Спад в акциите на търговците на дребно в САЩ тласна Уолстрийт леко надолу в края на седмицата и постави пауза на скорошното рали, което доведе основните борсови индекси до рекорди в последните търговски сесии.

Dow Jones Industrial Average загуби 0,8%, или 305 пункта, S&P 500 падна с 0,1%, но Nasdaq Composite се повиши с 0,2% до нов рекорд.

Акциите на Nike бяха сред най-големите губещи в петък, падайки с 6,9%, след като гигантът за спортно облекло отчете непроменени тримесечни продажби и намали прогнозата си за приходите за годината.

Акциите на Lululemon се сринаха още повече - с над 15%, след като главният изпълнителен директор изрази предпазливост относно потребителското търсене и каза, че компанията се ориентира по-бавно в началото на годината.

Други търговци на дребно като Bath & Body Works и Estée Lauder паднаха съответно с около 3,1% и 2,1%.

Тези резултати карат някои инвеститори да се тревожат за потребителската мощ в САЩ, която задвижи икономиката през последната година и накара много анализатори да се откажат от залозите си за предстояща рецесия, посочва The Wall Street Journal.

През изминалата седмица пазарите се втурнаха към нови висоти, тласнати от надеждите, че ерата на високите разходи по кредитите е към своя край. В сряда, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че централната банка все още възнамерява да намали лихвените проценти три пъти тази година, и трите основни индекса достигнаха нови рекорди в един и същи ден. Направиха го отново в четвъртък.

На този фон Dow и S&P 500 се повишават съответно с 2% и 2,3% за седмицата въпреки спадовете в петък. Nasdaq печели около 2,9%.

Някои инвеститори казват, че на фондовия пазар се очаква лек спад след бурното рали през последните сесии, но това ще бъде по-скоро пауза, а не „край на играта“ по думите на Майк Бейли, директор на изследванията във FBB Capital Partners, цитиран от ВСЙ.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, която се понижава с покачването на цените на облигациите, падна до 4,217% в петък.

Reddit, Apple, FedEx и другите акции, които определиха седмицата на Уолстрийт

Изтеклата седмица на Уолстрийт беше белязана и от завръщането на вълнението към дебютите на фондовия пазар, поне временно, след дългата липса на бляскави първични публични предлагания (IPO).

Акциите на Reddit и Astera Labs, две компании, които започнаха да се търгуват тази седмица, скочиха след листването им, въпреки че Reddit падна в петък.

Сред големите компании, чиито акции се промениха след бизнес новините от седмицата, беше Unilever. Гигантът за потребителски стоки заяви във вторник, че планира да отдели подразделението си за сладолед – включващо Ben & Jerry's, Breyers, Talenti и други марки - в самостоятелна компания, както и че е възможна продажба на отделната единица.

Откакто пое кормилото миналата година, главният изпълнителен директор на Unilever Хайн Шумахер се стреми да стимулира растежа и да опрости компанията, която е дом на множество марки, включително козметичната Dove и майонезата Hellmann.

Програмата за преструктуриране има за цел да спести около 800 милиона евро, или около 870 милиона долара, през следващите три години и също така ще засегне около 7500 работни места.

Американските депозитарни разписки на Unilever се повишиха с 2,8% във вторник.

Акциите на Apple паднаха с 4,1% в четвъртък след като Министерството на правосъдието на САЩ, 15 щата и окръг Колумбия заведоха знаков антитръстов иск срещу производителя на iPhone. В жалбата на правителството се твърди, че Apple е блокирала конкурентите да предлагат по-добри опции за приложения и услуги на своите телефони, което е довело до по-високи цени за потребителите.

В иска също така се твърди, че компанията затруднява потребителите да преминат към устройства, които не използват нейната операционна система, като смартфони с Android.

Apple заяви, че планира да се защити енергично срещу съдебния иск. Това е най-новият технологичен гигант, изправен пред антитръстов контрол. Подобни дела вече има срещу Amazon, Google и Meta Platforms.

Акциите на Paramount спечелиха 12% в сряда след новината, че частна инвестиционна компания наддава за холивудското студио.

Apollo Global Management е направила оферта за 11 милиарда долара за придобиване на филмовия и телевизионния бизнес на компанията, съобщи WSJ. Сумата на офертата надхвърля пазарната капитализация от около 7,7 милиарда долара на Paramount.

Директорите на Paramount разглеждат и оферта от продуцентската компания Skydance Media за сливане с целия бизнес на холивудския гигант, който също така притежава CBS, Nickelodeon и редица други кабелни мрежи. Контролиращият акционер Шари Редстоун обаче и други членове на борда се противопоставят на продажбата на филмовото студио, което смятат за перлата в короната на компанията, посочва WSJ.

Акциите на FedEx поскъпнаха със 7,4% в петък. Въпреки по-ниското търсене гигантът в доставките отчете по-добри от очакваните резултати благодарение на усилията си за преструктуриране. Плановете на компанията за възстановяване включват съкращения, затваряне на съоръжения и комбиниране на наземния и експресния бизнес.

Резултатите идват на фона на спад в индустрията след подхранван от пандемията скок в онлайн пазаруването и продължаваща конкуренция с Amazon и UPS.

FedEx също представи нова програма за обратно изкупуване на акции стойност 5 милиарда долара.

Една от най-големите новини от края на седмицата е апетитът на поддръжниците на Доналд Тръмп към акциите на фиктивната компания, довел до листването на неговата социална мрежа Truth Social на борсата. В петък обаче акциите на фиктивната компания паднаха, след като акционерите одобриха сливането на двете компании. Digital World Acquisition Corp. загуби над 13%.

Одобряването на сделката все пак поставя Тръмп една крачка по-близо до неочаквана печалба от около 3 милиарда долара. Очаква се Truth Social да започне търговия на фондовия пазар следващата седмица. Повече по темета може да прочетете тук.