че администрацията му е развила Истанбул, град с население от 16 милиона, който движи икономиката на Турция. Мегаполисът е един свят далеч от черноморската провинция Трабзон, където Имамоглу е роден през 1970 г. и израснал.

Лидерът на опозицията учи в Истанбулския университет и завършва бизнес администрация през 1994 г. - годината, в която Ердоган става кмет, преди да се заеме със строителния бизнес на семейството си. Женен е и има три деца.

Победата в неделя контрастира с 2019 г. Тогава той беше подкрепен от опозиционен съюз, който се разпадна миналата година след поражението на националните избори. Този път, посочи той, подкрепата ми идва от "силен съюз на съвестта, създаден от милиони, жадни за демокрация и справедливост".

Сега много анализатори прогнозират успехът на Имамоглу да продължи.

„Ако тези избори не бъдат отменени по някакъв начин, той ще стане президент през 2028 г.“, казва пред Reuters Озер Сенчар, ръководител на социологическата компания Metropoll.

Съперничеството между Имамоглу и Ердоган се очаква да се нажежи на националната сцена след години, но наскоро кметът на Истанбул си припомни по-обикновената обстановка, в която пътищата на двамата се срещат за първи път. В средата на 90-те години, след като Ердоган става кмет, той посещава ресторанта за кюфтета, който младият Имамоглу управлява в истанбулския квартал „Гунгорен“.

„Когато беше в първите си месеци като кмет, аз го приех“, раказва Имамоглу. "Той яде кюфтета в моя ресторант. Не съм му взел парите. Той няма да плати тази сметка, докато е жив."