Китай стартира действието на нови изисквания, които са насочени към постепенното изключване на американските процесори от правителствените компютри и сървъри и на практика блокират използването на чиповете на Intel и AMD, съобщи Financial Times.

Насоките за обществени поръчки, представени на 26 декември, вече се прилагат и ще засегнат още Microsoft и други чуждестранни доставчици на софтуер за бази данни, тъй като Пекин предпочита китайските алтернативи. Правителствените агенции на по-високо ниво са получили нареждане да купуват само "сигурни и надеждни" процесори и операционни системи.

Това се случва в момент, когато Китай стимулира местната си полупроводникова индустрия, тъй като се стреми да намали зависимостта от чуждестранни технологии. Полупроводниците - важни компоненти, които се намират в широк спектър от устройства - от смартфони до медицинско оборудване - са в центъра на технологичната война между САЩ и Китай. САЩ въведоха експортни ограничения, за да отрежат достъпа на Пекин до ключово полупроводниково оборудване и технологии, тъй като подозират комунистическата страна, че ги използва, за да повиши военните си способности.

През октомври 2022 г. Вашингтон въведе правила, целящи да ограничат възможностите на Китай за достъп или производство на усъвършенствани полупроводникови чипове. След това през октомври 2023 г. Вашингтон въведе нови правила, за да попречи на американската компания за проектиране на чипове Nvidia да продава на Китай усъвършенствани полупроводници за изкуствен интелект.

От 2019 г. насам на китайски технологични компании като Huawei и най-големия местен производител на чипове SMIC са наложени санкции, целящи да ограничат достъпа им до модерни технологии. SMIC също така не успя да получи машини за екстремна ултравиолетова литография, които са от решаващо значение за производството на усъвършенствани чипове, от холандския доставчик ASML.

Ръководеното от САЩ технологично ембарго помогна за увеличаване на приходите на китайските производители на оборудване за чипове. Според базираната в Шанхай компания CINNO Research 10-те най-големи местни компании в сектора са отчели ръст на приходите от 39% през първата половина на 2023 г. в сравнение с предходната година.